Constituția garantează libertatea de a protesta, atât timp cât manifestarea are un caracter pașnic

4

ARTICOLUL 39 [CONSTITUȚIE]

Libertatea întrunirilor

Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.

pasnicLibertatea de întrunire este un drept fundamental, prevăzut de Constituție, atât timp cât se desfăşoară în mod paşnic. Pe această cale, facem un apel către toți cei care au ales să se exprime în spațiul public, să o facă în mod paşnic, cu respectarea legii.

În România au avut loc mai multe proteste spontane pe fondul ordonanțelor de urgență adoptate de Guvern și în zilele urmatoare se anunță alte proteste, majoritatea autorizate. Măsurile de ordine vor fi asigurate de jandarmi, iar pentru a evita orice fel de conflicte sau sancțiuni forțele de ordine fac apel la populație pentru ca aceste manifestări să se desfășoare civilizat și fără tendințe spre agresiuni sau distrugeri.

De asemenea, știute fiind manipulările emise de o parte sau de cealaltă a taberelor în spațiul public, recomandăm manifestanților să participe la astfel de proteste în cunoștință de cauză, după ce au citit textul ordonanțelor, după o documentare individuală cu privire la efectele acestora, după o informare cu privire la consecințele nerespectării principiului de protest pașnic.

Îi rugăm să renunțe câteva momente la „documentare” prin intermediul TV sau facebook și să își asume un studiu individual asupra a ceea ce se întâmplă în România în aceste momente. Multe dintre proteste au iz politic, sunt organizate de unii lideri locali sau de rang înalt și încearcă manipularea maselor pentru un anumit scop.

Dacă ieșiti la proteste, iesiți din convingere, pentru că așa vă spune conștiința, intuiția și pentru că ați ajuns la concluzia că aceasta este soluția de ieșire din criză. Protestați conștient și nu vă lăsați manipulați. Există posibilitatea să fiți îndemnați și la acte de violență. Astfel de acte sunt sancționate de lege și nu aduc niciun folos nimănui. Ieșiți în stradă civilizat, spuneți-vă în mod public nemulțumirea, participați la o manifestare cu oameni conștienți de ce protestează, convinși că aceasta este calea cea dreaptă.

Democrația se poate susține prin astfel de manifestări, dar cel mai bun mod de a demonstra puterea poporului este de a participa la vot. Cu o prezență la vot a românilor sub 50% la alegerile din 2016, ne punem fireasca întrebare dacă protestele de astăzi sunt legitime sau nu. Constituția, însă, e de partea manifestanților.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. Silviu spune

    Ordonanta are 50 de exceptii de la gratiere. Era mult mai simplu sa o redacteze prin includere si nu prin excludere. Dar nu puteau spune exact categoriile de cetateni gratiate. Asa nu au zis decat pe cine nu gratiaza. (50 de exceptii)

    E clar din citirea legii ca e cu dedicatie si toata lunea o intelege.

    In ceea ce priveste violenta in proteste as recomanda tuturor sa se uite la un protest in tarile democratice. Sunt pline de violenta.

    Insasi democratia a fost nascuta prin violenta si fara violenta nu poate fi aparata. Iar actele democratice se apara prin violenta la scara larga. (vezi razboiul civil)

    Natiunea noastra este prea civilizata in proteste si necivilizata in rest. Asta atrage un anumit tip de democratie sa zicem mai usoara si de forma.

  2. florin spune

    Frați nemțeni, am vazut la televizor părinti care si-au adus copiii la protest, au ieșit batrani deși era foarte frig, noi de ce ne adunam asa puțini ?

    Nu v-ați saturat ca politicienii sa ne dicteze viitorul nostru si al copiilor nostri ? Chiar nu putem demonstra întregii tari ca si in Piatra Neamt exista spirit civic si nu ne lăsam călcați in picioare ?

  3. Dan spune

    „Cu o prezență la vot a românilor sub 50% la alegerile din 2016, ne punem fireasca întrebare dacă protestele de astăzi sunt legitime sau nu.” Cred ca stiti foarte bine ca nu se protesteaza impotriva rezultatului la alegeri, ci a derapajelor actualei puteri. Castigarea alegerilor nu inseamna un cec in alb. Inseamna sa conduci o tara in mod responsabil. Cand vezi ca atatia oameni iti spun ca e o problema cu ordonantele si protesteaza, te mai gandesti daca se merita sa continui sa alimentezi o astfel de situatie. Chiar merita Dragnea si aparatul PSD sa arunce tara in haos?

    1. Florin spune

      Foarte bine spus, si chiar daca ar fi fost o prezenta mai mare de 50% la vot tot nu ar fi insemnat ca au dreptul sa faca ce-i taie capul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate