Atacat de urs într-o zi cu semnificație specială

0

Ziua de 1 august are o semnificație aparte în tradiția populară românească. Ursul este un animal înconjurat de multe superstiții, având mai multe sărbători dedicate în decursul anului, cele mai multe făcând parte din calendarul agricol şi cel pastoral: Martinii de Iarnă, Ziua Ursului, Sâmbăta Ursului.

De 1 august românii care țin sărbătorile populare din vechime știu că astăzi este Macaveiul Ursului (după Sf. 7 Mc. Macabei).

În credința românească, astăzi este o sărbătoare care marchează sezonul de împerechere a urșilor, moment în care aceștia încep să coboare de pe munte. Cei care țin sărbătoarea de astăzi o fac pentru pentru ca animalele, gospodăriile și oamenii să nu fie atacați de urs.  Este interzisă culegerea cânepei,  nu se lucrează, nu se mulg nici vacile și se lasă viţeii să sugă. Ziua mai e cunoscută și sub denumirea de „Paştele viţeilor”.

Chiar în ajunul Macaveiului Ursului, un cioban de 34 de ani din Uricani, care se afla cu turma de oi la stâna Soarbele, din Retezatul Mic, a fost atacat de un urs în toiul nopții. O echipă din Uricani, din cadrul Formației Salvamont Valea Jiului a intervenit azi-noapte pentru salvarea ciobanului rănit pe munte.

Potrivit observatornews.ro, bărbatul le-a povestit salvatorilor că ursul a tot dat târcoale stânei, nopțile trecute, însă a fost ținut la distanță de câini.

Azi-noapte ursul a sfârtecat o oaie și în încercarea de a-l fugări, ciobanul a fost atacat. A ajuns la spital cu răni la nivelul picioarelor.

Chiar dacă aceste tradiții sunt izvorâte din superstiții, ele, totuși, se suprapun realității din pădure. Urșii chiar încep să coboare, fie pentru împerechere, fie pentru hrană. Așadar, atenție sporită în păduri în această perioadă. Cei mai expuși sunt ciobanii, turmele de animale și silvicultorii.

FOTO: Formatia Salvamont Valea Jiului

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate