COMUNICAT DE PRESA APA SERV

0

apaservIn data de 04.06.2013 a avut loc la Constanta reuniunea extraordinara cu toti operatorii regionali ai serviciului de alimentare cu apa si canalizare, organizata de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice prin Directia Generala AM Pos Mediu, avand ca obiect adoptarea in regim de maxima urgenta a unor decizii pentru evitarea pierderii alocarilor financiare nerambursabile aferente acestui sector.

Participanti :
Reprezentant Ministerul Fondurilor Europene
Conducerea Patronatului Apei
Presedinte si vicepresedinte Asociatia Romana a Apei
Directori Generali ai tuturor operatorilor regionali insotiti de personalul cu atributii in gestionarea
si implementarea Proiectelor

Temele principale dezbatute au fost:
– Analiza riscului de dezangajare a Fondurilor Europene alocate prin POS Mediu la finalul anului 2013
– Analiza situatiei corectiei financiare aplicate pe contractele din cadrul proiectelor aferente
sectorului de apa
– Situatia platilor si a rambursarilor realizate pana in prezent
– Diferentele foarte mari intre gradul de absorbtie propus si gradul de absorbtie realizat motivat
de intarzieri in semnarea contractelor de lucrari

In vederea reducerii riscului de dezangajare au fost propuse urmatoarele masuri:
– Respectarea tuturor obligatiilor asumate prin aplicatia de finantare si initierea de acte aditionale in vederea prelungirii termenului de finantare pana la data de 31.12.2015.
o Ajustarea si uniformizarea tarifelor
o Asigurarea surselor de finantare prin contributia UAT-urilor si a beneficiarului in vederea realizarii cu succes a proiectului
o Asigurarea gradului de conectare la apa si canalizare a populatiei
– Intocmirea unui plan de rambursare care sa prezinte o imagine apropiata de situatia reala a fiecarui contract in parte
– Emiterea de instructiuni si proceduri de lucru elaborate de catre AM POS Mediu si Ministerul Fondurilor Europene ce vor avea la baza optimizarea implementarii proiectelor, la timp, corect, fara a mai genera corectii financiare pe proiectele in derulare

In cadrul sedintei subiectul principal dezbatut impreuna cu toti operatori de apa a fost natura corectiilor financiare aplicate precum si suspiciunile de neregula inregistrate pana in prezent pentru contractele semnate.
Autoritatea de Management a adus la cunostinta partilor implicate ca pana in prezent au fost aplicate un numar de 139 de corectii financiare la 31 de Companii de apa din cele 42 cu care s-au semnat Contracte de Finantare pana in prezent.
Valoarea corectiilor financiare de 5, 10, 25 % din valoarea contractelor semnate este de 169.821.788,10 lei totodata s-au constatat un numar de 24 suspiciuni de neregula ce sunt verificate in prezent de catre Departamentul Nereguli.
Un exemplu il constituie compania RAJA Constanta (cel mai mare operator din tara) care a incheiat 13 contracte, unul fiind reziliat iar celorlalte 12 contracte fiindu-le aplicate corectii financiare.
Compania Judeteana APA SERV SA are in derulare Proiectul “Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Neamt” cu o valoare de 453.589.363 lei.
Valoarea cheltuielilor realizate pana in prezent este de 22.621.833,77 lei, din care AM POS Mediu a autorizat prin rambursare suma de 17.598.899,27 lei si TVA in valoare de 4.192.944,66 lei.
De la inceputul implementarii si pana in prezent Compania are inregistrate cheltuieli in valoare de 164.067,70 lei , cu precizarea ca acestea au fost efectuate in folosul contractelor de lucrari dar neincluse in bugetul finantarii nerambursabile, cheltuieli imperios necesare in derularea proiectului, dar inpropriu numite neeligibile.
Pana in prezent a inregistrat o corectie financiara in procent de 5% din valoarea contractului CS1 – Asistenta tehnica si managementul proiectului, reprezentand suma de 672.235,10 lei cu o creanta bugetara efectiva de 298.882,92 lei, precum si o suspiciune de neregula aplicata pentru contractul de CS2 – Supervizare Lucrari, in procent de 25 % din valoarea fiecarei facturi emise, masura ce nu se va modifica pana la finalizarea procesului de verificare a neregulilor.
Aceste corectii nu au un caracter definitiv ele putand fi contestate cu respectarea procedurilor legale.
Pentru contractul de lucrari CL1 – Alimentare cu apa si retele de canalizare in Aglomerarea Piatra Neamt a fost retinuta suma de 3.842.915,47 lei reprezentand diferenta intre valoarea cantitatilor estimate la nivelul studiului de fezabilitate si valoarea contractata efectiv.
Referitor la aceasta retinere APA SERV SA a transmis documentatia in vederea actualizarii studiului de fezabilitate, si s-au primit asigurari de la organele abilitate ca suma va fi recuperata in prima cerere de rambursare.

Director General,
ing. Ionut-Catalin DUGHIR

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate