Ciprian Șerban: „Ziua internațională pentru reducerea riscului dezastrelor naturale – model de conduită care salvează vieți”

0

Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor, marcată în fiecare an în ziua de 13 octombrie, este, potrivit ONU, o oportunitate pentru recunoaşterea progreselor înregistrate în prevenirea şi reducerea riscului de dezastre şi a pierderilor de vieţi omeneşti, a mijloacelor de trai, afectării economiilor şi infrastructurii de bază, în conformitate cu acordul internaţional pentru reducerea riscului global de dezastre şi a pierderilor.

Cu ocazia acestei zile, Vicepreședintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, a transmis un mesaj și câteva sfaturi care ne-ar putea salva din ghearele dezastrului:

Natura ne transmite uneori, așa cum știe ea, semnale prin care ne atrage atenția la comportamentul nostru și la modul în care avem grijă de mediul înconjurător, dar și asupra efectelor acțiunilor noastre, confruntându-ne cu dezastre naturale care au ca urmare pagube materiale și umane.

Marcarea, la data de 13 octombrie, a 𝗭𝗶𝗹𝗲𝗶 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮𝘁̗𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗿𝗲𝗱𝘂𝗰𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗿𝗶𝘀𝗰𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲𝘇𝗮𝘀𝘁𝗿𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹𝗲 este un important pas pe care omenirea îl face în intensificarea eforturilor de reducere a expunerii la dezastre și în conștientizarea importanței gestionării diferitelor tipurilor de risc.

Ne putem confrunta fie cu fenomene naturale distructive de origine geologică sau meteorologică, ori îmbolnăvirea unui număr mare de persoane sau animale, produse în mod brusc, ca fenomene de masă, fie cu evenimente care au urmări deosebit de grave asupra mediului înconjurător, provocate de accidente.

O bună gestionare a efectelor calamităților se măsoară prin viețile salvate, numărul redus de persoane afectate de dezastre și reducerea pierderilor economice.

Instituțiile statului adoptă strategii naționale și locale de reducere a riscului de dezastre care abordează atât pericolele unice, precum inundații și furtuni, cât și cele care răspund la riscul sistemic generat de bolile zoonotice, șocurile climatice și afectarea mediului.

Aceste strategii trebuie asumate de întreaga populație și sunt armonizate cu politici în domenii, precum utilizarea terenurilor, codurile clădirilor, sănătatea publică, educația, agricultura, protecția mediului, energia, resursele de apă, reducerea sărăciei și adaptarea la schimbările climatice.

Deja știm că cele mai multe dezastre naturale nu pot fi evitate, însă, pentru a reduce semnificativ pierderile de vieți omenești și pentru a limita pierderile de bunuri materiale, cu toții trebuie să fim foarte bine informați, să știm cum trebuie să procedăm în astfel de cazuri și să aplicăm cu rigurozitate regulie și regulamentele comportamentale.

Este foarte important, în cazul producerii unor calamități naturale:

– să ne păstrăm calmul;

– să ascultăm mesajele transmise de posturile naționale de radio și televiziune;

– să nu credem zvonurile și să nu creăm panică;

– să respectăm indicațiile autorităților.

De asemenea, iată câteva sfaturi de urmat în caz de dezastru:

– dacă în localitate se produce un dezastru, este posibil să fiți separat de membrii familiei, care pot fi acasă, la lucru sau la școală. Pentru o astfel de eventualitate, pentru a va regăsi, stabiliți din timp un loc de întâlnire și un sistem de comunicare;

– toți membrii familiei ar trebui să aibă asupra lor în permanentă, un mijloc de identificare: act de identitate, sau pentru minori un însemn cu date personale;

– întotdeauna să aveți la îndemână rucsacul sau trusa de urgență care să conțină: alimente în conserve pentru circa 3 zile, un radioreceptor cu baterii și baterii de rezervă, lanternă și baterii de rezervă, medicamente pentru tratamentul uzual și de urgență, haine adecvate sezonului, obiecte personale de igienă, bani cash.

Aveți grijă de voi și cei dragi vouă!”, a transmis Ciprian Șerban, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate