Completările adoptate de Camera Deputaților pentru OUG 3/2015 – un sprijin real pentru ca toți fermierii să își primească subvențiile agricole

0

Plenul Camerei Deputaților a adoptat astăzi, miercuri – 6 mai a.c., Legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență  3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură.

 Constat cu amărăciune că acest act normativ, deși elaborat în sprijinul agriculturii românești nu a fost votat de deputații PNL care l-au luat pe ”NU” în brațe, orbiți de faptul că se află în Opoziție și uitând că au o responsabilitate în fața românilor. Astfel, în ciuda faptului că amendamentele aduse OUG 3/2013 au fost votate aproape în unanimitate în cadrul ședinței de ieri a Comisiei pentru agricultură, sucindu-se peste noapte, astăzi, aceiași parlamentari au susținut de la tribună că nu sunt de acord cu prevederile pe care le giraseră cu o zi înainte.

 Legea pentru aprobarea OUG 3/2015 a primit susținerea majorității parlamentare din care fac parte și care a votat cu toată încrederea acest act normativ, unul pentru sprijinirea fermierilor și a agriculturii naționale, rezultatul consultărilor continue cu fermierii, al unui dialog permanent între parlamentari, actualul Guvern și asociațiile reprezentative din sectorul agricol.

 Acest act normativ a beneficiat de o serie de completări în cadrul Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, unde alături de colegii parlamentari am încercat și cred că am reușit să îmbunătățim, să fluidizăm și să simplificăm procedura prin care fermierii români vor putea solicita subvențiile agricole începând din acest an.

 Actul normativ adoptat astăzi în Camera Deputaților – for decizional, permite fermierilor români să își depună cererile unice de plată până la 15 iunie, fără penalizări. Acest termen a putut fi prelungit în acord cu o actualizare a prevederilor Comisiei Europene publicate la finele lunii trecute și de care vor beneficia mai multe state comunitare.

 Le mulțumesc colegilor din Comisia pentru agricultură care au lăsat la o parte politica de partid și au conlucrat pentru binele fermierilor români, dar și a formelor asociative din sectorul agricol. Astfel, prin noul act normativ, crescătorii de animale vor putea încasa subvenția pentru pajiști atât individual sau pe asociație, cu condiția ca toți membrii acesteia să își dea acordul pentru ca banii să fie gestionați de conducerea organizației. În acest fel, fiecare fermier va ști exact cuantumul subvențiilor care ajung la asociație și poate oricând cere socoteală pentru modul în care acești bani sunt cheltuiți pentru sprijinirea producției agricole și nu în alte scopuri.

 Referitor la modul în care agricultorii pot declara suprafețele agricole pe care le lucrează, în cadrul comisiei am reușit să clarificăm faptul că fermierii au obligația să identifice pe aplicația online pusă la dispoziție de APIA parcelele pe care le utilizează, incluzând astfel și situațiile deosebite din mai multe regiuni, acele schimburi de terenuri. Mai mult, în cadrul dezbaterii din plenul Camerei Deputaților a fost eliminată orice barieră birocratică, orice prevedere care i-ar fi împiedicat pe fermieri să beneficieze de plățile directe din agricultură.

 Un alt aspect care a reieșit din cadrul dezbaterilor parlamentare privind prevederile Ordonanței 5/2015 a fost necesitatea rezolvării cu prioritate a situației funciare la nivel național. Doresc să îi asigur pe toți românii care activează în agricultură că Guvernul Victor Ponta și-a asumat responsabilitatea de a implementa Programul Național pentru Cadastru și Carte Funciară în mod eficient, permițând astfel ca începând din 2020, să poată fi implementată și la noi plata pe fermă a subvențiilor agricole, conform condițiilor impuse de Comisia Europeană.

 Totodată, îi asigur pe toți fermierii români că atât eu personal, în calitate de deputat de Neamț, de Vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și de raportor al Legii de aprobare a OUG 3/2015, cât și colegii mei din PSD vom monitoriza în continuare modul în care se desfășoară campania de depunere a cererilor unice de plată, modul în care sunt respectate programările pentru înregistrarea depunerii cererilor la APIA astfel încât toți românii care au dreptul la subvențiile agricole să încaseze banii la timp și să nu rămână nici un agricultor sau crescător de animale care să nu primească sprijin european și de la stat.

 Liviu HARBUZ

 Deputat PSD

Vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate