Cine este vinovat de ce se intampla in sanatatea nemteana?

2

Pentru a face o analiza corecta a situatiei ar trebui sa vedem de unde am plecat.

Imediat dupa revolutie aveam un sistem de sanatate care arata cam asa: medicamente, statiuni cu profil medical, spitale, policlinici si foarte multe cabinete medicale: de cartier, de fabrica, de scoala etc. Usor, usor, cu trecerea timpului s-a pus restrictie la medicamente ca asa au gandit conducatorii nostri ca e bine, apoi au gandit tot ei ca ar fi bine sa desfiinteze cabinetele medicale de pe la scoli, fabrici etc. Au mai stat ei putin si s-au gandit ca ar fi bine sa mai taie de cateva ori accesul romanilor la medicamente gratuite, iar dupa ce au cugetat ei si mai bine au concluzionat ca ar fi bine sa nu mai fie nici prea multe medicamente prin spitale. Acum, in vremurile noastre, iata ca se desfiinteaza spitalele, se taie finantarile si se emana o mare durere la basca de sanatatea romanului.

Ce a lasat mostenire Ceausescu: medicamente gratuite, cele mai bune campanii de vaccinare din Europa, statiuni de recuperare unde mergeau zeci de mii de pensionari si alte lucruri utile sanatatii unui popor au disparut treptat, treptat. Respectand o logica elementara, modul in care se rasfrange activitatea in sanatate va duce la un moment dat la disparitia ei.

Cine este vinovat? Noi, romanii, care, in ipocrizia noastra urlam toata ziua ca guvernul ne desfiinteaza spitalele, ca cei din sanatate reduc medicamentele compensate, ca in spitale e jale si, mai nou, vad ca gasim vinovatii la Consiliul Judetean, ca de cand cu descentralizarea, unele responsabilitati au revenit pe plan local. Tristul adevar este ca noi suntem vinovati. Toate guvernele care au tot “aranjat” sanatatea au fost puse acolo de noi prin votul nostru. Nu am cunostinta de nici un ministru al sanatatii care sa se fi trezit intr-o dimineata om normal si sa fi zis “Ce ar fi ca eu de azi sa fiu ministrul Sanatatii?”. Nu! Toti au in spate au un partid pe care noi romanii cu manuta noastra l-am trimis acolo sa ne reprezinte interesele.

Acum in Neamt miroase a desfiintare de spitale si reducere de finantari, care implicit inseamna personal in minus. Din cate am inteles noi, mai marii judetului vor rezolva intr-un fel situatia ca sa fie cat se poate de bine, dar speram ca in curand sa dispara jumatate din paturile de la Spitalul Judetean, sa fie dat afara jumatate din personalul medical si eventual sa nu mai fie nici un medicamet subventionat, poate atunci se vor trezi si romanii la realitate.

Stau si privesc uimit  cum se agita cei de la Consiliul Judetean sau de la CAS Neamt sa rezolve situatia, dar cei vizati direct de situatie au asa o mare durere in cot incat nu inteleg de ce ar trebui rezolvata aceasta problema.

Ma asteptam ca cei de la sindicatul spitalului sa iasa sa faca ceva sa isi adune membri si sa gaseasca o solutie, eventual cum au gasit colegii lor bugetari din Irlanda. Acolo unele sindicate de bugetari  au cerut si obtinut concedii fara plata si munca voluntara pentru ca sa nu se faca disponibilizari si sa se incadreze toti in aceleasi cheltuieli salariale. Dar ce vorbesc eu aici? Un sindicat din Neamt care sa spuna ca renunta cei din majoritate la o parte din salariu ca unii dintre colegii lor sa aiba loc de munca? Cred ca am inceput deja sa aberez. Aici e Romania si in aceasta perioada cei din sindicatele nemtene sunt ocupati cu a-si pastra locul de munca, nu cu a-si reprezenta breasla.

Ma mai asteptam ca cineva din conducerea spitalului sa vina cu niste solutii de autofinantare cu care sa completeze golul bugetar. Dar ce vorbesc eu aici? Iar bat campii cu prostii de genul management eficient si axat pe atragere de resurse extrabugetare. Managerii de la spital, la ora actuala nu prea au timp nici sa bea apa la cate probleme sunt, de care management eficient sa vorbim?

De asemenea, ma asteptam ca doctorii sa vina cu niste solutii si aici ma refer la doctorii de renume in Neamt si la cei care au acumulate bunuri, pe numele membrilor familiei, bunuri nejustificate nici in 5 vieti de salarii din sistemul de sanatate. Credeam ca unii medici se vor trezi intr-o dimineta si vor spune in sinea lor: “Am o cariera, am vila, am masina, am bani …. Oare de unde sunt toate astea? Nu cumva de la amaratii astia care nu au medicamente si la care le dispar spitalele? Nu cumva ar trebui sa fac eu ceva pentru oamenii care m-au facut asa de mare si de tare ?

M-as fi asteptat sa vad o reactie din partea asistentelor care, umbla un zvon, ca ar primi atentii de la 90% din bolnavi. Dar se pare ca nici ele nu au miscat nimic.

Ca sa nu spun ca orice popor responsabil ar fi innebunit de mult la cate magarii s-au facut pana acum in sistemul de sanatate. Imi trece acum prin cap faptul ca in urma cu ceva timp in sistemul de asigurari de sanatate din Romania figurau inscrise 27.000.000 persoane dintr-o populatie aproximativa de 19.000.000 din care doar 11.000.000 plateau asigurari. In orice tara civilizata cineva ar fi facut multa puscarie pe aceasta tema.

Eu i-as ruga pe cei de la CJ, pe domnul Pruteanu, domnul Petrovici, si pe restul care isi sparg acum capul  incercand sa gaseasca solutii, sa adune doctorii si asistentii si sa-i puna sa isi sparga ei capul sa gaseasca solutii de autofinantare pentru ca ei sunt cei care traiesc de o viata din banii nostri. Cei de la CJ sau CAS astazi sunt, poate peste cativa ani vor venii altii, dar cei din sanatate datoreaza absolut tot ce au si ce sunt, bolnavilor. Ar cam fi cazul sa isi bata si ei putin capul si sa isi eficientizeze locul de munca daca vor sa il mai aiba, nu sa tot astepte sa le rezolva altii problemele.

Multi nemteni sunt de parere ca asa cum o asistenta gaseste solutii sa isi produca venituri la negru, ar putea sa gaseasca cateva solutii si pentru a aduce un ban in plus la locul de munca sau cum un doctor resuseste sa produca foarte multi bani la un cabinet particular trimitand pacienti de la spital la propriu cabinet ar putea gasi solutii sa mai inverseze traseul, dar tot pe bani. Desigur, aceastea sunt idei de oameni simpli care asa inteleg ei normalitatea si au ganduri preconcepute de genul “Omul sfinteste locul” si li s-ar parea normal ca sa vada un interes si solutii reale din partea celor care vor sa isi pastreze locul de munca. Oamenii simpli de pe strada asteapta solutii, nu de la CJ sau CAS, asteapta solutii de la cei care si-au facut cariera si avere pe banii bolnavilor.

Oricum principala vina este a noastra. Nimeni nu hotaraste nimic in locul nostru pentru ca asa a vrut el, ci pentru ca noi am hotarat ca ei sa ne conduca, si aici nu ma refer neaparat  la actuala guvernare. Distrugerea sistemului de sanatate a inceput imediat dupa revolutie si nu am vazut nici un roman care sa doarma intr-un cort in fata Parlamentului pe motiv ca batranii nu mai merg in statiuni sau ca in sistemul de sanatate figureaza mai multi inscrisi decat toata populatia Romaniei. Asadar ne meritam soarta pe deplin.

Inchei prin a face o sugestie venita din partea mai multor cititori ai nostri. Rugam public pe cei responsabili de sanatatea nemtenilor ca in cazul unor reduceri de personal acestea sa se faca prin tragere la sorti, in asa fel incat lucratorii din sanatate sa nu se mai poate baza pe pile, relatii sau apartenente politice. Sa se simta si ei egali in drepturi si, mai ales, in indatoriri si sa inteleaga ca daca nu isi bat capul sa atraga surse de finantare extrabugetare ar putea sa ramana fara loc de munca oricand si cu oricine ar fi ruda. La un bugetar, siguranta bazata pe pile, relatii, rudenii, apartenente si, de ce nu, chiar si cea bazata pe competenta duce la dezinteres fata de evolutie si perfectionare.

In Romania avem doua categorii de bugetari care primesc foarte multi bani neimpozitati. In aceste doua categorii se inscriu personalul medical si lucratorii bisericii. Este intiparit in mentalitatea colectiva sa dai bani la doctor sau la preot. Popular nici nu se concepe sa nu dai bani la aceste categorii de bugetari. Preotii, din banii adunati de la oameni, isi fac confortul lor, dar in mod cert mai construiesc ceva pe langa biserica sau chiar o biserica, mai ajuta un nevoias din parohie, mai cumapara un clopot nou sau oricum, pe langa bunastarea personala, din banii incasati fara chitanta intorc o mare parte si catre comunitate. La personalul medical, in cele mai multe cazuri, banii incasati fara chitanta raman doar bani incasati fara chitanta si atat … Sa nu se supere pe mine cadrele medicale care iau mita zilnic, nu fac acum lobby antimita, ci doar le sugerez ca daca tot isi pastreaza doar pentru ei veniturile ilicite, macar sa contrubuie prin implicare in sistem si prin gasirea catorva  solutii de eficientizare si de atragere de bani extrabugetari.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Gianina spune

    Stimate domn,
    Am spus ca datorez ceea ce sunt astazi mie si familiei mele pentru ca ati afirmat ca ” cei din sanatate datoreaza absolut tot ce au si ce sunt, bolnavilor” iar cu asta,iertat sa-mi fie , nu sunt de acord.
    Continuati cu alte afirmatii ca sa ma faceti sa ma simt si mai jignita!
    Sunt datoare societatii. Am primit cand am fost in scoala acum dau celor care m-au invatat sau mi-au carat fundul in autobuz.
    Spuneti ca eu sunt vinovata ca nu iau atitudine. De unde stiti? Si daca dumneavoastra aruncati noroi in noi inseamna ca ati luat atitudine?
    PS -Sa stiti ca daca as fi ramas singura pe o insula pustie as fi supravietuit. Am trecut prin destule greutati in viata si , daca viata iti da lamai, faci o limonada ( nu stiu cine a zis asta)
    Va doresc sanatate!

    I.R. : Sunt convins de bunele intentii din partea dumneavoastra . Dar a venit momentul sa ne trezim la realitate si a venit momentul ca cei ca dumneavoastra care sunt onesti sa plateasca pentru colegi lor de breasla care sunt nesimtiti ca sa intelegem o data pentru todeauna ca prin tolerarea nesimtirii avem toti de suferit . Si stati linistita ca si ziaristii sunt tratati de multe ori ca niste gunoaie pentru ca au acceptat printre ei cateva scursuri . Fiecare ne purtam crucea noastra pentru ca nu luam atitudine cand trebuie .

  2. Gianina spune

    Domnule Iosub, esti total deplasat in afirmatii.
    Sunt asistent medical si datorez ceea ce sunt mie si familiei mele.Nu am avere si nu pretind bani de la pacienti. Imi place ceea ce fac si vin cu placere la serviciu intr-o dacie care are deja 9 ani, pe care am cumparat-o de ocazie si pentru care inca mai platesc rate.
    Ceea ce ai scris pur si simplu ma jicneste.
    Sunt datoare sa fac pentru pacient ceea ce fisa postului ma obliga sa fac si , uneori, fac mai mult decat atat. Dar nu cred ca noi trebuie sa gasim solutia de a aduce bani la spital pentru a-l scapa de datorii. Sunt prea multe si vechi pentru ca cei ce conduc acum spitalul sa faca minuni. Unii dintre ei poate nici nu dorm noaptea de griji.Dar asta e altceva,si-au asumat o responsabilitate si eu chiar cred ca ei se straduiesc sa gaseasca solutii.
    Eu stiu ca trebuie sa-mi fac meseria, sa fiu la curent cu tot ce apare nou in domeniul meu, sa fiu informata si sa fac tot ceea ce este necesar pentru cel care ajunge in grija mea.
    Daca as fi avut studii de drept, de economie sau management, atunci ar fi fost datoria mea sa caut solutii, dar eu am ales sa fiu asistent medical!
    Vreau ca munca mea sa fie apreciata la valoarea ei, vreau sa traiesc bine in tara mea dar mai ales, VREAU RESPECT!

    Iosub Robert :
    Cred ca ati citit in diagonala articolul . Nu era vorba de toti asistentii sau de toti doctorii, chiar am precizat foarte clar acest lucru . Dar daca vreti sa stiti parerea mea eu cred ca dumneavoastra sunteti mult mai vinovata decat cei care iau mita si isi bat joc de pacienti si ca sa va simtiti jignita cu adevarat cred ca sunteti principala vinovata . Eu personal consider ca cel care asista impasibil atunci cand cineva jefuieste sau isi bate joc de sanatatea unui om este mai vinovat decat imbecilul care o face .
    Facand un exercitiu mic de empatie , eu daca as fi asistent si as vedea ca un coleg de al meu fura un medicament de la un bolnav sau il trateaza cu dezinteres medical as deveni agresiv si i-as da un pumn in plina figura . Daca dumneavoastra sunteti corecta dar aveti nesimtirea, nepasarea, indolenta si inumanitatea de a sta pasiva cand un coleg face asa ceva inseamna ca sunteti un monstru, nu un om .
    Indiscutabil, orice padure are uscaturi, iar daca dumneavoastra ati dat vreodata cu capul de un perete vreo uscatura din sistemul medical sau macar ati facut publica o fapta a unei asemenea uascaturi va rog sa ma iertati pentru acest comentariu . In caz contrar nu sunteti decat un monstru care traieste printre uscaturi .
    Pana una alta ca sa va simtiti cu adevarat jignita va spun eu cum stau lucrurile . Spuneati ca „Sunt asistent medical si datorez ceea ce sunt mie si familiei mele.” Eu cred ca sunteti doar o maimuta care stie sa utilizeze internetul . In realitate datorati totul profesorilor de la scolile unde ati fost , datorati totul societatii incepand cu cel care v-a carat gunoiul si pana la soferul de pe autobuzul care v-a carat fundul . Datorati totul oamenilor care va inconjoara si formeaza societatea si acum sunt pacienti fara spitale si fara medicamente . Lor le datorati totul ca daca erati singura , ingamfata si aroganta pe o insula pustie erati doar un mamifer in fundul gol si atat .
    Veti avea parte de tot respectul meu cand voi auzi ca ati luat atitudine fata de cei care isi bat joc de actul medical . Pana atunci sper din tot sufletul sa va simtiti foarte jignita de acest comentariu si sa intelegeti ca viata oamenilor depinde de dumneavoastra si de toleranta care o aveti fata de uscaturile din sistem.
    Toleranta mea fata de cei care isi bat joc de pacienti si fata de cei care asista fara sa intervina este ZERO .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate