Comasarea alegerilor: o manipulare incompatibilă cu principiile democrației

2

Este foarte probabil ca alegerile locale să fie comasate cu cele pentru Parlamentul European. Există, de asemenea, o mare posibilitate de a se găsi o metodă legală pentru implementarea acestei măsuri. În acest moment, când încă mai avem vocea activă în presa din România, trebuie să subliniem că această comasare reprezintă un atac la adresa democrației, având ca obiectiv principal manipularea electoratului. Scopul acestei manevre este de a diminua procentul de voturi acordate partidelor AUR și SOS la alegerile europarlamentare. Un obiectiv secundar este salvarea pozițiilor PNL în multe localități unde acest partid se află pe locul trei în sondaje, determinându-i pe reprezentanții săi să apeleze la PSD pentru sprijin, oferind în schimb orice, doar pentru a evita clasarea pe acest loc.

Din păcate, chiar și dintr-un punct de vedere legal, votul comasat constituie o păcăleală electorală, o înșelăciune care afectează în special persoanele cu un nivel educațional scăzut sau cu o capacitate de înțelegere limitată. Acestea din urmă pot avea dificultăți în a înțelege pe deplin pe cine votează atunci când li se oferă mai multe buletine de vot, fiind tentați să voteze același partid pe toate.

Prin urmare, mulți alegători vor fi luați prin surprindere și nu vor avea posibilitatea să facă distincția clară între candidații care îi reprezintă la nivel local și cei care îi reprezintă în cadrul Uniunii Europene. Această metodă de comasare, care se aplică în mai multe țări din Europa, indică faptul că democrația începe să se erodeze grav. Dacă politicienii decid în avans că anumite partide nu ar trebui să primească prea multe voturi pentru a limita puterea lor în Parlamentul European, atunci alegerile europene își pierd însemnătatea. Ar fi fost mai ”cinstit” dacă s-ar fi decis că doar partidele considerate neextremiste pot participa la aceste alegeri.

Votul cetățenilor trebuie respectat, nu influențat subtil, manipulat sau dirijat. Din păcate, comasarea alegerilor nu reprezintă o practică care să onoreze votul, ci o stratagemă politică acceptată de marile partide, incapabile să facă față sprijinului masiv acordat de populație partidelor considerate extremiste. Este important de înțeles că, de multe ori, oamenii nu votează extremismul din convingere, ci ca o formă de protest față de partidele aflate la guvernare.

I.R.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Vali spune

    Bateti campii ! Cine are de votat cu un partid , voteasa si daca sunt comasate si daca nu.

  2. Janel iosub spune

    Dar când s a prelungit termenul cu 3 luni în 2020 pe motiv de Covid ce a fost? Nu tot o măgărie? Foarte bine alegerile locale în iunie trebuie sa aibă loc. Sau ce le plângi de mila unor agiamii care vor pleca acasă pt totdeauna? 😂

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate