Concert de muzica populara din zona Neamtului – un proiect cultural

0

In perioada mai-octombrie 2011, Asociatia “Future”, sprijinita de Consiliul Judetean Neamt, a demarat un proiect cultural intitulat “Comori de cantec nemtean” al carui scop a fost si este in continuare transmiterea valorilor folclorice autentice din zona Neamtului, de la generatia varstnica la generatia tanara.

Proiectul isi gaseste justificarea in solutionarea problemei cauzate de lipsa valorilor folclorice in randul nemtenilor, cat si in promovarea folclorului autentic nemtean.

Coordonatorul proiectului, Catalin Iosub, alaturi de colaboratorii implicati in implementarea proiectului au cercetat si descoperit piese muzicale autentice pe Valea Bistritei si in comuna Damuc. Piesele au fost culese, studiate si prelucrate de specialisti in domeniul muzicii si transmise mai departe tinerilor din Neamt.

Asociatia “Future” isi argumenteaza initiativa astfel: “Proiectul „Comori de cântec nemţean” s-a născut din dorinţa de a transmite  tezaurul de cântec popular nemţean de la o generaţie la alta.

 În cercetările făcute în mai multe comune şi sate  ale judeţului nostru, am descoperit o mare varietate de cântece, specifice zonelor de provenienţă. Unele sunt legate de obiceiuri populare autohtone, altele de întâmplări din viaţa satului, altele de anumite locuri sau evenimente din Neamţ, toate alcătuind o cronică muzicală a judeţului nostru. Sunt unele cântece, care amintesc, de exemplu, de construirea lacului de acumulare de la Bicaz: „La Potoci a-nchis barajul,/Să crească cât munţii iazul./Mândru iaz Bicazul”, altele de plutaşii care traversau Bistriţa, ducând lemn în portul de la Galaţi:„Peste-al Bistriţei şuvoi/Trec plutele-n convoi”etc.

Însuşirea acestor „comori” oferă accesul la unele înţelesuri spirituale, pe care nemţeanul le-a trăit în urmă cu mulţi ani. Prin ele poţi descoperi adevăratele valori ale unor locuri sau evenimente care aparţin acestor meleaguri. Ascultându-l pe Alexandru Găină de la Dămuc, am intrat în farmecul vieţii cotidiene rurale. Astfel, ţăranul de la munte comunică cu tovarăşul său de drum – calul – cu care chiar are o dispută destul de aprigă:„Măi, stăpâne, măi, române,/ Nu mai da cu şvoaca-n mine,/ Văleleu, dar cum mă doare,/Că şi eu-s ca dumitale./ Da’ eu-ţi dau ca să ţii minte/ Că n-ai stat ast’ vară-n munte./ Te-am cătat în tot Dămucu’,/ Doamne, mult mi-ai dat de lucru!”.

Tot în zona de munte este foarte întâlnit motivul pastoral, în care regăsim eternul ciobănaş care paşte oile pe munte şi care se luptă atât cu frământările sale interioare: „Doamne, mult mă mai gândesc,/ Pe ce cale să pornesc/ Şi-n lume cum să trăiesc.”, cât şi cu pericolele ce vin din natura înconjurătoare: „Şi cum mergeam pe-o cărare,/ Mi-a ieşit un urs în cale,/ Mândro, când ne-om mai vedea eu nu ştiu.”.

Hora satului, doina ciobanului, cântecul de cătănie, baladele haiducilor, bocetul de îngropare, oraţia de nuntă constituie o istorie nescrisă a locuitorilor acestui judeţ, o istorie a sufletului românesc. Preluarea şi transmiterea mai departe a acestor „comori” de cântec reprezintă o renaştere spirituală ca români, ca moldoveni, ca nemţeni. Nu e de ajuns ca aceste piese muzicale să fie culese şi editate într-o carte care să ocupe un loc stingher într-o bibliotecă, ci ele trebuie să fie oferite tuturor nemţenilor spre a fi învăţate, cântate şi ascultate, deoarece ele fac parte din tezaurul nostru spiritual. Şi pentru ca ele să ajungă în profunzimea fiinţei umane e nevoie de mai mult decât o trecere sumară cu ochii de deasupra cuvintelor şi a partiturilor muzicale.

Aceasta transmitere a valorilor culturale autohtone a fost incununata de un concert sustinut de tinerii coordonati de responsabilul de proiect din partea Asociatiei Future, Catalin Iosub, concert care s-a desfasurat in seara de 20 octombrie, la Biblioteca Judeteana G.T. Kirileanu din Piatra Neamt.

Printre oficialitatile prezente la eveniment s-au remarcat parintele protopop  de Piatra Neamt, Tofan Valentin, dar si reprezentantul Consiliului Judetean Neamt, institutia finantatoare a proiectului, domnul Daniel Vinca. Ambii au luat cuvantul si au felicitat tinerii pentru efortul depus si initiativa de a transmite mai departe valorile trecutului.

Proiectul deschide o perspectivă mai largă asupra promovării valorilor folclorice autohtone nu numai în sectorul muzical, ci şi în ceea ce priveste tradiţiile, datinile, meşteşugurile şi îndemânările artistice de orice fel din zona judeţului Neamţ. Proiectul contribuie la trezirea unei conştiinţe culturale la nivel social, ce va stimula şi alte acţiuni ce vor fi interprinse în viitorul apropiat, având ca scop valorificarea şi promovarea resurselor culturale ale judeţului Neamţ.

Cei interesati de detalii legate de aceasta actiune pot vizita site-ul Asociatiei „Future” www.future.siteoficial.ro, dar si site-ul dedicat proiectului, www.comori-de-cantec-nemtean.cantecsfant.ro.

Iosub Mihaela

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate