Consilier local din Roman, inițiativă pentru sterilizarea gratuită a câinilor și pisicilor

0

Consilierul local Bogdan Roman anunță că a depus referatul de aprobare la Proiectul de Hotărâre privind “Campania de sterilizare a câinilor și pisicilor de pe raza municipiului Roman”. Precizăm că două astfel de inițiative au trecut deja de Consiliul Local și produc efecte în orașele Roznov și Târgu Neamț, prin alocarea de fonduri publice în vederea organizării campaniilor de sterilizări gratuite.

Echipa Biroului Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Neamț precizează că s-a implicat activ în activitatea de prevenire a abandonului animalelor. În ultimele luni au avut loc numeroase întâlniri cu reprezentanții primăriilor din județ, întâlniri în care s-a abordat problema abandonului animalelor, situațiile în care aceste animale ajung să fie în pericol în fiecare zi și modalitățile prin care acestea pot fi evitate.

Cea mai eficientă metodă de a stopa acest fenomen este sterilizarea și vom continua să informăm și să acordăm sprijin tuturor UAT-urilor care vor dori sa finanțeze, în baza prevederilor legale, campanii de sterilizare. Pentru început, suntem fericiți să vă aducem la cunoștință că mai multe autorități locale din județul nostru au ales să se implice.”, transmite Biroul Protecția Animalelor din cadrul CJ Neamț.

În vederea combaterii fenomenului câinilor și pisicilor fără aparținător, administrația locală trebuie să vină în sprijinul deținătorilor de animale de companie, fără pedigree, câini și pisici, care doresc sterilizarea acestora, și să asigure acest serviciu gratuit în primă etapă în limita a 1000 de câini și/sau pisici în total și nu mai mult de 5 câini și/sau pisici pentru fiecare deținător, precizează consilierul local Bogdan Roman.

Așadar, propun organizarea campaniei de luarea în evidență și sterilizare a acestora, pentru a efectua următoarele operațiuni:

– sterilizări gratuite pentru câini de rasă comună, cu deținător identificat, cu microcipare și înregistrare în RECS;

– sterilizări gratuite pentru câini de rasă comună, fără deținător, cu microcipare și înregistrare în RECS, în proprietatea mun. Roman;

– sterilizări gratuite pentru pisici de rasă comună, cu sau fără deținător.

Sterilizarea se va efectua cu respectarea măsurilor de siguranță. Animalele nu vor fi hrănite înainte de operație. Vârsta minimă este de 6 luni la femele și 10 luni la masculi. După operație, animalele vor rămâne câteva ore sub supravegherea personalului medical, și vor fi înapoiate deținătorilor cu un set de instrucțiuni pentru îngrijirea lor în următoarele zile.

Există cel puțin patru motive pentru care consider absolut necesară sterilizarea în masă a câinilor și pisicilor cu sau fără deținător, implicit aprobarea acestui proiect:

– animalul va fi sănătos, datorită reducerii riscului de apariție a tumorilor și infecțiilor interne;

– prevenirea abandonului, datorită opririi înmulțirii necontrolate a animalelor;

– este obligatorie prin lege;

– se evită amendarea contravențională a deținătorilor de animale cu amenzi

cuprinse între 5000-10000 lei pentru nesterilizare și cu 2000-5000 lei pentru lipsa microcipului.

În concluzie, sterilizarea este unica metodă civilizată de a rezolva problema câinilor și pisicilor de pe străzi.

Invit pe această cale colegii consilieri să fim responsabili, să oprim înmulțirea necontrolată a animalelor și să arătăm și în fapte că ne pasă.

a declarat Bogdan Roman.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate