Comuna Damuc

0
Comuna Damuc
Comuna Damuc

Comuna Damuc este situata in partea central estica a tarii, pe malul drept al Paraului Asau, in zona centrala a Carpatilor Orientali, fiind incadrata de coordonatele geografice de 45 grade 50 minute 27 secunde si 46 grade 40 minute 12 secunde, latitudine nordica si 25 grade 51 minute 56 secunde si 26 grade 51 minute 56 secunde, longitudine estica.
Comuna Damuc este situata din punct de vedere geografic in bazinul raului Damuc, in partea central – estica a tarii, la 440 km distanta de paralela orasului Zimnicea si la 380 km de meridianul Sulinei.
Comuna se afla la o departare de 25 km de orasul Bicaz si de 50 km de centrul judetului Neamt. La cativa km de comuna Damuc se afla Cheile-Bicazului, precum si lacul natural de acumulare „Lacu Rosu” la o distanta de doar 11 km.
Satele din componenta sa sunt: Damuc, Huisurez, Trei Fantani si se intind in lungul raului Damuc, a paraului Asau si paraului Bicajel (sat Trei Fantani).
Suprafata totala a comunei este de 13.378 ha, din care 321 ha intravilan si 13.057 extravilan.
Comuna are o populatie de 3.149 locuitori.
In zona religia are un loc aparte, iar interesul pentru spiritualitate este ridicat de unde si numarul atat de mare de lacase de cult pe o suprafata relativ mica a comunei, unele dintre ele putand fi considerate adevarate capodopere arhitecturale din secolele trecute, în special biserica ortodoxa cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel
In comuna Damuc exista 5 biserici ortodoxe, 3 biserici baptiste, 1 biserica Greco-catolica si 1 Biserica Romano-catolica dupa cum urmeaza: biserica ortodoxa – Inaltarea Domnului Iisus Hristos din Damuc Rosieni, biserica ortodoxa – Nasterea Maicii Domnului din Damuc Bucureni, biserica ortodoxa – Pogorarea Duhului Sfant din Damuc Paraul Fruntii, biserica ortodoxa – Sfintii Apostoli Petru si Pavel din satul Huisurez, biserica ortodoxa – Nasterea Sf. Ioan Botezatorul din satul Trei Fantani, biserica baptista – Damuc 1, Damuc 2, Sat Huisurez, biserica Greco – Catolica si biserica Romano – Catolica.
De asemenea, in zona sunt mai multe „troite” ridicate în memoria eroilor celor doua razboaie mondiale, eroi care sunt cinstiti in fiecare an de catre crestinii comunei.

Harta Comuna Damuc

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate