Contestatie macsima la concursul de proiecte de management de la Centrul pentru Cultura si Arte „Carmen Saeculare”

9

Nu vom intra in detalii ci vom lasa pe cei responsabili sa analizeze . Noi va prezentam doar materialele primite la redactie .

CONTESTATIA :
Domnule Preşedinte,

Subsemnata Josanu Rocsana, candidată la concursul de proiecte pentru ocuparea postului de manager la Centrul de Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, înscrisă în concurs cu dosarul nr. 4453 din 18.04.2011, în baza articolului nr. 8, capitolul IV din REGULAMENTUL-CADRU de organizare şi desfăşurare a concursului de proiecte de management pentru ocuparea funcției de director al Centrului pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare”, formulez prezenta contestaţie, legată de corectitudinea organizării şi desfăşurării concursului sus-amintit.
Obiecţiunile pe care le ridic şi în baza cărora solicit anularea şi reluarea concursului întrucât este nul de drept, sunt următoarele :
1. La selecţia dosarelor nu a fost respectat ultimul punct al condiţiilor de înscriere în concurs şi anume: candidatul « nu deține o altă funcție de conducere la o altă instituție din România », ambele contracandidate neîndeplinind acest criteriu.
2. Nu au fost respecate termenele prevăzute la art. 2 din Regulament. Indiferent de motivele invocate, regulamentul cadrul şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 269/2009 nu prevăd varianta modificării termenelor şi etapelor de concurs stabilite. Prin urmare, organizatorii concursului aveau obligaţia să prevadă variante de rezervă.
3. Conform art. 3, alin 1 a) din capitolul II al Regulamentului-Cadru de organizare a concursului, comisia de concurs este alcătuită dintr-un reprezentant al Consiliului Judeţean Neamţ. Cu toate acestea, persoana desemnată chiar preşedinte al comisiei, respectiv domnul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, Aldo Pellegrini, nu are pregătire de specialitate în domeniul culturii, aşa cum se poate observa din analiza CV-ului postat pe site-ul instituţiei, prin urmare acesta nu poate asigura o examinare competentă a candidaţilor înscrişi, care trebuie să îndeplinească cerinţa de a avea o vechime în specialitatea studiilor de minim 3 ani. Prin urmare, preşedintele comisiei nu are un nivel de pregătire de specialitate mai mare decât cerinţa minimă impusă candidaţilor.

Fac precizarea de asemenea, că prin adresa mea, înregistrată cu nr. 5.121/03.05.2011, am solicitat copii după procesul verbal de încheiere a comisiei de concurs, cu motivaţiile, concluziile şi observaţiile emise. După ce am fost apelată telefonic de dl. Aldo Pellegrini, care mi-a recomandat să renunţ la intenţia de a depune contestaţie, „pentru că va ieşi mare scandal”, am primit răspuns la solicitarea mea. Acesta însă nu conţinea date importante legate de întrebările şi răspunsurile candidaţilor, observaţii ale membrilor comisiei şi alte elemente cuprinse în anexele la procesul verbal întocmit în data de 03.05.2011.

06.05.2011 Cu stima,
Rocsana Josanu

Domnului Preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ

COMUNICAT DE PRESA

Comunicat

Asemenea multor persoane dedicate meseriei pe care o practică, împărtăşeam convingerea că funcţiile de conducere sunt predestinate iar concursurile sunt o pură formalitate. Din acest punct de vedere, priveam cu destulă detaşare pe cei care nu ştiau să părăsească cu demnitate o competiţie finalizată, recunoscându-şi înfrângerea. Odată înscrisă la concursul pentru ocuparea postului de manager la Centrul de Cultură şi Artă Carmen Saeculare, anticipam că – în cazul nereuşitei – mă voi resemna şi nu voi depune contestaţie.
Deşi multe persoane din anturajul meu mă încredinţaseră că viitoarea directoare este hotârâtă încă dinaintea desfăşurării concursului şi că profesionalismul candidaţilor ori chiar Dumnezeu nu au „competenţe” pentru a asigura un concurs corect, m-am decis totuşi să îmi depun propriul proiect. Ceea ce m-a determinat să încerc „marea cu degetul” au fost tocmai realităţile care mă înconjoară. Sunt muzeografă cu o vechime de 10 ani la Muzeul Memorial „Ion Creangă” din Humuleşti, Târgu Neamţ, în una dintre cele mai vizitate unităţi muzeale din judeţ şi chiar din ţară. Contactul permanent cu turiştii români şi străini, m-a pus adesea în situaţia de a justifica mai curând lipsa, decât să-i îndrum către anumite facilităţi – deloc exagerate – pe care aceştia le considerau fireşti într-o regiune cu mare potenţial. În cea mai mare parte, neajunsurile sunt cauzate tocmai de ineficienţa şi lipsa totală de conectare a ofertelor culturale la nevoile de dezvoltare turistică a judeţului, obiectiv devenit de ceva vreme prioritate. În afara atâtor lucruri neplăcute care – cu abilitatea de care au dat dovadă ultimii „manageri” – au trebuit să impieteze imaginea unei importante instituţii de cultură judeţene, aşa cum este Centru de Cultură şi Arte Carmen Saeculare, gânditorii de programe par să fie protagoniştii jocului Baba-Oarba bâjbâind după turişti. Prin urmare, eram ferm convinsă că voi putea capta, cel puţin, atenţia comisiei şi interesul pentru a anima anumite direcţii.
După ce am depus proiectul, am şi plecat din ţară nefiind interesată să-mi „trag sforile”, chiar dacă unii mi-au reproşat lipsa de strategie tocmai din această pricină. Când am revenit însă am avut surpriza neaşteptată să primesc numeroase mesaje de susţinere şi îndemnul de a depune toate eforturile pentru a determina reorientarea spre cultură şi artă a acestui centru divizat şi măcinat de incompetenţe. Am fost surprinsă să constat că dansatorii celebrului Ansamblu Floricică de la Munte au ajuns să-şi caute de lucru, pe la diverse petreceri private şi nu mai au loc în organigrama instituţiei, acolo unde a rămas totuşi şeful de serviciu. Fosta directoare interimară, aceeaşi cu persoana despre care comisia a considerat că a realizat cel mai bun proiect – şi prin urmare ar fi cel mai bun manager – a fost apreciată că a economisit un milion de lei pe… INACTIVITATE! Acelaşi „bun manager” înţelegea odinioară să se debaraseze de câţiva specialişti importanţi ai centrului, respectiv un meşter popular care instruia generaţii de copii, referenţi proiecte (tocmai oamenii care pot gîndi şi relansa activitatea centrului şi să atragă fonduri) şi un brodeor-costumier (un specialist de mare importanţă pentru activităţile centrului). Aceşti oameni şi-au pierdut locurile de muncă nu atât din cauza crizei, cât mai ales dintr-o evidentă lipsă de perspectivă managerială. Şi sunt încă atâtea şi atâtea de spus…
Astăzi, am decis însă să depun contestaţie faţă de modul de organizare şi desfăşurare a concursului, nu doar pentru că în mass-media s-a făcut referire la plagiat şi la nulitatea de drept a concursului. Ţin să subliniez „competenţa” şi „echilibrul” de care a dat dovadă preşedintele comisiei de examinare, domnul Aldo Pellegrini, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ. Participarea unui membru al CJ Neamţ în această comisie este desigur prevăzută în regulamentul de organizare al concursului şi – din punct de vedere tehnic – se impunea ca examinatorul să întrunească măcar condiţiile minime de vechime în specialitate, cerute candidaţilor. Pentru viaţa cultural-ştiinţifică a judeţului Neamţ sau măcar a municipiului Roman, domnul Aldo Pellegrini este un ilustru necunoscut şi nu ştiu dacă a fost remarcat din punct de vedere profesional măcar în domeniul specialităţii sale de bază, înainte ca cercurile politice să-l fi scos din anonimat. Am făcut această observaţie, pentru că domnul Aldo Pellegrini – autoimpus drept examinator principal – făcea în permanenţă referire la „experienţa sa”, care părea să fi epuizat toate etapele de acumulare, în ciuda vârstei sale încă destul de fragede. În timpul intervievării mele – cu un tir de întrebări ce aveau menirea să-mi justifice mai degrabă, „spre binele meu”, soluţia luată dinainte – domnul vicepreşedinte s-a trezit mărturisind că: „pe mine nu mă interesează cultura… mă interesează mai puţin cultura şi mai mult partea financiară”. O afirmaţie care m-a surprins nu doar pe mine, ci şi pe mulţi alţi oameni de cultură nemţeni care au avut ocazia să constate că maxima este des uzitată de domnul Aldo Pellegrini.
Mai grav este însă un alt aspect. Fiind în exerciţiul funcţiei publice, domnul vicepreşedinte prin referirea la persoana sa, avea în vedere Consiliul Judeţean Neamţ, or o asemenea subapreciere a actului cultural nu a rezultat vreodată din mesajele şi proiectele acestei instituţii. Dacă, însă, domnul vicepreşedinte a vorbit despre interesele sale personale, problema capătă câteva nuanţe pe care ii las pe alţii să le comenteze. Regret că nu am avut posibilitatea să aflu un minim interes din partea celui care crede că are experienţe îndestulătoare în orice domeniu, inclusiv în cultură şi care a monopolizat practic întreg (dia?) monologul.
Aflând că am solicitat copie după procesul verbal de încheiere a concursului de examinare, cu concluziile, motivaţiile şi observaţiile examinatorilor, în vederea exercitării dreptului meu de a formula în termen o contestaţie, domnul Aldo Pellegrini m-a surprins prin gestul său de a mă apela telefonic cu intenţia de a mă determina să renunţ. Argumentele sale forte constau tocmai în foarte buna pricepere de diriguire a Centrului „Carmen Saeculare” pe care i-o atribuia domnişoarei Dana Macsim. Mi-a vorbit nu atât despre prestaţia domnişoarei Dana Macsim în timpul examenului, cât mai ales despre „realizările” anterioare ale acesteia, o altă evidenţă a hotărârilor luate înainte de examinare. Atrag atenţia aici că domnul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi preşedinte al comisiei de concurs şi-a suprasolicitat în mod evident atribuţiile, întrucât problemele de ordin tehnic, sunt de competenţa secretarului desemnat prin Regulamentul de concurs.
În final, precizez că am luat decizia de a face publice aceste detalii prin intermediul Ziar Piatra Neamţ întrucât este singura redacţie care s-a dovedit interesată de concurs şi de soarta Centrului de Cultură şi Arte Carmen Saeculare. Solicit în mod public respect pentru angajaţii centrului, colaboratorii şi cei care au pus bazele instituţiei şi sper că prin gestul meu de transparentizare voi reuşi să descurajez partipris-urile competiţionale şi presiunile.

06.05.2011
Rocsana Josanu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
9 Comentarii
 1. LUCIAN spune

  coroi ,ia apa in gura si mai bine fluiera decit sa tot scuipi ,infantilule….. si ai grija de copilul pentru care esti in concediu platit de stat

 2. HAIDUCII spune

  SI in ceea ce priveste aceste ilegalitati de concurs si de comisie , cerem voie gazdei sa va trimitem cateva detalii despre istoricul concursurilor desfasurate in perioada 2008- 2010 la „CARMEN SAECULARE”, ca apoi sa va lasam pe dumneavoastra sa faceti toate legaturile.
  …si chiar si noi suntem curiosi, nici un alt cotidian de neamt nu a luat la cunostiinta de aceste evenimenete din ultimele saptamani???….sau mai bine prefera sa fie neutrii pentru a nu isi pierde finantarile…
  ADMIN: Trimiteti ce aveti pe adresa info@ziarpiatraneamt.ro

 3. HAIDUCII spune

  felicitari Dna Josanu pentru curajul de care da-ti dovada sa va spuneti opinia si sa scoateti la lumina aceste ultime evenimente …
  De ce va spun felicitari?;;;pentru ca sunt mult persoane cu astfel de probleme din cadrul Centrului pentru Cultura si Arte Carmen Saeculare care au suferit multe necazuri si probleme din cauza anumitor personalitati ” ale culturii” din cadrul acestei institutii.
  …As dori sa va aduc la cunostiinta si sa va informez din surse sigure ca acesti dansatori care acum danseaza pe la diferite petreceri private , sunt dansatori profesioisti cu studii superioare sau/si cu vechime de peste 15 ani in dimeniul coregrafic, cu experienta in tara si in judet, care au fost fortati sau ajutati sa renunte la aceasta institutie tocmai vezi de cin!….Dna MAXIM si Dna POPOVICI….sefa de ansamblu asa cum isi mai spune , sau directoare si coregraf de ansamblu …mentionam- fara studii superioare in coregrafie si in nestiinta de cauza in domeniul muzical coregrafic .
  IRONIE… astfel de persoane desfiinteaza un ansamblu cu traditie si cu oameni experimentati, reduc salarii sau posturi …tocmai pentru a indeparta orice pericol profesional.
  INTREBARE… cum sa ne putem alinia EUROPEI sau colegilor nostrii din alte judete , cu activitate numeroasa si frumoasa in domeniul cultural -artistic, cu astefl de personaje care detin puterea pe mana ???…
  FLORICICA DE LA MUNTE….
  este josnic, am spus si vom mai spune, ca la ora actuala numele celebrului ansamblu sa fie purtat de niste dansatorii amatori, elevi, nestiutori in ale dansului si coregrafiei, condusi de o absolventa de postliceala, sa se laude cu realizarile din anii trecuti cand nici un dansator din cei profesionisti nu mai este in acest ansamblu si nici coregrafii ca atare nu mai sunt in cadrul ansamblului…!
  ESTE PACAT CA MAI FOLOSESC INCA DENUMIREA CU O VECHIME DE PESTE 20 DE ANI, CU REALIZARI IMPORTANTE SI SE LAUDA CU OAMENII CARE AU FOST CA SI CUM AR FII….haideti sa fim seriosi….a-ti dat afara cei mai buni dansatori, a-ti indepartat coregrafii din ansamblu si specialistii, si acum va tineti de 5 , 6 perechi de copii( pentru a va realiza contractele) si aveti o fosta muncitoare la uzina pe post de coregraf…( scuzati, cu studii postliceale neterminate si cu studii superioare in marketing, terminate acu cativa ani pe cheltuiala institutiei)!

 4. in plus spune
 5. Virgil Popa spune

  XXXXXXXXXXXXXXX CENZURAT ADMIN

  ADMIN : Refaceti comentariu fara referiri la viata privata a doamnei Danei Macsim

 6. Virgil Popa spune

  XXXXXXXXXX CENZURAT ADMIN
  Refaceti comentariu fara picanterii din viata privata a domnului Aldo Pellegrini

 7. Gigi spune

  Domnilor,
  naravul e de vina,nu culoarea politica (trecuta,prezenta,si viitoare)
  Sotia mea a participat (pe bune) acum ceva ani in urma la un concurs pentru postul de manager al unei institutii din Neamt.Au fost in concurs 2 persoane cu experieta profesionala la cea mai inalta clasa ,si o fetiscana la vreo 19-20 de ani, fara studii terminate, dar pe CV-ul careia scria „prietena de chefuri” a sotiei de primar…
  Ati ghicit,nu,cine a castigat postul?

  Cu acelasi prilej,am cunoscut personal si modul in care un important „ziarist de investigatie” a stiut sa musamalizeze cazul.
  Dupa schimbarea „de garda” si demascarea publica a imposturii,a fost liniste.
  Nu am auzit sa raspunda cineva penal pentru tot ce a fost „demascat”cand au venit „ceilalti”la putere.
  Din punctul meu de vedere nu renteaza sa fim asa surprinsi,si sa ne mancam singuri ficatzii… trebuie doar cautate cai de actiune,de protest,si mai important decat toate,e nevoie de solidaritate.
  Hai sa ne inspiram de la unguri,francezi,englezi,nemti,greci (mai putin romani),cum e sa gandeasca la fel 10-100 000 -1 milion de cetateni si sa-si exprime public o opinie.

 8. coco spune

  Alooo…!!!, politia, procuratura…, se aude…?? Asta e TRAFIC DE INFLUENTA demonstrat si altele….!! din codu’penal, poate in tara asta, portocalie, de surzi si orbi se sesizeaza careva si-l pune in banca lui pe sefu’ lu’ Macsim asta, pardon mon cher. Sa nu deranjam spiritele …. erudite….

 9. Banghez spune

  Doamna mai crede in principii(ca impartialitate,corectitudine, competitivitate etc) incalcate, din start, de catre organizatorii concursului. Presedintele putea fi un consilier judetean cu studii, experienta etc Sau un om de cultura proeminent din judet ,neimplicat politic (oare mai gasim pe cineva ?!) si, mai ales ,alaturi de XXXX CENZURAT ADMIN . Pai daca doua concurente au carnete XXXX CENZURAT ADMIN la ce te asteptai D-na contestatara ?! Dupa cat s-a relevat – activitatea profesionala a celorlalte doua candidate exprimata in public – desigur ca aveti dreptate.Este cunoscut in oras ca una dintre candidate – care nu avea nici studii socio-umane – nu cunoaste nici o limba straina, se descurca greu in fata unui PC, si-a facut studiile on-line etc. Dar aici nu e vorba de promovarea excelentei, a profesionistului ci de un act politic.
  Normal, CJ ar fi trebuit sa stopeze concursul si sa declanseze o ancheta privind suspiciunile. O pot face si acum. DAR NU O VOR FACE ! Pun pariu pe mustata D-lui Presedinte !
  Dar, sunt convins aproape, ca D-na contestatara isi pierde locul de munca. Si de ar fi numai atat !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate