Chiriașii ANL puși să plătească pentru incompetența fostei conduceri a Locativ Serv

2

Pe adresa redacției noastre au sosit numeroase sesizări referitoare la faptul că firma Locativ Serv solicită plata unor penalități pentru perioada 01.01.2012 – 30.09.2013, conform deciziei nr. 5/2014 a Curții de Conturi.

Din start opinia noastră formată în urma consultării unor juriști este că este ilegal să fie oamenii puși să plătească retroactiv niște penalități de care nu au fost niciodată informați.
1. Nu poți să ceri niște penalități de ani de zile în urmă atâta timp cât în fiecare an tu reînoiești contractul.locativ-serv
2. Nu poți să ceri niște penalități după ce ai facturat deja niște sume lunare, unde ar fi trebuit să fie introduse și penalitățile, dacă erau, facturi pe care chiriașul le-a achitat cu bună credință.
3. Nu se poate ca pietrenii să plătească la infinit incompetența unor directori numiți politic. A venit Curtea de Conturi și a constatat o greșeală, să plătească cel care a greșit căci 100% Curtea de Conturi nu poate să găsească și să sancționeze decât greșelile făcute de bugetari, nu de chiriași. Deci, Curtea de Conturi a spus clar cine e vinovat!!!
Dincolo de opinia noastră care este foarte clară, pentru o informare corectă și completă  am contactat telefonic și pe domnul Gheorghe Căescu, directorul Locativ Serv, pe care l-am rugat să ne lămurească cu privire la această problemă și am aflat următoarele:
În urma unui control efectual la finele anului 2013, Curtea de Conturi a dispus calcularea și colectarea penalităților aferente perioadei 01.01.2012 – 30.09.2013. Decizia a fost contestată de către SC LOCATIV SERV SRL, fără succes.
Întrebat care este motivul pentru care nu s-au calculat penalitățile la vremea respectivă, directorul Locativ Serv afirmă că penalitățile nu s-au calculat și adăugat la suma totală de plată în acea perioadă pentru a veni în ajutorul datornicilor. „Nu este nici o greșeală a nimănui, acest lucru a fost făcut intenționat, pentru a veni în sprijinul celor care aveau de plată mari sume restante”.
Există un termen de plată de 20 de zile de la momentul afișării. Cum știu locatarii înștiințați dacă au plătit la timp sau au depășit cele 20 de zile? Pentru asta ar trebui făcută cunoscută data afișării listelor de plată. Răspuns – Data afișării listelor este stipulată în cadrul documentelor de înștiințare.
Aceste penalități au fost calculate cu procentul de calculat 0,2% pentru fiecare zi până în prezent? Răspuns – Nu se calculează penalități până în prezent… sub nici o formă. Penalitățile sunt calculate strict în măsura în care s-a întârziat cu plata datoriilor, la vremea respectivă, cu procentul de 0,2%/zi.
Și mai apare o problemă: aceste datorii se prescriu după un timp… Răspuns – Deși, în trecut, conform legislației, datoriile mai vechi de 3 ani trebuiau prescrise, noul cod civil nu precizează nici o dată de prescripție.
Dacă, între timp, datornicii au plecat din locuință… cum se mai fac aceste recuperări? Răspuns –  Legea ne permite să depunem eforturi de a căuta și de a găsi foștii locatari, în vederea recuperării datoriilor.
Dacă au avut datorii și au încheiat un contract de eșalonare, se aplică și acolo penalități? Răspuns – Sigur că da, și în acest caz se aplică penalități.
„Conform contractului de închiriere semnat de noi și de chiriași, aceștia din urmă se obligă la plata penalităților aferente întârzierilor cu plata datoriilor… Conform legii, eu trebuie să fac toate demersurile necesare în vederea recuperării acestor datorii”
, afirmă domnul director Gheorghe Căescu, în finalul discuției noastre.
Încheiem concluzionând, cu tot respectul pentru actuala conducere a Locativ Serv și a primăriei Piatra Neamț, dar a cam venit timpul să nu mai plătească numai pietrenii pentru greșelile bugetarilor și politicienilor locali. Cei care au greșit nu mai trebuie protejați. TREBUIE SĂ PLĂTEASCĂ ȘI SĂ RĂSPUNDĂ ÎN FAȚA LEGII !!!

A.L. + I.R.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. crissoana spune

    Listele de plata se contesta in termen de 10 zile de la afisare. Prescriptia de 3 ani opereaza si in prezent, doar ca trebuie invocata de catre parat/debitor. nu o mai invoca instanta din oficiu. Toti cei nemultumiti de aceste penalitati sa faca in scris contestatie la Locativserv in timp cat mai scurt, sa invoce prescriptia partiala de 3 ani pentru o parte din cuantumul penalitatilor/durata de timp intre 01.01-14.04.2012, sa solicite calculul detaliat al acestor penalitati/modul de aplicare si revenirea cu corectia in listele de plata a chiriei. Majoritatea au platit o data penalitati de intarziere, deci NU ESTE LEGAL sa se aplice din nou. Cine a gresit sau ”nu stie carte” sa plece si sa lase locul altora competenti!

  2. Radu spune

    Pai si Parking ne Pune sa platim retroactiv impozitul pe terenul lor numit parcari individuale. Cine si-a plat it déjà impozitele si vrea un certificat fiscal ca e la zi are surpriza sa afle ca Mai are retroactiv de plata, daca a fost sau este in contract cu Parking. Eu am reziliat contractul acum 1an dar tot am platit caci d-nii nu m-au scos din evidentele lor. Tot eu trebuie sa fac o cerere sa nu mai contribui la noi taxe retroactive (pe are poluat, pe vopseaua de marcaj, etc) ce for fi aplicate in viitor. In rest, suntem tara UE.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate