Comuna Alexandru cel Bun

0
Harta Comuna Alexandru Cel Bun - Neamt
Comuna Alexandru Cel Bun

Comuna Alexandru cel Bun, situata in judetul Neamt, este asezata pe cursul mijlociu al raului Bistrita, la intersectia paralelei de 46°56’15” latitudine nordica cu meridianul de 26°16’39” longitudine estica.
Vecini:
– N cu comuna Garcina,
– S cu comuna Piatra Soimului,
– V cu comuna Pangarati si
– E cu municipiul Piatra Neamt.
In cadrul judetului Neamt, comuna se situeaza in partea central-vestica, avand o forma alungita pe directia N-S. Limitele administrative au o lungime totala de 45km, majoritatea fiind limite conventionale si numai o mica parte din ele urmand paraurile Secu si Bisericani.
Comuna Alexandru cel Bun are in componenta sa 7 sate: Bistrita, Agarcia, Scaricica, Bisericani, Vaduri, Vadurele si Viisoara – satul de resedinta. Satele sunt asezari vechi si foarte vechi situate in lungul vaii Bistrita fie pe terasele inferioare si mijlocii ale acestui rau, fie in zona de varsare a unor afluenti. Nucleele satelor Bistrita si Vaduri dateaza potrivit documentelor din timpul domniilor lui Alexandru cel Bun si Stefan cel Mare, iar satul Agarcia este reprezentat ca si Bistrita pe harta lui Dimitrie Cantemir. Extinderea acestor sate s-a produs dupa secularizarea averilor manastiresti din 1864 si a reformei din 1921.
Comuna a purtat numele de Viisoara pana in anul 2000, cand numele i-a fost schimbat în cel actual.
Comuna Alexandru cel Bun are o suprafata de 7.544 ha teren, din care intravilan – 835 ha si extravilan – 6709 ha.
Obiective turistice: Manastirea Bistrita – ctitorita in 1402 de Alexandru cel Bun, Manastirea Bisericani – ctitorita in 1512 de Stefanita Voda, Muzeul Manastirea Bistrita, precum si cadrul natural deosebit: Valea Bistritei, Lacul Vaduri, Lacul Batca Doamnei, vai montane, paduri si pasuni.
Comuna are o populatie de 5.055 locuitori.

Harta Comuna Alexandru cel Bun

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate