Comuna Raucesti

0
Comuna Raucesti
Comuna Raucesti

Comuna Raucesti se afla in jumatatea de nord – est a tarii, formand o portiune de cca. 5 km hotar la nord de judetul Neamt. In cadrul judetului Neamt, ocupa o pozitie marginal nordica.
Fata de resedinţa judetului, municipiul Piatra Neamt, comuna se afla la o distanta de 50 km, iar fata de orasul Tg. Neamt la o distanta de 5 km. Comuna Raucesti se margineste la nord cu comuna Draguseni, judetul Suceava, prin hotarul natural al raului Moldova, pe o lungime de 4 km, la vest cu comuna Brusturi, la sud orasul Tg.Neamt, la sud-vest cu comuna Vanatori si la est cu comuna Timisesti.
Strajuita de dealul Herlei, dealul Muntenilor si dealul Cioroiului, de o parte si de alta a paraului Sarata si pana in valea Rastei si a Moldovei se intinde comuna Raucesti pe o lungime de 10 km de la nord-vest spre sud-est. Marginea cea mai de nord este si marginea satului Oglinzi care se întinde pana in liziera padurilor statului, alungita spre est cu dealurile Crucii si Alivanca, cu o panta abrupta peste care suie anevoios soseaua spre Falticeni. Dincolo de aceste dealuri se afla comuna Brusturi. Dealul Crucii se continua cu dealul Herlea care se lasa in panta dulce spre satul Raucesti, dupa care se afla satul Savesti. Spre sud, comuna Raucesti se invecineaza cu pamanturile satelor Plaesu – Timisesti si Dumbrava – Petricani.
Vetrele satelor care apartin comunei Raucesti – Oglinzi, Savesti, Ungheni – sunt asezate fiecare la o distanta de aproximativ 3 km de satul resedinta de comuna, Raucesti.
Cercetarea arheologica din nord – estul judetului Neamt demonstreaza ca in aceasta zona exista urme de locuire, aproape neintrerupte, din vremea paleoliticului superior si pana in epoca feudal.
Documentele vremii scriu ca prin secolul XV, Ilie Voievod daruieste o mosie unui locuitor de prin Bucovina cu numele de Rauce, de unde si-a luat numele asezarea de mai tarziu. In anul 1711 satul era deja format si cunoscut.
Comuna Raucesti are o suprafata totala de 7.710 ha si o populatie de 8.564 locuitori.
Obiectivele turistice ale comunei sunt: statiunea balneoclimaterica Oglinzi, Baile Oglinzi (o statiune pre-montana aflata in apropiere de orasul Targu Neamt, intr-o microdepresiune din sud-estul Culmii Plesului).
Obiective turistice in zona Baile Oglinzi: Orasul Targu Neamt (Cetatea Neamtului, Monumentul mausoleu al vanatorilor de munte, Casa Memoriala „Ion Creanga”), Casa Memoriala „Mihail Sadoveanu” din comuna Vanatori-Neamt, Manastirea Neamtului, Rezervatia de zimbri si de fauna carpatina din Vanatori-Neamt, Tabara scolara Oglinzi (situata la patru kilometri de orasul Targu Neamt, ofera spatii pentru odihna, plimbare si baze pentru practicarea atletismului sau a sporturilor de orientare. Tabara este destinatia ideala pentru cantonamentele sportive. Unitatea dispune de un numar total de 200 de locuri de cazare, in camere cu doua pana la sapte paturi. Cantina are o capacitate de 100 de locuri).
Alte obiective: Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Raucesti construita in anul 1866 (ctitor Mihail Kogălniceanu), Situl arheologic Trofinesti, Situl arheologic Dealul Munteni.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate