COMUNICAT de PRESĂ Apa Serv SA

0

apaserv

Pentru buna informare a cetăţenilor judeţului Neamţ şi asigurarea transparenţei, conducerea Companiei Judeţene APA SERV SA doreşte să facă cunoscut toate aspectele legate de activitatea care o desfasoara, prioritar fiind asigurarea calitatii apei potabile furnizate.

Astfel, verificarea calităţii apei potabile furnizate  se asigură  prin activitatea LABORATORULUI ANALIZE APA POTABILA, pe baza unui PROGRAM ANUAL DE MONITORIZARE ( publicat pe site-ul companiei), aprobat de Autoritatea  de Sănătate Publică Neamţ. Probele de apă sunt prelevate din diferite zone clar definite, în funcţie de numarul populaţiei din zona de distribuţie conform prevederilor LEGII privind calitatea apei potabile Nr. 458 / 2002 republicata si a  HOTĂRÂRII nr. 342 / 2013 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 974/2004 pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspecţie sanitară şi monitorizare a calităţii apei potabile.

Laboratorul  este structurat în 2 compartimente:

  1. Laborator pentru  determinări fizico-chimice:
  2. Laborator pentru determinări microbiologice

Se execută analize fizico-chimice si microbiologice pentru: apă brută și apa potabila furnizata.

Rezultatele analizelor stau la baza deciziilor privind funcţionarea stațiilor de captare(tratare),spălarea si dezinfecţia instalaţiilor precum şi la modificarea nivelului de agent dezinfectant pentru asigurarea condiţiilor de calitate prevăzute de normele legale în vigoare şi a reţelelor de distribuţie.

Indicatorii care se determină sunt: Culoarea, Conductivitatea, Turbiditatea, Clorul rezidual, Aluminiu rezidual, Fier, Duritate totală, pH, Cloruri, Oxidabilitatea,TDS (substanțe dizolvate), Amoniu, Azotiţi, Azotaţi, Sulfaţi, Bacterii coliforme, Escherichia coli, , Enterococi intestinali, Număr total de germeni  la 220C si la 370 C, Bacterii sulfit-reducătoare (Clostridii).

Echipamentele utilizate în cadrul Laboratorului analize APA POTABILA sunt dintre cele mai moderne permiţând efectuarea de analize complexe şi de mare acurateţe. Atât echipamentele cat si reactivii utilizați au certificare   ISO 9001/2001. Pentru asigurarea la cote cât mai înalte a calităţii rezultatelor încercărilor, laboratorul aplică metode de încercare adecvate, în conformitate cu ultimele ediţii ale standardelor de analiză în vigoare.

Rezultatele monitorizării calităţii apei potabile intră în bazele de date naţionale.

Laboratorul este  înscris la Ministerul Sănătăţii în “Registrul laboratoarelor pentru monitorizarea calităţii apei potabile” avand  CERTIFICAT de INREGISTRARE nr. 219/16.11.2011, mai mult, fiind si acreditat RENARCERTIFICAT DE ACREDITARE Nr. LI 926/19.09.2011.

Conform prevederilor standardului SR EN ISO 17025/2005 – Cerințe generale pentru competența laboratoarelor de încercări / etalonări,  trebuie  asigurata calitatea rezultatelor încercărilor fizico-chimice si  microbiologice efectuate,  prin controlul intern (zilnic) si controlul extern (anual) .

Controlul intern  se realizează in laborator  prin utilizarea de materiale  de control  (soluții etalon certificate, trasabile NIST si tulpini de control).

Controlul extern se realizează prin participarea la comparări interlaboratoare / încercări de competenta. Laboratorul de analiza apa potabila participă anual  la programe complexe de testare, numite scheme de intercomparare, pentru a-şi evalua performanţa.

Pentru asigurarea imparțialității si independentei rezultatelor, probele prelevate au fost trimise si analizate catre laboratoare externe din Marea Britanie, si anume :

a)    FAPAS (in 2012)

b)    LGC Standards (in 2013)

Schemele de intercomparare implică participarea mai multor laboratoare de acelaşi profil, din ţări diferite, care analizează aceleaşi probe de apă. Participarea la intercomparări este un instrument valoros, pentru a testa astfel eficienţa şi demonstra calitatea rezultatelor furnizate. Rezultatele intercomparărilor dau o măsură a competenţei personalului si  a calităţii serviciilor prestate.

Laboratorul a  finalizat toate rundele cu rezultate foarte bune, si astfel in anul 2013 (pana la data prezenta) suntem clasati  pe locul 35 din 235 laboratoare la microbiologie si pe locul 18 din 80 laboratoare la chimie.

Rezultatele  obţinute sunt înregistrate în REGISTRE SI RAPOARTE DE INCERCARE pe suport de hârtie şi electronic. Raportul de încercare  furnizează informaţii referitoare la calitatea şi provenienţa apei, comparând diverse caracteristici ale acesteia cu prevederile impuse de legislaţia în vigoare.

Laboratorul dispune de personal competent – ingineri, chimişti, biolog şi laboranţi, care corespund criteriilor de pregătire, instruire şi experienţă impuse de încercările efectuate.

Compania Judeteana APA SERV S.A. asigură permanent informarea consumatorilor asupra calităţii apei potabile furnizate, prin postarea pe site-ul propriu a datelor privind toti parametrii de calitate şi gradul de conformare, totalitatea datelor fiind actualizate funcţie de calendarul de monitorizare (http://www.apaserv.eu/index.php?page=calitatea-apei).

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate