Colegiul Prefectural 06.08.2015

0

Prefectul județului a condus, astăzi, 06 august a.c., reuniunea Colegiului Prefectural cu următoarea ordine de zi:

  1. Cardul național de sănătate – instrument de eficientizare și transparentizare a fondurilor utilizate în sistemul de asigurări de sănătate;
  2. Informare privind supravegherea sanitară și pentru siguranța alimentelor pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare; funcționarea Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje în județul Neamț;
  3. Diverse.

         Dată fiind coincidența cu a doua temă de pe ordinea de zi, prefectul județului a solicitat, la începutul lucrărilor, detalii privind manifestarea unui focar de toxiinfecție alimentară în satul Corhana – Comuna Dulcești și modul în care au evoluat lucrurile. Au prezentat raportul directorii DSP și DSVSA Neamț, care au informat cu privire la constatările făcute și primele măsuri dispuse.

“Având ca obiective strategice stoparea evaziunii fiscale, aplicarea ordinii în sistem şi construirea unui viitor dosar medical electronic pentru fiecare pacient, cardul de sănătate a fost bine primit de majoritatea cetățenilor. Sigur că având atât de mulți beneficiari, proiectul nu a fost deloc simplu de implementat. Vrem să ne informăm care este situația la nivelul județului” – a revenit, cu primul punct de pe ordinea de zi, prefectul Ioan Vlad ANGHELUȚĂ.

Președintele director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Neamț a prezentat sintetic cele mai importante date privind distribuirea și introducerea în sistem a cardului de sănătate.

La nivelul județului au fost distribuite aparținătorilor cardurile de sănătate în proporție de peste 95%. CAS Neamț a dezvoltat o aplicație informatică care gestionează întregul flux al cardurilor naționale ce presupune, între altele: evidența automatizată a mișcării fizice a cardurilor, deblocarea/rezolvarea problemelor tehnice, emiterea de adeverințe înlocuitoare, emiterea de rapoarte zilnice, etc.

În județul Neamț procentul de implementare a cardului național la furnizorii de servicii medicale aflați în relație contractuală cu CAS Neamț este de 100%, având în vedere că utilizarea cardului este o clauză contractuală obligatorie. Pentru luna mai și iunie furnizorii au raportat servicii medicale semnate cu ajutorul cardului în proporție mai mare de 75%.

A fost adusă în discuție și problema refuzului cardului din motive religioase sau de conștiință, situație în care solicitantului i se eliberează o adeverință cu valabilitate de 3 luni. Deși Biserica Ortodoxă Română s-a pronunțat favorabil sistemului cardului electronic, aceste opțiuni sunt respectate.

A urmat dezvoltarea celui de-al doilea punct de pe ordinea de zi realizată de domnul director al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Materialul prezentat a făcut referire la legislația specifică și protocoalele încheiate între structurile DSVSA, DSP, DADR și OPC, în soluționarea notificărilor Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje. Acesta este un sistem în care informația circulă doar în rândul membrilor rețelei, pentu a proteja numele companiilor sau mărcilor vizate, până la finalizarea cercetărilor, inclusiv a celor de laborator.

“La centralizarea situației actualizate a târgurilor de vară, oboarelor, zilelor comunelor și orașelor, pelerinaje și sărbători religioase (pentru organizarea controalelor inopinate), DSVSA Neamț și DSP Neamț au primit sprijinul Instituției Prefectului” a declarat directorul DSVSA, Sorin ULEA.

La punctul diverse prefectul județului a solicitat o informare privind stadiul anchetelor sociale, realizate de comisii formate din specialiștii Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț la Rădeni – Comuna Păstrăveni, pentru familiile ale căror locuințe au fost afectate de căderile de grindină, pentru acordarea de ajutoare în conformitate cu prevederile art. 28 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. „Ieri, 5 august a.c., am finalizat toate anchetele, ma refer aici la cele 467 de gospodării care au fost evaluate pe baza tabelelor trimise de Instituția Prefectului Județul Neamț. Așteptăm informații centralizate din registrul agricol cât și de la finanțe, pentru a evita deplasarea cetățenilor cărora le sunt destinate anchetele sociale, după care vom trimite documentația la Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice” a declarat directorul executiv al AJPIS Neamț, Mihaela ALUNGULESEI.

“Temperaturile ridicate din această vară au impus măsuri speciale și o monitorizare deosebită a regulilor ce trebuie respectate în perioadele de caniculă. Să nu uităm că avem o mare vulnerabilitate – piața centrală din municipiul reședință de județ, care funcționează în condițiile pe care le cunoaștem. Este perioada concediilor, nunților, taberelor de vară, fapt pentru care trebuie să fiți cu toții foarte atenți în scopul evitării apariției unor situații de urgență, care pot afecta sănătatea cetățenilor”, a încheiat lucrările prefectul județului, Ioan Vlad ANGHELUȚĂ.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate