Coaliția Protecția Animalelor solicită autorităților și parlamentarilor o vizită urgentă în teren, pe 27 noiembrie 2023 

0

Comunicat de presă

  • Coaliția condamnă ferm acțiunile legislative și juridice recente, scăpate complet de sub control

Coaliția Protecția Animalelor solicită autorităților și parlamentarilor o vizită urgentă în teren, în 27 noiembrie 2023. În urma celor mai recente evenimente, este limpede că există o frântură majoră de procedură și de cunoaștere a situației de fapt, care ne pune în imposibilitatea clară de a rezolva problema câinilor pe termen scurt, mediu și lung. Așadar, Coaliția invită urgent în teren parlamentarii și autoritățile, pentru a-i ajuta pe decidenți să înțeleagă cum opresc efectiv posibilitatea de a rezolva problema, în timp ce refuză implementarea soluțiilor testate. Programul vizitei include o rutină de o zi a unui reprezentant al protecției animalelor din România.
 
Deși este foarte vizibilă, costisitoare și cu un impact profund negativ asupra societății și economiei, problema câinilor este ajutată să se agraveze în fiecare zi, în ciuda faptului că avem soluțiile la îndemână și sprijinul specialiștilor din toată lumea pentru a le implementa, dar și dovada că aceste soluții funcționează.
 
Doar în ultima perioadă, enumerăm câteva acțiuni care contribuie semnificativ la înrăutățirea situației și îndreptarea ei către un punct ireversibil:
 

  • Din partea mai multor partide, s-a propus o lege care cere ca sterilizarea să nu mai fie obligatorie; expunerea de motive a acestei legi și faptul că ea este inițiată în România în 2023 arată că fără îndoială, problema câinilor nu este înțeleasă nici la nivel minimal de către decidenți și că este nejustificat să continue să refuze ajutorul specialiștilor, ci este urgent să colaboreze.Din expunerea de motive se înțelege, de exemplu, faptul că în România nu există fenomenul abandonului puilor, al câinilor lăsați singuri pe stradă sau că toți câinii cu stăpân sunt microcipați. O vizită în teren va fi foarte relevantă pentru decidenți, care vor vedea că realitatea, verificabilă în orice județ al țării, este o situație disperată, contrar opusă acestei expuneri, rezolvabilă doar prin intermediul lor. Și dacă acest proiect de lege nu ar fi existat, vizita rămâne necesară prin prisma lipsei de acțiuni în direcția rezolvării problemei, în ciuda istoricului acesteia și a evenimentelor care continuă să se agraveze. 
  • Legea hingherilor privați a fost aprobată de CCR în final și rămâne complet nereglementată în cele mai importate aspecte pentru societate; deși s-au cheltuit peste 750 de milioane de euro pe această metodă de gestionare, iar rezultatul este mai grav ca niciodată, legea continuă să existe discriminând ONG-urile în favoarea acestor societăți. În plus, legea  rămâne în aceeași formă în care nu reglementează nicio sumă sau niciun prag financiar al acestor entități care au ca obiectiv profituliar ca obiect de lucru câinii prolifici. Astfel, acest profit care poate ajunge la orice sumă, este susținut la nesfârșit din taxele contribuabililor, în timp ce 80% dintre proprietarii de câini din România nu-și permit să le acorde animalelor asistență veterinară, iar autoritățile refuză să implementeze subvenționarea sterilizării gratuite chiar și pentru segmentele vulnerabile, dar și reglementarea controlului permanent. Impactul merge mult mai departe de cel economic, violența asociată având un impact puternic asupra copiilor, lucru arătat încă din 2012 în studiul Malcom Plant. 
  • Procesul care prevede dizolvarea Federației Pentru Protecția Animalelor și Mediului a fost finalizat în mod foarte rapid și în ciuda dovezilor puse la dispoziție de către aceasta, cu decizie de dizolvare. După un parcurs extraordinar de rapid, neobișnuit în instanțele românești aglomerate cu cazuri din cele mai dificile, procesul care cere dizolvarea FPAM s-a încheiat cu decizia definitivă de a dizolva persoana juridică, pentru neplata cheltuielilor de judecată, deși există precedentul în care organizația și-a achitat obligațiile de plată și a depus dovezile necesare că o poate face în continuare. FPAM este printre cele mai vechi organizații din România, cu o activitate reputată în protecția animalelor și a mediului, o organizație necesară atât pentru autorități, cât și pentru cetățeni.Dizolvarea sa este în detrimentul scopului protecției animalelor și mediului, dar și cu impact asupra oamenilor de asemenea. Coaliția sprijină ferm FPAM. 

Coaliția Protecția Animalelor reiterează clar cererile pe care le adresează decidenților și autorităților, în acord cu bunele practici la nivel mondial si local, acestea împreună fiind singura cale pentru un management etic și eficient al animalelor de companie:

  • Sterilizare masivă prin subvenționare: centre de sterilizare și acțiuni masive de sterilizare
  • Deținere responsabilă: reglementarea controalelor și a educației pentru deținerea și drepturile animalelor.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate