Coafezele și frizerii nu sunt ”pițipoance și cocalari”

3

Recent, a avut loc la Piatra-Neamț, la Teatrul Tineretului, a V-a ediție a Taberei Hairstilistilor, unde au participat stiliști și traineri din România și din afara țării. Evenimentul a fost unul de talie națională, iar participanții au fost profesioniști din acest domeniu de activitate.

Fiind un domeniu foarte vast unde de multe ori se trece pragul științei și îndemânării înspre zona artistică, este impropriu să emitem prea multe păreri despre acest eveniment care, din păcate, cum se întâmplă de multe ori la Piatra-Neamț, a fost terfelit în cel mai josnic mod de unii indivizi care l-au catalogat ca fiind o adunare a unei ”găști de coafeze și frizeri, unii cu atitudini sau ținute de pițipoance și cocalari”.

La un asemenea atac asociat unei categorii de oameni nu putem rămâne pasivi.

În primul rând, cunoaștem astfel de oameni care au ocupația de haistylist (frizeri și coafeze, cum sunt denumiți de unii). Vă putem spune despre ei că sunt unii dintre profesioniștii care își dedică viața, timpul și sufletul aproape total meseriei lor. Muncesc acești oameni de le sar capacele și, dincolo de munca zilnică, sunt într-un continuu proces de învățare și formare profesională. Este un domeniu de activitate unde în fiecare zi ai ceva nou de învățat, în fiecare zi apare ceva nou, în fiecare zi se schimbă ceva. Un domeniu de activitate care merită tot respectul și în care nu rezistă decât oamenii care au și vocație pentru această meserie. Rar să găsești în acest domeniu de activitate unul care e nepriceput în meseria sa, la fel cum poți găsi oricând în instituții sau chiar și în presă.

Modul în care se îmbracă și se comportă acești oameni poate să pară „de cocalar sau pițipoancă” pentru un necalificat înzestrat cu darul vorbirii și minim alfabetizat, dar, în fapt, acești oameni sunt dintr-o altă zonă socio-culturală. O zonă în care se trece granița dintre știință și artă, o zonă în care frizerul devine hairstylist, croitorul devine creator de modă, cioplitorul în piatră sculptor și așa mai departe.

Așadar, pentru cei care nu au înțeles clar ce a fost la Teatrul Tineretului și sunt confuzi din cauza criticilor de cea mai joasă speță apărute în spațiul public, vă spunem că a fost un eveniment care s-a adresat profesioniștilor dintr-o anumită meserie. Prezența lor la T.T. nu poate fi una ofensatoare pentru destinația clădirii, contractarea închirierii sălii de la T.T. a fost făcută corect și ca preț, și ca procedură, iar un astfel de eveniment nu poate face decât bine orașului Piatra-Neamț.

Sperăm ca organizatorii să nu se lase intimidați de critici nefondate și să facă anul viitor un eveniment și mai mare, iar persoanele care zic că le pasă de Piatra-Neamț ar face bine să sancționeze astfel de derapaje care critică dincolo de limita bunului simț, căci uite așa alungăm noi de la Piatra-Neamț pe toată lumea și uite așa nu-i mai arde nimănui de făcut nimic serios în acest oraș. Sancționarea derapajelor nu înseamnă criticarea celor care le fac, că oricum nu vor înțelege nimic, ci încurajarea și susținerea victimelor.

Încheiem cu un apel la imaginație: Cum credeți că ar fi arătat lumea de astăzi fără „coafeze și frizeri”?

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Andrei Varga spune

    Știm că bărbierul regelui era în Franța medievală cel mai respectat om din țară.
    Nu era ușor, avea în vârful briciui gatul regal, drept pentru care era la fel de important care și medicul curții.
    Acești oameni ne fac tuturor, bărbați și femei un serviciu capital .
    Nu e de colo să reușești să faci un om să arate ca un om și importanța aceste meserii care se împletește cu arta frumosului este dovedită absolut .
    Vestea că a apărut pe internet acel articol a ajuns și la mine, probabil și lipsa parului care a părăsit capul autorului să aibă un rol .

  2. Ionela Ecaterina Matepiuc spune

    Am zis ca nu dau curs răutăților gratuite, insa bunul simt fata de organizatorii evenimentului si colegii mei care s-au spetit sa aduca in fata noastra niste colectii frumoase, nu ma lasa!
    Cand scrii despre un eveniment, te informezi din mai multe surse, analizezi informatiile si apoi arunci „cancanul” pe hartie sau in online. Dar nu e datoria mea sa spun ziaristului cum sa isi faca treaba, daca nici el nu imi spune mie cum sa tund parul sau cum sa ma imbrac la un eveniment 🙂 Insa avem ziaristi care sunt „calificati” sa ne denigreze meseria. Sa denigrezi niste oameni prin prisma prejudecatilor pe care le ai legate de slujba lor e usor depasita in secolul in care traim, nu credeti? A fi „frizeri si coafeze” este egal cu a fi gazetar sau „scriitor” de cancan in viziunea mea ingusta, de stilista ” pitipoanca”, ce am indraznit sa calc in TT Neamt. Imi cer scuze daca am denigrat sacralitatea acestui loc si ca nu am citat din Eminescu cand am pășit inauntru. Si imi iertati ironia, dar nu pot trece cu vederea ca prejudegatile si rautatea sa fie peste actele artistice, fie ele si din domeniul parului. E drept ca ai nostrii colegi au prezentat colectii din domeniul nostru si nu au avut o punere in scena de Shakespeare,
    insa tot act artistic este si acesta, si in spatele lor stau oreeee de munca! Tin sa ii felicit inca o data pe aceasta cale (nefericita, dar oportuna) pentru colectiile frumoase de hairstyling, pentru momentele educative pe care le-au impartasit in cadrul acestui eveniment, de asemenea ii felicit pe organizatorii evenimentului pentru ca au reusit sa adune peste 100 de stilisti la acest eveniment si ii incurajez sa mute evenimentul intr-un cadru mai prielnic si deschis, care incurazeaza libera exprimare si evenimentele culturale/artistice de ORICE FEL! Iar celui care a scris „cancanul” de „amorul artei” il felicit pentru ca a reusit sa atraga atentia asupra noastra, chiar daca singurul continut real al articolului său a fost dat de niste bife pe fotografii, in care incerca sa arate cu disperare cat suntem noi, coafezele si frizerii de dezinteresati de eveniment :))). Hilar, as putea spune, in cadrul unei gale unde se prezinta colectii ce se face oare? SURPRIZA- se fac fotografii, selfie uri si se iau notite de la colectii! Ma inclin popor frumos si ma semnez: coafeza pitipoanca Ionela Ecaterina Matepiuc, – in viziunea ingusta a unui gazetar suparat pe viata. Si imi asum titualtura data de”domnul/doana ziarist” daca si el isi asuma ca este un „umplator” de continut care a esuat rau cu continutul lipsit de caracter al articolului sau.
    PS : ma semnez cu numele REAL ca sa intelegem ca noi, ca nație demna ce suntem, trebuie sa ne mai si asumam ce spunem, facem si cugetam!
    Sa aveti pofta 🙂

  3. Parmy spune

    Mai bine de atat nu o putea spune decat un om ce simte suflete si ma inclin pentru cuvintele frumoase si pline de adevar .

    Sunt hairstilist si am participat la Tabara si pot spune ca am un respect imens pentru Organizatori dar si pentru colegii mei ,pentru eforturile depuse .

    Eu vad viata in culori ca om ca hairstilist si daca asta aduce bucurie si fericire pe chipul vostru ,insemna ca menirea mea pe acest pamant este indeplinita 💚

    Va imbratisez cu sufletul
    Parmy hairstilistul tau 🌈

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate