Consiliul de Ajutor Economic Reciproc

1

Consiliul de Ajutor Economic Reciproc cunoscut sub denumirea de CAER a fost creat la inițiativa URSS în 1949 și viza organizația economică a statelor comuniste europene pentru a constitui un echivalent al Comunității Economice Europene.
Țările membre ale CAER erau: URSS, RDG, Bulgaria, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria și România, Mongolia, Cuba și Vietnam.
Deși un organism comunist 100%, CAER a reușit ce nu a reușit Uniunea Europeană și anume ridicarea nivelului industrializării ţărilor cu o industrie mai puţin dezvoltată și impunerea unor planuri de dezvoltare economică și comercială cu strategii fixe pe perioade minime de 5 ani.
Astfel, în țările membre CAER se ajunsese la performanța ca majoritatea unităților de producție să aibă planificate exporturile cu minim un an de zile înainte ca produsele să intre efectiv în fabricație, aspect care a contribuit la crearea celui mai mare grad de stabilitate economică cunoscut de țările Europei.
Din cauza schimbărilor politice din anii 1989 și 1990 cand comunismul a căzut , CAER s-a autodesființat în 1991 făcând loc noului sistem de piață liberă europeană care, lipsit de constrângerile și planurile impuse de la Moscova, s-a dezvoltat haotic favorizând în special țările cu un nivel de dezvoltare mai ridicat.
Chiar dacă sistemul CAER nu avea nicio legătură cu principiile democrației și ale economiei de piață, s-a dovedit a fi mult mai eficient decât cel promovat acum de Uniunea Europeană. Este de ajuns să ne gândim la faptul că fostele țări CAER, țări comuniste în care drepturile omului erau pe ultimul plan, aveau totuși un nivel al șomajului ce tindea spre zero iar dupa ce au aderat la principiile Uniunii Europene s-au trezit cu toate capacitățile de producție falimentate sau distruse și cu un șomaj fantastic de mare.
Acum, la 23 de ani dupa desființarea CAER și trecerea la piața liberă europeană, rămâne întrebarea : Era mai bine cu drepturi restrânse dar cu locuri de muncă si industrie națională, sau e mai bine cu șomaj și cu importuri masive dar cu libertate și democrație ?

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. feraru marcel spune

    Bre man, ci intrebare-i aiasta ?Ii de enspe mii de ori mai bine-n democratie ! E liber la gandit si la vorbit, la initiativa, la facut bani, la cheltuit pe fite, ce mai…TRAI. Pai, comunistii te tundeau regulamentar, te obligau sa termini si liceul (nomina odiossa) si te trimiteau la munca. Aveau astia o vorba groaznica….”nici paine fara munca, nici munca fara paine. Mai era una care spunea…” cine-i smecher si-nvarteste, are tot ce vrea iara ala de munceste, ori ii prost ori nu gandeste. Dupa anul cela fatidic s-o dovedit ca tot cei care gandesc sunt mai avantajati. Deeeci….traiasca Libertatea si Democratia ! Munca-i pentru tractoare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate