Cine stinge lumina?

0

Situatia din România stă cam aşa: tabăra celor putred de bogaţi şi bogaţi şi tabăra celor săraci şi foarte săraci. Cale de mijloc se pare că nu este. Dacă înainte de ’89 cei cu studii superioare erau într-adevăr apreciaţi, în contextul actual, studiile superioare nu ajută la nimic. Dacă înainte învăţătorul, primarul şi preotul erau oamenii de seamă ai satului autentic românesc, acum situaţia e întoarsă la 180 de grade.

Privind in oglindă, reflexia trecutului arată un prezent trist, denaturat, umilitor pentru cei care încearcă să îşi trăiască viaţa în mod onest. Persoane cu studii liceale neterminate ajung, prin mafia societăţii româneşti, să conducă afaceri de milioane de euro, în timp ce un absolvent de facultate, masterat şi chiar doctorat nu are cu ce să îşi plătească întreţinerea.

Ca orice stat din lumea a treia, România e o ţară a constrastelor izbitoare, un stat în care cel mai bogat vrea să supună „prostimea”. România a ajuns o moşie, pe care nişte iobagi moderni, sclavi ai sistemului, muncesc şi plătesc şi zeciuiala pentru burţile, maşinile, vilele, vacanţele pe insule exotice ale boierilor.

Toate aceste legi prost impuse şi gestionate de cei care ne conduc au afundat România într-o mlaştină a neregulilor sociale. Nimic nu mai merge cum trebuie, nici sistemul medical, nici învăţământul, nici cultura, nici relaţiile între oameni. România e o jungla pe care puţini reuşesc să o străbată. Tot ceea ce se întâmplă ne îndeamnă către furt, către ură, către adoptarea unui mod solitar de viaţa socială în care interesul e să îi pui piedică celui de lângă tine pentru a fi tu primul în cursa pentru supravieţuire.

{Cand se stinge lumina}

Şi totuşi…Aici să fie sfârşitul? România nu e la prima criză de acest gen…Crize economice au fost destule de-a lungul secolului al XX-lea şi societatea a reuşit să îşi revină. Impactul e acum mai mare deoarece, psihologic, oamenii nu pot accepta ideea că după ce au comis crima din ’89 care ar fi trebuit să aducă raiul pe pământ, se pare că revoluţia a  dezlănţuit o bomba cu efect întârziat. În anii ’90 timpurii s-au îmbogăţit mulţi, şi şi-au păstrat prostul obicei până astăzi. Se pare că în ultimii 20 de ani nu am învăţat nimic şi am devenit din ce în ce mai slabi. Marea problemă este că cel mai mult vor avea de suferit copiii născuţi în ultimii ani care vor fi forţaţi să se maturizeze într-o societate care nu va fi nicicând de partea lor.

MORALA: A trăi în România e un joc sinistru în care câştigătorul e cel care rămâne să stingă lumina.

M.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate