Cinci copii din Piatra-Neamț, la Festivalul de Artă plastică pentru copii din Bitola, Macedonia

0

În perioada 23-30 mai 2017, la Bitola, în Macedonia, s-a desfășurat cea de-a-XXXVI a ediţie a Festivalului de Artă plastică pentru copii “The small Montmartre of  Bitola”. La festivalul-concurs au fost invitaţi să participe cinci copii din Piatra-Neamţ, respectiv Maria Luiza Bălan, Andrei Lungu, Miruna Morţe, Theodora Musceleanu şi Delia Ciubotaru, însoţiti de profesorul coordonator Cristina S. Petrariu. Copiii sunt membri ai Clubului pentru excelenţă în Arte Vizuale „Atelierul de Arte” din cadrul Asociaţiei culturale „Arte. Ro” din Piatra-Neamţ  şi frecventează, de asemenea, sub îndrumarea aceluiaşi profesor, şi cursurile de Pictură de la Palatul Copiilor .

Invitaţia la Bitola s-a produs în urma câştigării  a două premii „Paleta de aur” (Maria Luiza Bălan, Andrei Lungu ) şi a  premiului primit pentru colecţia de lucrări trimisă la concurs în Macedonia, în luna februarie a anului curent. Aceasta colecţie a constat în peste 60 de icoane pictate de copii în tehnici artistice diferite.

În cele opt zile de festival, copiii au avut prilejul să picteze în aer liber arhitectura veche a Bitolei, pe străduţele întortocheate, în vechiul bazar al orașului, dar şi în orase cu veche istorie şi cu turism înfloritor, precum Ohrid şi  Vevcani.

La sfârşitul fiecărei zile, seara, s-au expus toate lucrările realizate peste zi şi s-au premiat cele mai reuşite peisaje. În acest context, elevul Andrei Lungu a mai realizat o performanţă deosebită, el obţinând premiul pentru cea mai reuşită lucrare realizată în cursul stagiului de lucru în localitatea Vevcani.

La sfârşitul festivalului, cele mai bune lucrări create acolo au fost premiate, Asociaţia culturală nemţeană obţinând încă o victorie frumoasă prin premiul obţinut de către Andrei Lungu- Paleta de aur şi invitaţie specială la Festivalul din Bitola în 2018.

Ceilalţi patru elevi, profesorul coordonator, Asociaţia, au obtinut Diplome de onoare.

Premiile obţinute sunt cu atât mai importante cu cât, elevii nemţeni „s-au duelat” cu pensule, culori şi palete, cu copii de vârste similare din Hong Kong, Rusia, Belarus, Ucraina, Slovacia, Turcia, Romania, Malaezia, Serbia, Novosibirsk şi Macedonia.

„Suntem profund recunoscători domnului Kosta Hadzi Antonovski, profesor şi artist vizual macedonean, iniţiatorul şi realizatorul festivalului, precum şi prestigiosului juriu internaţional al acestui concurs, pentru efortul uriaş de a oferi anual şanse de afirmare acestor elevi deosebit de înzestraţi şi pentru recunoaşterea internaţională a valorii copiilor membri ai  Clubului pentru excelenţă în Arte Vizuale din cadrul Asociaţiei culturale „Arte. Ro” din Piatra -Neamţ, prin invitaţia pe care ne-au adresat-o de a participa la acest important  festival de artă pentru copii, cu o înaltă ţinută organizatorică, festival ce a debutat în anul 1981, moment din care se desfaşoară fără întrerupere, an de an.  Anul acesta, împreună cu cei cinci elevi pe care îi coordonez, am  fost invitaţi pentru a cincea oara  în Macedonia, copiii membri ai clubului nostru de pictură confirmindu-şi valoarea  de fiecare dată, prin obţinerea  în fiecare an a premiului „Paleta de aur” ( unul în 2011, şase în 2012, trei în 2013, patru în 2016 şi două în 2017).”, a declarat Prof. Cristina S. Petrariu, Presedintele Asociatiei Arte.ro.

Prezenţa Excelentei sale, Domnul Aleksandru Mamakis, Consulul Romaniei la Bitola-Macedonia, la gala de închidere şi festivitatea de premiere, a constituit un reper al preţuirii elevilor români de către statul pe care distinsul diplomat îl reprezintă. Bucuria elevilor a fost cu atât mai mare cu cât au primit felicitări şi asigurări ca vor fi sprijiniţi de către oficialii români în Macedonia anul viitor, dacă vor obţine rezultate cel puţin la fel  de meritorii.

În cadrul galei de la Bitola, pe 30 mai, Preşedintele Asociaţiei “Arte. Ro”, prof. Cristina S. Petrariu a înmânat profesorilor coordonatori ai delegaţiilor din ţările participante, mape cu materiale de promovare- dvd-uri, pliante, hărţi, albume- ale principalelor obiective culturale, istorice  şi religioase din judeţul Neamţ, participând astfel la promovarea turistică internaţională a judeţului nostru.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate