Comuna Dragomirești, raiul cu salcâmi

0

Formată din satele Borniș, Dragomirești (reședința), Hlăpești, Mastacăn, Unghi și Văd, comuna Dragomirești este situată în zona centrală a județului Neamț. Principala activitate a localnicilor este agricultura și în special creșterea animalelor. Recensământul din anul 2011 semnala o scădere a numărului de locuitori de la 2421 în 2002 la 2231.
Patru obiective din comuna Dragomirești sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Neamț ca monumente de interes local. Trei dintre ele sunt situri arheologice: așezarea eneolitică (cultura Cucuteni) de la „Dejugătoare” din satul Hlăpești; așezarea din secolele al II-lea–al III-lea e.n. de „la Siliște” (la 500 m sud de școala din vatra satului Dragomirești); și așezarea din secolele al XIV-lea–al XVII-lea de la „Siliște” din satul Borniș. Celălalt obiectiv, clasificat ca monument de arhitectură, este biserica „Sfinții Voievozi” și „Duminica Tomei” (1821–1824) din satul Unghi.
Poate cel mai îndrăgit eveniment al localnicilor din Dragomirești este Sărbătoarea Salcâmului cu ocazia zilei comunei. Evenimentul adună anual sătenii în parcul cu salcâmi din satul Unghi. Autoritățile locale au grijă ca de fiecare dată localnicii să fie animați cu programe cultural-artistice, nu înainte de a realiza tradiționala slujbă de binecuvântare a mulțimii cu sprijinul unui sobor de preoți, majoritatea sătenilor fiind creștin ortodocși.

De-a lungul anilor s-au realizat mai multe investiții în comuna Dragomirești: lucrări de construcții la căminul cultural, lucrări de asfaltare a dumurilor comunale, montarea de indicatoare rutiere, lucrări de modernizare a unităților de învățământ etc.. Turiștilor le recomandăm o vizită în perioada Sărbătorii Salcâmului, deoarece este o atmosferă cu adevărat specială în care se poate observa spiritul autentic al satului românesc și se pot admira peisaje cu adevărat deosebite.

dragomiresti (1) dragomiresti (2) dragomiresti (3) dragomiresti (4)

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate