Controale la operatorii economici cu activitate de catering

0

In perioada 09.09.2010-15.09.2010 s-a desfăşurat o acţiune de control privind modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecţia consumatorilor la operatorii economici cu activitate de catering.

S-au efectuat un numar de 9 actiuni de control, din care la 8 operatori economici s-au constatat abateri.

Controlul a urmărit în principal următoarele aspecte:

1. Calitatea alimentelor (alimente simple şi preparate culinare) şi a băuturilor comercializate

Nu s-au constatat abateri

2. Calitatea serviciilor prestate

Toti operatorii economici cu activitate de catering asigura veselă şi tacâmuri, funcţie de comandă, de unică folosinţă.

Neinscrierea, in pliantele publicitare, a timpului de livrare a produselor culinare s-a constatat la 7 operatori economici, acesta fiind comunicat telefonic  in momentul preluarii comenzii.

Nu s-au constatat cazuri de nerespectare a cantităţii nete/ porţie, inscrisa in pliantul publicitar.

Toti operatorii economici verificati detin şi respecta reţetele de fabricaţie a preparatelor.

Nu s-au constatat abateri referitoare la modul de întocmire a documentelor care însoţesc produsele comandate şi nici la modul de preluare si înregistrare a comenzilor.

3. Condiţiile de depozitare, manipulare şi transport ale alimentelor materii prime şi ale produselor finite cu respectarea temperaturilor, respectiv a lanţului frigorific

Nerespectarea temperaturii de depozitare prescrise de producator s-a constatat la un singur operator economic, la produsul carnati afumati, care era pastrat in stare termica de congelare  fata de conditiile prescrise, de 2 -6 º C.

Necompletarea graficelor de inregistrare a temperaturii ale agregatelor frigorifice existente in unitate s-a constatat la un operator economic.

4. Modul de informare al consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare  ale alimentelor şi băuturilor  găsite la comercializare în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 106/ 2002 privind  etichetarea produselor alimentare  cu modificările şi completările ulterioare

Toti operatorii economici cu activitate de catering detin si distribuie pliante cu sortimentele de mâncăruri oferite spre consum.

Neinscrierea cantitatii nete/portie s-a constatat la sortimentele de pizza distribuite de 2 operatori eonomici.

Produse alimentare -materii prime fara eticheta cu principalele elemente de identificare si caracterizare s-au constatat la 2 operatori economici: telemea ambalata in vase PVC a 15kg si pulpe pui dezosate si ficat pui –portionate  si congelate.

5. Legalitatea funcţionării unităţilor

Neînregistrarea activitatii de catering la Oficiul Registrului Comertului s-a constatat la 2 operatori economici.

Ca urmare a controalelor efectuate s-au aplicat 4 avertismente si 5 amenzi contraventionale in valoare totala de 11000 lei si s-a dispus oprirea temporara de la utilizarea in consum a 85 kg de produse alimentare –materii prime in valoare de 1015 lei.

Sfaturi pentru consumatori

– Refuzati produsele care prezinta semne organoleptice de alterare, modificari ale aspectului, culorii, consistentei, gustului, mirosului sau care prezinta semne de infestare cu paraziti;
– Refuzati produsele care prezinta aspect necorespunzator;
– Refuzati produsele alimentare care prezinta urme de mucegai;
– Refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
– Refuzati produsele pentru aveti dubii in ceea ce priveste gradul de prospetime;
– In cazul in care suferiţi de alergie la un component alimentar, nu ezitati sa solicitati vanzatorului informatii referitoare la aceste ingrediente;
– La receptia comenzii, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs.

N.N.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate