Clarificări privind impozitul pe clădiri pentru anul 2016

0

Secretarul de stat in Ministerul Finanțelor Publice, Gabriel Biris, a oferit noi precizări referitoare la impozitul pe clădiri, care vor fi incluse în normele Codului fiscal. Noile precizări se referă la încadrarea clădirilor mixte (locuințe și sedii de firme sau PFA).

Conform prevederilor Codului fiscal, dacă aceste spații nu pot fi evidențiate distinct (cu destinație locuință sau comercială), impozitul se aplică și se calculează similar celui pentru clădiri rezidențiale, dacă nu se derulează nicio activitate economică.

Dacă în spațiul respectiv se desfășoară activități economice, impozitul se va calcula ca pentru clădiri rezidențiale și vor fi înregistrate cheltuielile cu utilitățile.

Prevederile actuale au fost interpretate de către direcțiile locale ca fiind impozabile clădirile ca nerezidențiale în cazul în care se desfășoară activitate, chiar dacă nu se deduc utilitățile.

Gabriel Biris a precizat: „Ne gândim să clarificăm, pentru că au apărut în practică unele neînțelegeri iîn legătură cu clădirile cu folosință mixtă. Trebuie clarificat pentru toată lumea care a fost intenția legiuitorului și anume faptul că, în cazul locuințelor în care avem un sediu de firmă în care nu este activitate sau nu se înregistrează cheltuieli, așa cum scrie în Codul fiscal, impozitul datorat este cel pentru locuință și nu trebuie făcute evaluări pentru cota parte. Acele prevederi cu impozitarea diferențiată în funcție de cota parte pentru desfășurarea activității sunt aplicabile atunci când sunt desfășurate activități și se înregistrează cheltuieli.”

Astel, pentru sedii fără activitate impozitul datorat e cel pentru locuință, nu se fac evaluări pentru cota parte și nu se înregistrează cheltuieli, iar pentru sedii cu activitate impozitul datorat este ca pentru clădiri rezidențiale și se înregistrează cheltuielile cu utilitățile.

Sursa: capital.ro

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate