Consilierul PNL, Romel Bîrjoveanu, propune desființarea firmei Parking SA

7

Consilierul PNL, Romel Bîrjoveanu,  propune desființarea firmei Parking SA, care administrează parcările în municipiul Piatra-Neamț. Conform acestuia, desființarea firmei ar fi extrem de benefică și ar putea  crește veniturile bugetului local, iar prețul pe care îl plătesc cetățenii pentru un loc de parcare ar fi mai mic.

Propunerile consilierului Romel Bîrjoveanu vizează scăderea prețului locului de parcare pentru persoanele fizice de la 142 de lei la 100 de lei, iar pentru persoanele juridice de la 342 de lei la 170 de lei.

Sunteți mulțumiți de activitatea Parking SA? Eu nu… De aceea, vă propun desființarea societății, scăderea prețului locului de parcare de la 142 lei, la 100 lei (plătiți direct la Taxe și Impozite), ceea ce va duce la creșterea veniturilor primăriei Piatra Neamț. În momentul de față, Parking SA încasează de la populație și societăți comerciale apr. 21 miliarde lei (vechi). Cu toate acestea, în 2015 societatea a fost pe pierdere cu 4 miliarde, iar la jumătatea anului 2016, se află, în continuare, pe pierdere. Cheltuielile firmei sunt următoarele:

-salarii: 7,84 miliarde

– TVA: 3,60 miliarde

– impozit: 1,3 miliarde

– redevență (aug. 2015-iul.2016): 3,75 miliarde

Această firmă nu-și dovedește eficiența. Propunerea mea este ca banul cetățeanului să ajungă direct în bugetul primăriei și nu în buzunarele unei societăți pe pierdere. Astfel, posesorul locului de parcare va plăti mai puțin (100 ron), iar primăria va încasa aproximativ 14 miliarde, față de 3,75 miliarde cât încasează astăzi de la Parking SA. Aștept părerile, opiniile și sugestiile voastre pentru a veni în fața Consiliului Local cu o formă finală de proiect., a declarat  consilierul Romel Bîrjoveanu pe pagina sa de facebook.

Mai multe detalii aflați în materialul video de mai jos:

Demersuri asemănătoare s-au mai făcut și în mandatul trecut, când doamna consilier Ana Ioniță a intervenit chiar în momentul în care parcările de reședință se scoteau din nou la licitație. Din păcate, demersurile doamnei consilier au rămas fără răspuns cu toate că a depus și o propunere de HCL. Interesele unora au fost mult mai mari, iar ideea a fost pusă la colț, deși la acea vreme doamna consilier a explicat și care este riscul în fața legii,  externalizând serviciile de parcare.

Dar haideți să vedem cine administrează parcările de reședință din Piatra-Neamț și cum stau la cifrele oficiale.

Firma care administrează parcările de reședință din Piatra-Neamț se numește PARKING SA și a avut în anul 2014 o cifră de afaceri de 1.812.794 lei și un profit de 8,211 lei, dar în 2015, pentru că s-au bătut ca chiorii într-o licitație unde au ridicat redevența pâna la cer, le-a scăzut cifra de afaceri la 1.157.678 lei, au făcut profit MINUS 400.143 lei și au terminat anul cu 167.376 lei datorii. Deci o gaură financiară colosală.

Administratorii firmei sunt :
– NASTASA ION
– POPA GABRIEL CRISTIAN
– CHEBAC MIHAI
– PAVALUTA CRISTINA
– CAMPESCU GABRIEL

Asociații persoane fizice sunt :
– PRADAIS ELENA
– TUDOSE CAMELIA NARCIS
– CIOBANU EMILIA
– RALEA PETRE
– COMAN AURELIA
– MARCU FLORINEL
– PAVALUTA CRISTINA
– OPREA CONSTANTIN
– STRATILA ION

Asociații persoane juridice ( firme ) sunt :
– CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI PIATRA NEAMT
– PARKING SA
– PUBLISERV SRL
– AQUA CALOR SA
– SALUBRITAS SA
– URBAN SA
– DECOR LUX SRL
–asociat unic – ZUGRAVU DANIEL
– RALEA C & A COMPANY SA
–asociat unic – RALEA PETRE
– ALTEX IMPEX SRL
–asociat – OSTAHIE DAN CONSTANTIN
– ALPIN AG SA
–asociat – BERARIU MIHAIL
–asociat – AMARIUCAI GEORGE TRAIAN
–asociat – ILIE GHEORGHE
–asociat – TUJAN MIRCEA
–asociat – TEPES MIHAELA
–asociat – IUTIS IOAN
–asociat – AMARIUCAI GEORGETA

Bomba de fapt nu este nici cea morală, legată de cine si la ce prețuri administrează parcările, și nici cea financiară, legată de pierderile de bani înregistrate. Adevărata bombă este că o mare parte dintre venituri sunt realizate prin încălcarea legii și acordarea de locuri de parcare acolo unde legea interzice cu desăvârșire parcarea.

parcareDe ani de zile am atras atenția că în Piatra-Neamț unele parcări sunt făcute prin încălcarea legii. Ultima oară am scris de acest lucru în 2015 (click aici pentru articol), dar nu s-a întâmplat mare lucru.

Vorbim de parcările de reședință care sunt prea aproape de intersecții sau de trecerile pentru pietoni și nu doar că reduc vizibilitatea, dar încalcă și legea.
Dacă firma Parking, care administrează parcările, ar intra în legalitate, ar da faliment!

Pasaje din lege: – Oprirea, staționarea și parcarea

Art. 174. – Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:
d) în curbe și în alte locuri cu vizibilitate redusa sub 50 m;
e) în locul unde este instalat indicatorul „Trecere pentru pietoni” sau pe marcajele de traversare pentru pietoni ori la mai puțin de 25 m înainte și după acestea;
g) la mai puțin de 25 m de indicatorul stației pentru mijloacele de transport public de persoane;

Art. 175. – Se interzice staționarea voluntară a vehiculelor:
a) în toate cazurile în care este interzisa oprirea voluntară;
c) pe drumurile publice cu o lățime mai mica de 6 m;
f) în pante și în rampe;

Anul trecut, la ”îndemnul” poliției, firma Parking a fost nevoită să desființeze peste 100 locuri de parcare și din surse din interiorul poliției am aflat că mai sunt peste 1.000 de parcări de reședință care încalcă grosolan legea.

Deci, domnii de la Parking, ar trebui sa se intrebe cum ar mai afce ei bani daca ar intra in legalitate:
– nu e voie la mai puțin de 25 m de trecerea pentru pietoni;
– nu e voie în curbe;
– nu e voie la mai puțin de 25 m de stația de autobuz/microbuz;
– nu e voie pe drumurile mai mici de 6 m lățime;
– pentru Calea Romanului și dealul pe care trece B-Dul Traian: nu e voie în pante;
– și mai avem una suplimentară: nu prea sunt în regula nici parcările făcute pe drumurile naționale.

Ne permitem să concluzionăm că la această oră Parking-ul este o societate terminată, care nu are cum să înregistreze profit pentru că a exagerat oferind prea multă redevență și singurul lucru care o mai ține în viață este surplusul financiar încasat de la parcările concesionate cu încălcarea legii.

Revenirea Parking-ului la primărie ar fi un lucru absolut normal, dar și primăria ar trebui să își facă niște calcule reale doar cu parcările care sunt făcute legal, să nu își mai ia încă o problemă pe cap.

Vom urmări îndeaproape acest subiect de care noi, la ziarpiatraneamt.ro, vorbim de foarte multă vreme. Chiar suntem curioși dacă va reuși cineva să învingă vreodată sistemul plin de băieți deștepți creat la Piatra-Neamț.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
7 Comentarii
 1. anca spune

  ..de ce sa nu platim direct la „Impozite si taxe’ parcarea de domiciliu cu respectarea , evident, a „legilor rutiere”???Si asa parcarile acestea sunt „amenajate” de alta firma a primariei, la fel de prospera, Publiserv”

 2. xx spune

  Vedeti ca printre actionari persoane fizice sint si morti

 3. hitler spune

  E o idee buna! dar o idee si mai buna cred ca ar fi ca locurile de parcare din zona centrala (unde sunt mai toate institutiile si firmele de interes general) sa fie gratuite.

 4. MARCEL spune

  NUMAI oameni Adevarati ,, Uomo Vero ,, in asocierea asta ! Chebac MIHAI Nu cumva e dl care a fost Manager ,, Director ,, pe la SC Asirag Asigurari acum ceva timp si pe urma pe la Posta o scurta perioada ?? Dupa sa intelegem ca dupa principiul ,,CINE IMPARTE , Parte i si face ,, ceilati domni si doamne Asociati , Nu platesc , ptr Locul de parcare de resedinta ! E din partea Firmei , Iar Noi Rsstul cetatenilor , trebuie sa luptam ptr un loc de parcare ori sa procedam ca VElicanu in ,,Principii de Viata ,, si sa luam masinile vecinilor , necunoscutilor ,, la cheie ,, ptr a putea sa le parcam ori gasi locul liber .

 5. Celentano spune

  Domnul Iosub , articolul cu oprirea interzisă e prevăzută la ART 142 si ați omis cazul cel mai des întâlnit când nu te poți asigura intr-o intersecție: f) în intersecţii, inclusiv cele cu circulaţie în sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanţă mai mică de 25 m de colţul intersecţiei;

 6. Vasile spune

  Va rog, nu desfiintati firma ,pana nu termina stocul, 2 cutii de vopsea alba si o bidinea !

 7. stefan spune

  Parking, la fel ca si celelalte „societati” ale Consiliului local nu sunt decat niste capuse pe buget si un loc caldut pentru amante, neamuri si prieteni politici ai politicienilor locali…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate