Comunitatea românească din Ucraina luptă pentru apărarea limbii române. Ce face președintele Iohannis?

0
Parlamentul de la Kiev a adoptat pe 4 septembrie o nouă Lege a Educației prin care desființează sistemul de învățământ în limba maternă, ceea ce reprezintă o lovitură dată comunității românești din Ucraina și altor minorități etnice, relatează bucpress.eu.
Deși comunitatea românească din Ucraina a adresat o scrisoare deschisă Președintelui României, Klaus Werner Iohannis, cerându-i să intervină de urgență în situația creată în jurul școlilor cu predare in limba română, care ar putea fi lichidate în urma adoptării noii Legi a Educației de către Parlamentul de la Kiev, până la aceată dată președintele Iohannis nu a luat nici o măsură.

În schimb, președintele moldovean, Igor Dodon și-a exprimat îngrijorarea față de situația școlilor românești din Ucraina și solicită Kievului să respecte drepturilor tuturor minorităților la educația în limba maternă. Soarta comunității românilor și a moldovenilor din Ucraina pare să-l intereseze pe liderul de la Chișinău, după adoptarea noii legi a învățământului.

„Îmi exprim îngrijorarea pentru situația comunității deosebit de largi de români și moldoveni care locuiesc pe teritoriul Ucrainei, o comunitate care în prezent riscă să fie supusă unui proces de deznaționalizare printr-o lege nedreaptă impusă la Kiev”, a scris președintele Igor Dodon pe pagina sa oficială Facebook. Șeful statului atrage atenția că există numeroase reacții ale românilor și moldovenilor din Ucraina, care solicită sprijinul statelor vecine și organizațiilor internaționale în apărare drepturilor la educație în limba maternă.

Într-un apel semnat de mai multe personalități din lumea culturală și academică, românii din Ucraina solicită președintelui Iohannis „să-și respecte angajamentele interne și internaționale privind dreptul minorităților naționale la învățământ în limba maternă, respectiv să-și respecte angajamentele stabilite prin tratatul de bază încheiat între Ucraina și România față de comunitatea românească”, scrie bucpress.eu.  Un memoriu similar a fost adresat și prim-ministrului României, Mihai Tudose.

Până în prezent, în România, singura voce care s-a auzit în apărarea limbii române din școlile ucrainene a fost a deputatului PNL Daniel Gheorghe. Acesta a precizat că „România are datoria de a denunța unilateral tratatul de bază cu Ucraina, un tratat pe care România l-a pus în aplicare la litera și pe care partenerii din Ucraina l-au ignorat cu bună știință”.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate