Consultarea Camerei de Comerț și Industrie privind problematica mediului de afaceri în Neamț

1

immLa sediul Camerei de Comerț și Industrie Neamț a avut loc, în data de 12 mai 2016, reuniunea firmelor din domeniul comerțului și serviciilor în vederea identificării problemelor cu care se confruntă acestea dar și soluțiile pe care le propun întreprinzătorii.

Problemele identificate, au fost următoarele:

Probleme de legislație

– Sunt domenii in care legislația este neracordată la realitate.
– Actele normative actuale se adresează supra-experților. De exemplu, Codul Fiscal este scris la nivel academic și de cele mai multe ori nu este înțeles nici de specialiști. Legile trebuie sa fie clare și formulate după reguli europene, pe înțelesul unei persoane cu studii medii.
– Predictibilitatea la nivel de fiscalitate este zero. Codul Fiscal s-a modificat de la apariție de cel puțin 100 ori.
– In ceea ce privește domeniul serviciilor de tranzacții imobiliare, furnizorii de astfel de servicii se plâng de reglementare insuficientă
– La furnizorii de servicii de arhivare, legislația pretinde in vederea autorizării aceleași condiții indiferent de mărimea firmei. Legislația este foarte greoaie în acest domeniu. Din anul 2013 de când s-a schimbat legislația din 40 de firme înmatriculate în Neamț cu acest domeniu de activitate, au rămas doar 6. La unii a durat mai bine de un an si jumătate până la obținerea autorizației timp în care nu au putut să desfășoare activitate.

Relația cu instituțiile

– ANAF nu răspunde la contestații în termenul recomandat de norme de 45 zile. Se primesc răspunsuri și după 12 luni.
– Persoanele din instituțiile cu rol de control au o conduită arogantă în relația cu firmele controlate, cunoștințe precare și exces de zel. Se fac controale abuzive și în momente de vârf de vânzare. Firmele nu îndrăznesc să facă reclamații de frica revenirii organelor de control și a amenzilor exagerate.
– Birocrație foarte mare în principal datorită neutilizării sistemelor informatice. Același document trebuie dus de mai multe ori la aceeași instituție.
– Agenții economici consideră că personalul din instituțiile publice este supradimensionat.
– Sunt favorizați operatorii economici neautorizați care nu sunt verificați și nu cei care respectă legea.
– Primăriile dau autorizații de construcție pentru hipermarketuri in centrul orașelor ceea ce duce la eliminarea de pe piață a micilor comercianți

Fonduri europene

– Fondurile europene sunt greu de accesat și proiectele greu de implementat
– Având în vedere că serviciile depind în mod substanțial de accesarea fondurilor europene, ne aflăm acum la doi ani și jumătate trecuți din perioada de programare 2014-2020 și abia au început să se lanseze cu timiditate, câteva apeluri și acelea adresate autorităților publice.
– Sunt relativ puține linii de finanțare dedicate furnizorilor de servicii medicale

Servicii medicale

– În ceea ce privește serviciile medicale, s-au conturat probleme atât la nivel structural cât și funcțional.
– Lipsă de transparență în sistemul decizional.
– Nu există nici un răspuns la problemele apărute în relația Furnizor de servicii medicale – Casa de Asigurări de Sănătate.
– Nu sunt date niciodată explicații privind sumele cerute la plată și nedecontate.
– Furnizorii de servicii medicale considera o deficiență majoră existența unei unice structuri de decontare a serviciilor medicale, respectiv Casa Națională de Sănătate care este in dubla postura de evaluator și de autoritate care decontează servicii, de cele mai multe ori nerespectând un sistem criterii unitar.
– Se lucrează după aceeași legislație de acum 10-15 ani nefiind luate în seamă propunerile de modificare a acesteia venite din mediul medical.
– Sistemul informatic implementat este foarte greoi si nu funcționează corect. Sunt blocaje foarte dese care întrerup furnizarea serviciilor si doctorii se plâng că s-au transformat în birocrați

Forța de muncă

– Nu există forță de muncă nici calificată nici necalificată atât în comerț cât și în servicii
– Ministerul sănătății nu are nici cea mai vagă strategie în domeniul pregătirii profesionale a personalului medical. Este în prezent o gravă criză de medici în toate specialitățile iar în următorii 10 ani numărul medicilor de familie se va reduce la jumătate.

Licitații

– În multe cazuri, licitațiile sunt câștigate incorect.
– Se fac caiete de sarcini neclare iar de cele mai multe ori răspunsurile la clarificări vin târziu și nu răspund la problema solicitată.

PROPUNERI

– Implementarea la nivel guvernamental cât și la nivelul autorităților locale a unui proiect care să armonizeze cadrul legislativ prin utilizarea programelor informatice accesibile operatorilor economici
– Folosirea datelor colectate din dezbaterile pe domenii în atât în administrație cât și în domeniul legislativ
– Accesarea unor programe la nivel local și la nivel național privind calificarea, recalificarea și reconversia forței de muncă în așa fel încât să fie acoperită nevoia de personal a operatorilor economici din zonă.
– Regândirea activității de control în toate domeniile în sensul relaxării acesteia față de cei cu comportament fiscal corect și eliminarea din piață a activităților neautorizate sau a celor cu caracter vădit ilegal.
– Licitațiile să se bazeze pe caiete de sarcini care să fie construite pe standarde de cost și pe un raport corect între preț și calitate. De evitat criteriul prețului minim.

Participanții, furnizori de servicii și comercianți au ajuns la concluzia că cel mai mare furnizor de servicii este STATUL și pare că funcționarii angajați sunt puși să împiedice firmele private cu orice preț în loc să le ajute. S-a reliefat în acest sens o instituționalizare a URII Statului față de privați, cei care prin activitatea lor alimentează de fapt bugetul de stat.

Mihai APOPII
PREȘEDINTE CCI Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Privitor spune

    Macar Piata Munci si targul de masini sunt pe profit?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate