Colonie de pisici în vârful Ceahlăului, la temperaturi extreme de iarnă și vânt de peste 100 km/h (VIDEO)

12

ACTUALIZARE: Cabinetul veterinar Inovet Care din Piatra-Neamț a avut o reacție extrem de rapidă în urma articolului de astăzi și ne-a comunicat că a făcut deja primii pași pentru a putea steriliza pisicile respective la fața locului, în primăvară, când vremea va fi mai prietenoasă. Și cățeii rătăciți prin zonă vor fi sterilizați, în aceleași condiții. Problema este cunoscută de cei de la cabinetul veterinar de aproximativ o lună, după ce au văzut mai multe poze cu pisicile de la Dochia. Sperăm și insistăm ca cei din zonă să le ofere tot suportul necesar pentru desfășurarea acestei acțiuni care se va realiza pe cheltuiala cabinetului veterinar. Le transmitem felicitări pentru inițiativă!

Știrea inițială:

Un grup de turiști care a ajuns pe Ceahlău, în zona cabanei Dochia, ne-a trimis o filmare cu o colonie destul de mare de pisici care viețuiesc cum pot la temperaturi extrem de scăzute și viscol cumplit, cu vânt care depășește uneori 100 km/h. Acestea, din câte știm, nu sunt sterilizate, prin urmare se tot înmulțesc și nu este cazul să mai spunem de riscul de mortalitate în aceste condiții meteo.

În mod normal aceste pisici nu ar avea ce să caute în vârf de munte, într-un Parc Național, dar, cumva, ele sunt acolo. În cabană ele nu pot fi primite pentru adăpost, deoarece este unitate de cazare și alimentație publică, așa că trăiesc din mila turiștilor, mănâncă pâine, chiar și biscuiți, și se ascund pe unde pot.

Întrucât considerăm că nu este normal ca în secolul 21 să vedem astfel de imagini care nu demonstrează decât o indiferență totală, solicităm public luarea unor măsuri în acest sens.

Aceste pisici ar trebui sterilizate, relocate la poalele muntelui, în zone locuite și mai puțin expuse înghețului, sau oferite spre adopție celor care vor dori să ajute în acest sens. În județul Neamț nu există niciun adăpost specializat pentru pisici și nici legislația nu ajută foarte mult cu privire la reglementări specifice pentru asemenea situații. Aceasta nu înseamnă că nu putem fi oameni și găsi o soluție umană pentru aceste animale domestice care nu au ce căuta la 1800 m altitudine, iarna, într-un viscol care poate omorî un om, nu mai vorbim de pisici care cântăresc 4-5 kilograme.

De putut se poate, trebuie doar să se și vrea. ONG-urile de protecția animalelor susțin din fonduri proprii de ani de zile campanii de sterilizări pentru câini și pisici în județ. Ar fi timpul să facă și autoritățile publice ceva în acest sens. Ar putea începe, de exemplu, cu rezolvarea situației acestor pisici din vârf de munte. Și nu, nu ne referim la aplicarea metodei împușcării „legale”, care știm că se practică în cazul câinilor sălbătăciți din munți.

Video aici – click.

Video: Dragoș P.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
12 Comentarii
  1. Andrei Varga spune

    Politia animalelor nu are competența pe exact așa ceva, animale in pericol?
    Salarii parca au . In vreo doi ani au să fie câteva sute de pisici .😸

  2. Rugina Oana spune

    Până în primăvara vor face câte o tură de pui!
    Cel mai bun moment pentru a steriliza un animal, este cât mai repede posibil dacă starea de sănătate permite anestezia

  3. Anamaria spune

    Trebuie luate si castrate, apoi date spre adoptie. Care mai este starea lor? Chiar nu se implica nimeni, cabinete veterinare, asociatii???

  4. Lavinia spune

    Asigurăm cineva transportul ??? Pot prelua eu pisicile si va asigur ca vor fi tinute in conditii bune. ( nu am posibilitatea sa vin dupa ele)

    1. Anamaria spune

      Exista firma de transport animale. Trebuie luata legatura cu cei de acolo. Pusa o postare publica pt a dona bani intr-un cont, cine doreste, pentru a fi platit transportul macar.

    2. Jana spune

      Ce frumos gestul dvs!! Va rog contactati cabanierul ca el le-a adus deci sa se implice pentru drumul lor catre dvs sa le trimita prin turisti daca sunt care vor sa ajute si se intorc acasa de la munte spre zona dvs

  5. corina d spune

    Doamne fereste!!! Protectia Animalelor nu se poate implica in zona???

    1. Amalia spune

      Doamna,Protectia Animalelor nu exista,doar grupuri pe fb care sunt tot persoane particulare si se implica,pe banii lor sau din donații

  6. Alexandra spune

    Ce este cel mai trist este faptul că nu au nici măcar un acoperiș deasupra capului, pt a se feri măcar de vânt… de mâncare sau apă nici nu mai pomenesc. Sunt peste 13 pisici acolo, majoritatea pui.

  7. Daniel P. spune

    Pisicile au fost aduse de cabanierul de la Dochia . Sunt flamande , probabil pline de paraziti si intra deseori in restaurantul cabanai unde se suie pe mese in zona unde se pregateste mancarea, fapt care a dus la altercatii intre unii turisti si cabanier .
    Acum findca s-au inmultit considerabil nu mai sunt primite in cabana .
    Aceiais situatie tragica este si cu cainii de la cabana care stau afara in vant si intr-un frig napraznic .

    1. bv spune

      hai mai pisica e mai curata ca tine

    2. Amalia spune

      Au fost aduse sa prinda şoareci,atat,probabil s-a gandit,las ca se descurca ele,trist

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate