Conferința ”Familia – de la tradiţie la modernitate” – Coaliţia pentru Familie

0

Biblioteca Judeţeană ”G.T.Kirileanu” a găzduit joi, 24 martie, conferinţa Familia – de la tradiţie la modernitate.
Evenimentul s-a dorit un prilej de reflecţie, în care 3 reprezentanţi ai Coaliţiei pentru Familie au abordat teme ce au avut ca subiect problema familiei în societatea contemporană, o chestiune sensibilă, lăsată adeseori în seama bisericii.1-DSC_0911
Pentru început, Adrian Alui Gheorghe a declarat următoarele: „Ne-am reunit pentru o manifestare inedită, şi spun asta din două perspective: în primul rând din cel al invitaţilor, care onorează biblioteca noastră și în al doilea rând din perspectiva temei. Abordăm  una din cele mai sensibile teme, pe care o neglijăm de foarte multă vreme, pe care n-am știut să o prețuim mereu, și, care neluată în seamă poate crea adevărate crize. Este vorba despre familie.”
Conferința a continuat cu prelegerea ținută de primul invitat, prof. univ. dr. Nicu Gavriluță (decan al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice „Al.I. Cuza“ din Iași), iar tema abordată de acesta s-a numit „Repere sociale și morale în familia tradițională“.
Prelegerea  prof. univ. dr. Nicu Gavriluță s-a bazat pe ultimul studiu făcut de IRES (Familia și viața de cuplu în România. Percepții și reprezentări) cu privire la percepţiile românilor despre familie şi viaţa de cuplu în prezent.
Din cele prezentate a reieșit faptul că românii sunt în esență tradiționaliști și au o mare încredere în familie.
De asemenea, jumătate dintre români, mai ales cei din Moldova, se declară foarte mulţumiţi de viaţa de familie pe care o au în prezent. Totodată, poligamia rămâne inacceptabilă pentru români, iar în ce priveşte căsătoria între persoanele de același sex cea mai mare parte dintre participanţii la studiu se declară în dezacord.
Pentru cei interesați de toate aspectele studiului pot găsi mai multe detalii aici.
„Valorile pe care românii le-au adus în această cercetare au fost următoarele: respectul, comunicarea cu celălalt, timpul și atenția acordată celuilalt, aprecierea, fidelitatea, toleranța, și existența copiilor în familie.”, a precizat Nicu Gavriluță.
Acesta a punctat, că în urma acestui studiu a sesizat că în România avem de-a face în continuare cu un cult al familiei tradiționale, explicabil prin componenta creștină, foarte puternică în zona noastră.
Și pornind de la această componentă creștină, prof. univ. doc. Nicu Gavriluță a menționat că rezultatele studiului pot fi  folosite ca argument  împotriva căsătoriilor între persoanele de același sex.
„Sunteți de acord cu căsătoria între persoanele de acelaşi sex? Este o întrebar3-DSC_0919e clar și corect formulată și vă aduc rezultatele unei cercetări științifice din 2015, iar dumneavoastră puteți  merge mai departe cu acest minunat demers, de ordin juridic în ceea ce privește schimbarea acelui celebru articol din Constituție care prevede că actul căsătoriei are în atenție uniunea liber consimțită dintre doi soți, normal ar fi dintre bărbat și femeie. Ei bine, puteți folosi ca argument aceste rezultate. Întrebarea este formulată precis și vă spun răspunsurile: 82% dintre români au spus nu, 13% au răspuns da, indeciși au fost 3%, iar 2% nu au răspuns la această întrebare. Cred că cifrele vorbesc de la sine.”, a conchis  Nicu Gavriluță.
În cadrul conferinței au mai fost abordare următoarele următoarele teme „Repere sociale și morale în familia tradițională“ – prezentată de prof. univ. dr. Cristina Gavriluță (Facultatea de Filozofie și Științe Social-Politice „Al. I. Cuza“ din Iași), precum și „Aspecte tehnice ale inițiativei de modificare a prevederilor constituționale referitoare la familie“ – prezentată de Marius Apopei (sociolog, jurist, Președintele Comitetului Județean de Implementare a inițiativei de modificare a Constituției).
La finalul conferinței publicul a fost invitat să dialogheze cu cei trei invitați și să pună întrebări.

2-DSC_0918

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate