Concursul naţional de proiecte antidrog „Împreună”

0

Una dintre probleme actuale ale societăţii româneşti o constituie creşterea cererii de droguri în rândul populaţiei generale şi, îndeosebi, în rândul tinerilor. Proliferarea fenomenului consumului de droguri în Capitală şi în marile oraşe a surprins opinia publică prin amploarea şi gravitatea sa.
Conform studiului naţional privind consumul de tutun, alcool şi droguri ilicite „ESPAD 2003”, efectuat pe un eşantion de elevi în vârstă de 16 ani, prevalenţa consumului de tutun este de 64%. În acelaşi timp, un procent de 80% dintre aceştia au consumat cel putin o data alcool. Totodată, consumul de amfetamine s-a dublat, iar cel de ecstasy s-a triplat, în comparaţie cu anul 1999.
Deosebit de îngrijorător este consumul de heroină injectabilă, care va avea consecinţe dramatice pe termen mediu şi lung asupra sănătăţii publice (creşterea incidenţei HIV/SIDA, hepatitele A, B si C, tuberculoza etc.) şi a ratei infracţionalităţii asociate traficului şi consumului ilicit de droguri.
Deoarece şcoala joacă un rol fundamental în prevenirea comportamentelor dăunătoare, Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi-a asumat, în cadrul Strategiei NaţionaleAntidrog, o serie de obiectice specifice, la capitolul de prevenire a cererii de droguri. Între activităţile asumate se numără şi realizarea unor proiecte naţionale de prevenire, care să se adreseze unui număr cât mai mare de copii şi tineri.
Debutând cu un număr de 12 echipaje în anul 2003 şi bucurându-se de succes în rândul tinerilor şi a cadrelor didactice implicate, concursul de proiecte antidrog „Împreună” se bazează pe trei principii eficiente ale luptei împotriva drogurilor: lucrul în echipă, educaţia între egali, voluntariatul. Concursul a debutat în anul 2004, numărul de echipaje dublându-se în 2005. Începând cu 2006, concursul se va adresa tuturor judeţelor, având şi faze judeţene, astfel încât numărul de tineri şi cadre didactice implicate să fie cât mai mare iar calitatea proiectelor să fie ridicată.


MOD DE ORGANIZARE

Concursul este organizat anual de Direcţia Generală Învăţământul Preuniversitar din Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin Palatul Naţional al Copiilor, în colaborare cu Agenţia Naţională Antidrog.
Se desfăşoară în doua etape: judeţeană şi naţională, cu participarea elevilor de liceu din clasele a IX-a si a X-a. La concurs se pot înscrie echipaje formate din 4 elevi şi un profesor coordonator.
Etapa judeţeană:
– 15 martie – 1 aprilie: înscrierea proiectelor;
– 1 aprilie – 31 mai: implementarea proiectelor înscrise;
– 1 – 15 iunie: jurizarea si premierea proiectelor.
Etapa naţională – câştigătorii locului I la etapa judeţeană vor participa la etapa naţională. La etapa naţională va participa cate un echipaj din fiecare judeţ, echipaj format din 4 membri si 1 cadru didactic.
Datele desfăşurării etapei judeţene vor fi comunicate în timp util conducerii unităţilor şcolare de către inspectorul cu activitatea educativă. Data desfăşurării etapei naţionale va fi comunicată inspectoratelor şcolare judeţene/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, şi, ulterior, echipajelor câştigătoare de către reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării implicaţi în organizarea concursului.

EVALUAREA PROIECTELOR

Fisa de inscriere se va depune la inspectoratul şcolar judeţean/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, până la data limită, în atenţia inspectorului cu activitatea educativă. Fişele depuse după data limită nu vor mai intra în concurs.
Evaluarea proiectelor se va face în urma jurizării portofoliilor, care vor conţine materiale referitoare la activităţile desfăşurate de echipajele înscrise în concurs (fotografii, articole de presă, materiale promoţionale, mărturii ale participanţilor etc.). Calitatea portofoliilor va constitui un criteriu de departajare, deoarece urmărim nu numai cum vor fi implementate proiectele dar şi capacitatea tinerilor de a prezenta într-un mod atractiv şi convingător rezultatele efortului lor.
Calitatea proiectelor va fi apreciată de două jurii:
– juriul tinerilor, format din voluntari implicaţi în domeniu si care nu au proiecte în concurs (pot face parte din aceste jurii membrii echipajelor care au participat la ediţiile anterioare ale concursului);
– juriul seniorilor, format din inspectorul educativ, specialistul în educaţie de la centrul judeţean de evaluare, consiliere şi prevenire antidrog/Agenţia Naţionala Antidrog, un psiholog şcolar si un profesor de arte vizuale.
Prin adunarea punctajelor date de cele 2 jurii se va stabili clasamentul final.

Sursa: Inspectoratul Scolar Judetean Neamt

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate