Comunicare și jurnalism în societatea cunoașterii la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”

0

eVacanța este denumirea școlii de vară Comunicare şi jurnalism în societatea cunoaşterii, desfășurată în perioada 19-27 august 2013, în cadrul proiectului Inspectoratului Școlar Județean Neamț, „Zece lecții pentru viață”, fiind organizat în parteneriat de către Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, din Piatra-Neamț, reprezentat de către dl prof. Florin Irimia, în calitate de director, și de către dna Mihaela-Cătălina Tărcăoanu, profesor de limba și literatura română, în calitate de organizator și coordonator, și Colegiul Tehnic „Miron Costin.

Obiectivul general a constat în optimizarea competenţelor transversale – comunicarea orală şi scrisă – prin utilizarea noilor tehnologii informaţionale/new-media. Obiectivele specifice au vizat: familiarizarea elevilor cu tehnicile de lucru în cadrul presei scrise/audio/video; descrierea condiţiilor pentru realizarea unor ştiri, interviuri, (foto)/reportaje, anchete; dezvoltarea abilităţilor de utilizare şi de prelucrare de imagini cu ajutorul TIC/new-media; formarea unor abilităţi de diversificare a surselor de informare în vederea redactării şi editării unor texte jurnalistice; dezvoltarea abilităţilor de folosire a mediului web de comunicare şi a instrumentelor web2.0 (blogul, forumurile) şi a mediilor de socializare etc.

Fenomenul informatizării pe scară largă nu poate ocoli domeniul învăţământului. Fascinaţi de virtualitate, elevi şi profesori, deopotrivă, înţeleg faptul că interdisciplinaritatea (limba maternă/informatica/ TIC) creează cadrul necesar implicării elevului, ca partener permanent, fiind o modalitate eficientă de creştere a motivaţiei acestuia pentru propria formare şi a randamentului şcolar. Internetul aduce cu sine un alt mod de a consuma informaţia, un nou tip de receptare, activă, în care publicul cititor selectează documentul pe care îl citeşte, ascultă, vede. În societatea cunoaşterii, jurnalismul este un mediu care permite şi favorizează convergenţa mediilor, contopirea diferitelor canale de comunicare într-unul singur.

Școala de vară eVacanța (Comunicare şi jurnalism în societatea cunoaşterii) s-a desfășurat în sistem blended learning (on line – facebook, blog și face to face), fiind o oportunitate de (in)formare pentru elevii capabili de performanţă de la cele două instituții de învățământ partenere, în vederea exprimării propriilor opinii, soluţionării unor probleme caracteristice vârstei, pentru acţiuni participative în care gradul de implicare în procesul de luare a deciziilor să crească. De asemenea, printr-un proces de metacogniție, participanții au valorificat propriile experiențe de vacanță în texte jurnalistice (știri, articole, reportaje, interviuri) care se pot constitui în lecții de viață pentru colegii lor, dar și pentru comunitatea locală. Pentru a asigura vizibilitatea acestora textele jurnalistice vor fi postate blogul eVacanța.

Dintre activitățile derulate cu sprijinul partenerilor amintim: Introducere în jurnalism; Reporter pentru o zi; Portret de voluntar; Vacanţa prin new-media; Album de vacanţă; eAtelier de scriere: Blogul „eVacanţa”; Dezbaterea online; Itinerar de vacanţă; Lecturi jurnalistice; Încă o lecţie… de vacanţă etc. Pe data de 20 august, participanții au întreprins vizite de studiu și documentare la redacțiile Monitorului de Neamț și Ziarului Ceahlăul, unde au interacționat cu profesioniști, putând astfel afla tainele profesiei de jurnalist, satisfacțiile, riscurile. Mădălina Ignat a declarat: „Mi-a plăcut să aflu că viața de jurnalist este dinamică, iar programul zilnic nu poate deveni o rutină. Mi-au plăcut cele două vizite la redacții, mi-a plăcut să întâlnesc tipuri diferite de jurnaliști, asta mi-a dat de înțeles că această meserie îți dă libertatea de a fi tu însuți, lucru care pentru mine are o mare importanță.” Ema Rotariu consideră că: Lucrul cel mai important de reținut în urma discuțiilor avute, în viziunea mea, este acela că un ziarist trebuie să fie o persoană «pe cat posibil enciclopedică». În primul rând, să stăpânească bine un domeniu, iar apoi să dețină cunoștințe din cât mai multe alte domenii. Ziaristul este o persoană ocupată, inventivă, mereu în vervă și la curent cu ceea ce se întâmplă.”

În ultima zi a școlii de vară, marți 27 august 2013, elevii au mers la EST TV Neamț pentru o vizită de studiu și documentare, având astfel șansa să vadă ce implică munca în televiziune, în spatele camerelor de filmat. Experiența cea mai interesantă a fost participarea în calitate de invitați la emisiunea Ești matinal, experimentând astfel și emoțiile din fața camerei de filmat. Mădălina Ignat a mărturisit că: „Mi-a plăcut faptul ca cei de la televiziune s-au arătat interesați de proiectul nostru și că ne-au acordat o deosebită atenție. Pe lângă modul călduros în care am fost primite, e de apreciat faptul că am primit sfaturi și am avut ocazia să stăm de vorba cu profesioniști.” Dl director Traian Socea a avut amabilitatea de a le răspunde elevilor la întrebări și de a împărtăși elevilor vasta sa experiență de jurnalist atât din perioada comunistă, cât și din perioada contemporană, din presa scrisă și audio-vizuală.  

Prin utilizarea efectivă a tehnologiei în cadrul școlii de vară au fost promovate competenţele necesare în secolul XXI (responsabilitate şi capacitate de adaptare, competenţe de comunicare, creativitate şi curiozitate intelectuală, gândire critică şi gândire sistemică, informaţii şi abilităţi media, capacităţi de colaborare şi interpesonale, identificarea, formularea şi soluţionarea problemelor, auto-formare, responsabilitate socială. Demersurile au fost subordonate celor cinci piloni ai învăţării: a învăţa să ştii, a învăţa să faci, a învăţa să munceşti împreună cu ceilalţi, a învăţa să fii, a învăţa să te transformi pe tine să schimbi societatea. Proiectul poate fi asimilat educației nonformale, asigurând legătura între instruirea formală și cea informală.

Prof.dr. Mihaela-Cãtãlina Tãrcãoanu
Colegiul National „Calistrat Hogas”, Piatra-Neamt

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate