Cinci ani de când, din Munții Neamțului, a plecat la Domnul părintele Proclu Nicău

0

Astăzi, 28 ianuarie, se împlinesc cinci ani de când, din Munții Neamțuluia plecat la Domnul părintele Proclu Nicău (1928-2017). 

Părintele Proclu Nicău, pe numele de botez Gheorghe, s-a născut pe data de 13 noiembrie 1928, în satul Mitocu Bălan, județul Neamț. Părintele Proclu a intrat în obştea de la Mănăstirea Sihăstria pe când avea doar 12 ani. În  anul 1949 a fost trimis, împreună cu alți viețuitori ai Sihăstriei, la Mănăstirea Slatina, pentru revigorarea vieții monahale de aici. Părintele a ucenicit pe lângă mari stareți ai monahismului românesc: arhimandritul Cleopa Ilie și ieroschimonahul Paisie Olaru.

Experiența duhovnicească a părintelui Proclu s-a îmbogățit și prin viața sa de retragere. După Decretul 410 din 1959 dat de comunişti, cu binecuvântarea duhovnicului său, părintele Cleopa, părintele Proclu a ales viața de liniște. Părintele Proclu s-a îndreptat spre satul natal, Mitocu Bălan, din comuna Crăcăoani, unde s-a retras într-o chilie la poalele pădurii.

Însă, cu cât a fugit mai mult de lume, cu atât lumea l-a căutat mai mult. În zeci de ani de pustnicie, părintele a învățat „cum să stea de vorbă cu Dumnezeu”. Și-a petrecut viața în rugăciune și avea o vorbă bună pentru toți cei care îi treceau pragul.

Părintele Proclu Nicău își doarme somnul de veci la Sihăstria Putnei.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate