Clauzele abuzive din contracte de prestari servicii, inclusiv in credite, denuntate din octombrie

0

Clauzele abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, vor putea fi denuntate de la 1 octombrie, deoarece proiectul de ordonanta de urgenta, initiat de Ministerul Justitiei, care amana pana in februarie 2014 aceasta posibilitate a fost discutat de Guvern, dar nu aprobat, au declarat surse oficiale pentru Mediafax. Premierul Victor Ponta a confirmat pentru agentia de presa citata ca decizia Guvernului de a nu mai amana posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii.
„Nu, nu mai amânăm deloc!“, a spus Ponta, întrebat de agenţia de presă Mediafax dacă Guvernul a amânat din nou posibilitatea denunţării clauzelor abuzive.
BNR a avut o poziţie total opusă eliminării clauzelor abuzive, invocând tocmai argumentul că stabilitatea financiară ar fi în pericol dacă s-ar declanşa procese colective.
Miza proceselor colective rezidă în faptul că băncile vor fi obligate, odată cu introducerea în noul Cod Civil a acestui tip de procese, să modifice în toate contractele de creditare clauzele care ar fi considerate abuzive de instanţe printr-un astfel de litigiu. Potrivit Codului Civil, aceste procese vor fi judecate ca primă instanţă de către Tribunal, iar sentinţa definitivă va fi pronunţată de Curţile de Apel.
Băncile consideră că riscă pierderi de până la 10 miliarde de lei, de trei ori mai mult decât a calculat banca centrală. Un alt calcul, care extinde analiza la posibile plăţi retroactive, indică pierderi din dobânzi şi comisioane de circa 24 de miliarde de lei.

Lege nr. 193/2000 (actualizata)

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate