CLĂDIREA TEATRULUI DIN PIATRA NEAMŢ

2

În urmă cu 71 de ani, în ziua de 24 octombrie 1943, la ora 16.00, a avut loc inaugurarea actualei clădiri a Teatrului din Piatra Neamţ, în prezenţa lui Titus Dragoş, ministrul Românizării, a reprezentanţilor Ministerului Culturii şi a oficialităţilor locale. De asemenea, a fost de faţă o mare parte din intelectualitatea judeţului, care a ocupat sala, lojele şi balconul până la ultimul loc. Părinţii protopopi Matasă şi Nourescu, împreună cu preotul Gavrilescu au oficiat slujba sfinţirii teatrului, la ceremonie participând şi corul Căminului Cultural sub conducerea lui Constantin Alexandrescu, totodată şi dirijor al corului catedralei Sf. Ioan Domnesc.

teatru in constructie Teatrul

Clădirea teatrului din Piatra Neamţ a fost proiectată de arhitectul Roger Bolomey, structura iniţială cuprinzând spaţiul scenic, cabine pentru actori, sala propriu-zisă, stal, lojă, balcon, fumoar, bufet, garderobă, culoare, mansardă şi subsol.
În anul 1929, primarul Gică Măcărescu a hotărât că Piatra Neamţ are nevoie de un teatru. Iniţiativa lui a primit sprijinul unui comitet format din cetăţenii de vază ai urbei – între care: ex prefectul I. Radu, avocaţii V. A. Grigoriu (fost primar) şi Gh. Mareş, profesorii A. Rotundu şi C. Bogdan – încât în primăvara anului 1930 a început construcţia, după planurile arhitectului Roger Bolomey, ca antreprenor de lucrare fiind angajat Carol Zani.
Cu suma ce i-a fost pusă la dispoziţie (9.063.003 lei) acesta a terminat localul Teatrului abia după patru ani. În lipsa fondurilor, comitetul de sprijin a predat construcţia Primăriei Piatra Neamţ, în mai 1935. Dar şi în această situaţie, cu suma infimă repartizată de la bugetul local (441.907 lei), până în 1939 nu s-au putut efectua decât puţine lucrări.
Apoi, în anul 1940, primarul avocat Ernest Kirculescu a reuşit să găsească noi surse de finanţare, la care s-a adăugat un milion de lei donat de reprezentantul Ţinutului Prut, profesorul T. Ionaşcu şi lucrările au putut continua. Între timp au mai sosit nişte fonduri de la Ministerul Culturii şi cel al Românizării. Astfel totalul cheltuielilor, în 1943, a fost de 21.557.846 lei.
În ziua inaugurării construcţiei, pe clădire a fost dezvelită o placă din marmură cu următorul text: „Astăzi 24 octombrie 1943 s-a inaugurat teatrul comunal din Piatra Neamţ sub domnia M.S. Regele Mihai, prefect lt. col. I. Teodorescu-Darie, primar al oraşului cpt. (r.) I. Lăzărescu, fondator Gică Măcărescu, continuator avocat Ernest Kirculescu, decanul Baroului Neamţ, ctitori prof. Ion Petrovici Ministrul Culturii Naţionale şi Titus Dragoş, Ministrul Românizării”.
După dezvelirea plăcii comemorative a urmat un reuşit concert oferit de orchestra Operei Române din Bucureşti, dirijată de maestrul Jean Bobescu, avându-l ca solist la pian pe Miron Şoarec. În plus, actorii Teatrului Naţional din Bucureşti au interpretat piesa O sărutare de Ion Petrovici. După câteva ore, seara suita manifestărilor prilejuite de inaugurarea teatrului s-a încheiat cu prezentarea spectacolului Carmen de Bizet, de către ansamblul Operei Române.
(sursa fotografiilor: Fototeca Muzeului de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ)

Prof. Dan MIHĂILESCU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Nitza From spune

    Stimate domn Lackner,

    Numele meu e Nitza From, nu stiu daca aceasta misiva iti va parvine, dar merita sa o scriu ca nu stiu cum sa dau de tine ( imi pare rau ca nu mai sint obisnuita sa intrebuintez forma politicoasa romaneasca, dar asta se datoreste faptului ca sint plecata din Romania din 1961, in Israel si de 52 de ani sint in USA la New York). Am citit articolul care l-ai scris despre „orasul fara evrei” si mi s-a parut f f f bun. Informatia care o dai, mi s-a parut extraordinara, si bine documentata. Nu stiu unde locuiesti acum dar m-am gindit ca iti va face placere sa stii ca esti citit si apreciat si in vest .
    Nitza From

  2. IULIAN LACKNER spune

    sint realmente impresionat sa vad si sa aflu detalii inedite despre vestitul teatru din ORASUL MEU NATAL( M-AM NASCUT LA Piatra Neaamt-la 4 ianuarie 1944)
    ASADAR SINT EFECTIV INTERESAT SA AFLU PERMANENT NAUTATI COTIDIENE DIN ORASUL MEU PE CARE L-AM PARASITIN 1962,PLEACIND LA STUDII LA INST POLITEHNIC BUCURESTI SI APOI AM PLECAT DEFINITIV DIN ROMANIA.

    AM REVENIT DE CITEVA ORI SA-MI VIZITEZ MORMINTUL MAMEI MELE ( DECEDATA LA 31 DE ANI ) SI AL CARUI MORMINT ESTE LA CIMITIRUL DIN PIATRA NEAMT

    CU PRILEJUL VIZITELOR MELE AM REVAZUT FOSTII MEI COLEGI DE LICEU , DIN PACATE DIN CE IN CE MAI PUTINI….. SI MAI GREU DE GASIT
    ASADAR ASTEPT CU REAL INTERES CORESPONDENTA CU DVS
    MAI PRECIZEZ CA ZIARUL LOCAL ( UNICUL) DEPE VREMEA MEA , SI CONDUS DE UN DOMN PE NUME SIMON) ERA LA VREMEA RESPECTIVA UN DOCUMENT CARE IMBINA UNELE STIRI LOCALE CU RELEVANTA LA VREMEA RESPECTIVA
    CU STIMA SI CONSIDERATIE
    ING .IULIAN LACKNER

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate