Consilierul care joacă în ambele echipe din Consiliul Local Piatra-Neamț

0

Avem în consiliul local un consilier, domnul Ciprian Enache, care teoretic este de la ALDE. Tot teoretic, ALDE e în alianță cu PSD, dar domnul consilier Enache, fost membru PDL, se pare că făcea echipă bună cu foștii săi colegi din PDL, actualmente PNL. Spunem „făcea” pentru că, din ce spun gurile rele, Enache s-ar fi apucat să își facă imagine în mod ostentativ și independent cu acțiuni catalogate de unii ca fiind ipocrite și agresive, chiar contra unora din cercul de interese al PDL/PNL, ceea ce a dus la izolarea lui. Aceleași voci din zona PNL spun că instabilitatea de care a dat dovadă Enache i-a făcut pe cei care-i promiseseră favoruri politice în schimbul votului său din consiliul local să reevalueze situația și să nu își asume riscul de a-l pune pe vreo funcție importanta. Dacă ce spun aceste voci este adevărat, se pare că domnul Consilier a rămas pe dinafară din cauza propriului PR și celor care îl consiliază, dar aceasta este doar o teorie. Pentru a ne lămuri ce este și ce nu este adevărat l-am contactat, cum este normal, mai întâi pe domnul Ciprian Enache care a avut amabilitatea de a ne răspunde la întrebările noastre și am mai întrebat și alte persoane din zona consiliului local.

Cine este interesat de dinamica politică din consiliul local poate citi răspunsurile de mai jos și poate trage singur concluzii dincolo de ce spun unele voci sau de opiniile noastre.

REPORTER: Din punct de vedere politic, până acum erați un susținător al proiectelor PNL-USR PLUS. Chiar participați la ședințele lor organizate înainte de ședințele de CL. Mai mult de atât, ați menționat public că nu sunteți în nicio alianță cu PSD. Ce s-a întâmplat că acum vă definiți ca fiind una dintre ”vocile opoziției”? Ce nu a funcționat la colaborarea politică cu puterea de la conducerea municipiului Piatra-Neamț din moment ce acum vă poziționați în tabăra opoziției alături de PSD? Ce a determinat această reevaluare politică?

CIPRIAN ENACHE: 1.Nu am participat la sedințele niciunui alt partid.
Da, am participat la ședințele pe comisii și la diverse întâlniri informale cu diverși colegi din CL, dar nu doar de la PNL sau USR PLUS, ci și de la PSD sau Pro România sau PMP. În Consiliul Local suntem toți colegi și, dincolo de divergențele de idei punctuale, e normal ca acestea să fie discutate, dezbătute etc.
2.Așa cum am menționat public, la Piatra-Neamț, ALDE – deci implicit și eu – nu este în alianță și nu a semnat niciun protocol, nu a parafat nicio înțelegere, nici cu PSD, nici cu PMP, nici cu PNL, nici cu USR PLUS, nici cu Pro România, cu nimeni.
Votul meu în CL a fost, este și va fi, conform Codului Administrativ, dictat de propria conștiință, strict pe ceea ce eu am considerat a fi interesul cetățeanului și, bineînțeles, legalitate.
Nu doar la ultima ședință la care am participat (de fapt, penultima a CL pentru că la ultima, din motive obiective și personale, am lipsit) am votat, alături de alți colegi, proiectele sau amendamentele pe care eu le-am considerat ok promovate de un reprezentanții unui partid sau ai altuia.
3.Nu m-am definit eu ca fiind una din „Vocile Opoziției”, acesta a fost un titlu pus de realizatorul unei emisiuni, bazat probabil după cum ați sesizat și dvs pe niște greșeli pe care eu le-am punctat legat de niște proiecte inițiate de domnul primar. Nu cred că e treaba aleșilor locali să dea indicații prețioase presei, să spună jurnaliștilor onești cum să-și facă treaba. Noi avem o altă misiune, a mea este (administrativ vorbind) cea enunțată în campania electorală) să fac tot ce-mi stă în putință pentru ca oamenii din Piatra Neamț să fie PE PRIMUL LOC!
4.”Ce nu a funcționat la colaborarea politică cu puterea de la conducerea municipiului Piatra-Neamț de acum vă poziționați în tabăra opoziției alături de PSD? Ce a determinat această reevaluare politică?” – înrebați dvs.
Și vă răspund spunând, încă o dată, că eu sunt în colaborare cu toți consilierii locali, indiferent că sunt de la ceea ce numim Putere sau Opoziție.
În ce mă privește am dat creditul necesar noii conduceri a Primăriei (stabilită direct și indirect de votul cetățenilor) dar asta nu înseamnă că, pe baza propriilor analize, dar și a semnalelor venite de la cetățeni, nu am observat că s-au înmulțit, inclusiv în proiectele din mapele de ședință, erorile, greșelile, derapajele. Că au observat și colegii de la PSD sau de la alte partide este evident. Dar votul meu (și nu e vorba doar de ultimele ședințe) nu a fost pentru a mă poziționa eu într-o tabără sau alta, ci pentru a vota – fac iar recurs la Codul Administrativ – conform propriei conștiințe și în interesul cetățeanului.
Personal îmi doresc ca Executivul să vină cu proiecte atât de bune și scrise atât de bine încât toți aleșii locali din CL să votăm pentru (așa cum s-a întâmplat pe multe proiecte de până acum). Când nu se întâmplă așa, conștiința sau alte principii impun fiecărui consilier în parte cum să voteze. În ce mă privește, cred că s-a văzut…

REPORTER: Domnul consilier local ALDE, Enache Ciprian, era până acum un susținător al proiectelor PNL-USR PLUS. Chiar participa la ședințele dumneavoastră organizate înainte de ședințele de CL. Mai mult de atât menționase public că el nu este în nicio alianță cu PSD. Ce s-a întâmplat că brusc se prezintă ca fiind una dintre ”vocile opoziției”? Ce nu a funcționat la colaborarea politică cu acest consilier de se plasează acum în tabăra opoziției alături de PSD?

PRIMAR ANDREI CARABELEA: Din punctul meu de vedere, nu s-a schimbat nimic. Direcția este aceeași și va rămâne pe toată perioada mandatului: la primărie facem administrație. Politica rămâne la ușă.
Analizând strict obiectiv și detașat, este probabil capcana retoricii de opoziție, care adună like-uri. E mult mai ușor să stai pe margine și să țipi, decât să intri în teren și să fii parte din echipa care dă tot ce are pentru un rezultat bun.
E ușor, de asemenea, să te remarci prin mesaje distructive, dar mult mai greu să pui umărul la o construcție solida. Și, poate cel mai greu, să te mulțumești doar cu satisfacția de a fi contribuit, fără faimă și fără lauri.
Eu am încredere în capacitatea domnului Enache de a distinge între politica și administrație, între vorbe în vânt și lucruri cu adevărat importante pentru oraș. Sper că micile ezitări sunt doar de moment și că vom depăși împreună momentul. Atunci, orașul și oamenii în slujba cărora suntem vor învinge interesele politice.

REPORTER: Domnul consilier local ALDE, Enache Ciprian, era până acum un susținător al proiectelor PNL-USR PLUS. Chiar participa la ședințele dumneavoastră organizate înainte de ședințele de CL. Mai mult de atât menționase public că el nu este în nicio alianță cu PSD. Ce s-a întâmplat că brusc se prezintă ca fiind una dintre ”vocile opoziției”? Ce nu a funcționat la colaborarea politică cu acest consilier de se plasează acum în tabăra opoziției alături de PSD?

VICEPRIMAR IRIMIA MARIUS: Eu nu am mai discutat politică de multă vreme cu Ciprian. Cred că acest răspuns vi-l poate da domnul Primar. Chiar nu știu ce l-a convins să schimbe tabăra și nici nu am avut timp să urmăresc emisiunea. Dar știți foarte bine că în politică orice este posibil.

Bogdan Gavrilescu – consilier local: Domnul consilier Enache Ciprian nu a afirmat că vine alături de opoziție. El a afirmat că votează doar proiectele bune. El nu a reușit să își promoveze cu actuala majoritate niciun proiect.

Teodorescu Constantin – consilier local: Din punctul meu de vedere nu s-a schimbat nimic în logica domnului Enache, poate doar ceva în retorica lui.
Partea cu vocea opoziției poate fi tratată punctual pentru un singur proiect și nu generalizată.
Domnul Enache are principii reale de dreapta și le va avea cu siguranță în continuare.
Cât despre colaborarea politică, aceasta poate avea doar un sens și anume interesul orașului și al cetățenilor acestuia indiferent de culoarea politică.
Când vom învăța că administrația nu trebuie ”colorată” politic, vom ști că orașul va avea șanse reale de dezvoltare. Din păcate suntem încă în punctul în care anumite partide politice tratează administrația locală ca o prelungire a logicii de partid, aflându-se într-o campanie electorală permanentă.

Florentina Moise – consilier local: Decizia politică a fiecărui consilier este o opțiune personală. Aceasta se analizează la nivelul formațiunii de care aparține, nu pot eu să comentez alegerea unui coleg. Important, din punctul meu de vedere, este ca prin acțiunile sale să aducă plus valoare în comunitate!

După cum vedeți, părerile sunt împărțite. Opinia noastră este că domnul consilier Enache Ciprian a jucat la două capete și a rămas pe dinafară acum. De felul său, Enache Ciprian nu are un caracter de ipocrit și nici nu s-a remarcat în trecut ca fiind un individ care să facă acțiuni ostentative, ci mai degrabă un om cu mult calm, cu diplomație, muncitor și cu foarte mult bun simț. Faptul că de ceva timp a început să își construiască o imagine mai agresivă din punct de vedere politic este doar o eroare de PR. Domnului Enache nu-i stau bine hainele de politician care face gargară. Cineva l-a învățat prost sau poate a luat-o dumnealui pe calea greșită a maimuțărelilor de imagine. Noi și mulți alții care îl cunosc pe domnul Enache suntem de părere că lui i-ar fi stat mult mai bine într-o postură de politician serios care să iasă în față cu acțiuni pe construcție, pe mediere între taberele politice și pe abordări diplomatice, dar este alegerea sa ce face. Noi doar relatăm opinii despre un consilier local de la Piatra-Neamț care la un an după alegeri nu își găsește locul și face multe acțiuni considerate ipocrite.

Pentru a nu rămâne datori cu explicații, vom da și un exemplu de acțiune ipocrită. După ce a votat fără să citească regulamentul care a enervat majoritatea pietrenilor a ieșit cu o postare în care și-a cerut scuze pentru că a votat fără să știe ce votează. Asta se întâmpla pe 24 iunie. De atunci s-a scos din nou regulamentul în dezbatere publică și a trecut și prima lună de dezbatere publică în care cei interesați ar fi trebuit să depună amendamente la acest regulament. Desigur că cei interesați au depus amendamente, mai puțin domnul consilier Enache. Cum se poate chema altfel decât ipocrizie să îți ceri scuze pentru o greșeală făcută și atunci când ai ocazia să o repari să nu faci nimic?

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate