CNCD a decis eliminarea simbolurilor religioase din instituțiile publice de învățământ din România

4

CNCD a decis eliminarea simbolurilor religioase din instituțiile publice de învățământ din România. Aceasta decizie este mai veche, dar ea a fost contestată în instanță și Curtea de Apel București a decis că decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), condus de fostul UDMR-ist Csaba Ferenc Asztalos, privind eliminarea simbolurilor religioase din instituțiile publice de învățământ este una întemeiată. Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că va ataca hotărârea cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Pentru cei care nu știu, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării este o instituție care se subordonează Parlamentului României și care are rolul de a combate și preveni discriminarea în toate formele ei în societatea românească.

Decizia de a elimina crucile, icoanele și obiectele de cult din școli și instituții poate fi văzută ca un pas în direcția statului laic, care este în conformitate cu voința poporului român exprimată în alegeri. Partidele PNL (Partidul Național Liberal) și USR (Uniunea Salvați România) au susținut doctrinar conceptul de stat laic în campaniile lor și au obținut sprijinul alegătorilor.

Statul laic este o formă de guvernare în care instituțiile publice și religia sunt separate, iar guvernul acționează în numele și în beneficiul tuturor cetățenilor, indiferent de credința religioasă sau convingerile personale. Acest principiu promovează neutralitatea religioasă a statului și asigură că nicio religie nu este favorizată sau discriminată în detrimentul altora.

Prin urmare, decizia de a elimina simbolurile religioase din instituțiile publice poate fi considerată o aplicare a principiilor statului laic, în care nu ar trebui să existe preferințe sau privilegii acordate unei anumite religii. Aceasta ar asigura un mediu mai echitabil și mai incluziv pentru toți cetățenii, indiferent de credința lor religioasă sau de absența acesteia.

Desigur, această decizie a generat controverse și opoziție din partea unor grupuri care susțin prezența simbolurilor religioase în instituțiile publice, subliniind valorile tradiționale și religioase ale societății românești. Cu toate acestea, este important să se ajungă la un echilibru între libertatea religioasă a indivizilor și principiul statului laic pentru a asigura o societate mai incluzivă și diversă. Evoluția acestui caz și deciziile ulterioare vor fi esențiale pentru a clarifica modul în care România își va defini raportul dintre religie și instituțiile publice în viitor.

I.R.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. Leo Taxil spune

    Popor de pupători de moaște și țară cu 18.000 de biserici și doar 7.000 de școli !

  2. Ciprian spune

    Cea mai tâmpită decizie posibila. CNCD este o instituție păgână, anacronica și aservita altor interese decât cele românești. Rușine!

  3. Constantin spune

    Statul laic sa nu uite niciodată că la început a fost oul și apoi găina,adică la început a fost Biserica și apoi școala…dar așa e când cei care iau decizii nu au curajul sa mărturisească asta…

  4. dan bog spune

    Serios? Păi și atunci de ce pe stema României apare crucea creștină? Aici nu se pune problema de stat laic, e problema ca îi deranjează pe cei cu globalizarea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate