Ciprian Șerban: „Risipa trebuie oprită! România nu-și mai poate permite să piardă miliarde printr-un buget național făcut ciur de pleiada de facilități și excepții sau cheltuieli supradimesionate”

0

Liderul parlamentarilor PSD, Ciprian Șerban, a transmis că pachetul de măsuri destinat reducerii cheltuielilor și consolidării fiscale a fost făcut public pe site-ul Ministerului de Finanțe și este disponibil pentru consultare de către oricine este interesat.

După adoptarea în Guvern, Prim Ministrul Marcel Ciolacu își va asuma responsabilitatea pentru acest document în Parlament. Pachetul de măsuri fiscale urmărește trei obiective principale:

  • Reducerea cheltuielilor guvernamentale
  • Promovarea echității fiscale
  • Impunerea suplimentară a bunurilor de lux și a viciilor

Se estimează că, în acest an, impactul bugetar al acestor măsuri, realizate prin reduceri de cheltuieli, va depăși suma de 600 de milioane de lei. Pentru anul viitor, potrivit acelorași estimări, impactul bugetar se va situa la aproximativ 20 de miliarde de lei, constând în 3,3 miliarde de lei în reduceri de cheltuieli și 16,4 miliarde de lei în creșteri de venituri.

Acestă reformă fiscal-bugetară este absolut necesară!

România nu-și mai poate permite să piardă miliarde printr-un buget național făcut ciur de pleiada de facilități și excepții sau cheltuieli supradimesionate.

Este în interesul nostru național să se acționeze acum și să se reducă deficitul bugetar. Este absolut necesar să ieșim din procedura de deficit excesiv, declanșată la adresa României de Comisia Europeană. Altfel, riscăm fondurile europene care ne-au fost alocate.

Pachetul de măsuri prevede, așa cum Premierul s-a angajat public, și o reformare consistentă a aparatului de stat: se desființează 200.000 de posturi bugetate, se reduc organigramele, se taie 30% din pozițiile de șefi, astfel încât, de la un raport de 12% posturi de conducere se ajunge la un procent de 8% din totalul angajaților unei instituții, iar cheltuielile instituționale se diminuează cu 15%.

De asemenea, mai multă echitate fiscală înseamnă reducerea privilegiilor fiscale pentru anumite categorii de contribuabili care câștigă foarte mult. Un singur exemplu: prin impozitarea cifrei de afaceri cu 1% pentru acele mari companii și bănci care plătesc un impozit pe profit sub acest prag echivalent, se contracarează practicile de optimizare fiscală care scot anual miliarde de euro din țară fără să fie taxate. ❗️Cifra de afaceri la care se aplică 1% nu include investițiile și amortizările! Așadar, cine spune că se descurajează ori se blochează investiții, doar critică, fără temei!

Echitate fiscală înseamnă și impozitarea luxului. Se va aplica o cotă de impozit ajustată, de 0,3% pentru ceea ce depășește valoarea de 2.500.000 de lei pentru imobile și 375.000 de lei pentru mașini.

În continuare se mențin facilitățile fiscale pentru domenii prioritate sau pentru sprijinirea unor categorii de angajați sau antreprenori:

Se menține scutirea de impozit pe venit pentru salariile de până la 10.000 lei/lună/brut din IT, Agricultură, Industrie Alimentară, Construcții.

Se introduce, însă, CASS-ul, pentru că de serviciile de sănătate beneficiază toți și acestea costă!

Microîntreprinderile cu până la 60.000 de euro, cifra anuală de afaceri, vor plăti tot 1% impozit pe venit. 3% impozit va fi pentru acele companii care au de la 60.000 de euro la 300.000 de euro cifră de afaceri/an, iar impozitul pe profit, de 16% va fi pentru acele companii cu cifra de afaceri mai mare de 300.000 de euro/an.”, a transmis Ciprian Șerban.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate