Chiliile Schitului Procov au ars

0

Detasamentul de Pompieri Targu Neamt a fost alertat prin 112 la ora 4.47 si a intervenit pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la anexele Schitului Procov (apartinand Manastirii Neamt). La fata locului s-au deplasat 2 ofiteri, 43 de subofiteri, o autospeciala si 3 motopompe. Datorita reliefului (schitul fiind amplasat pe un munte din zona Manastirii Neamt) care nu a permis accesul autospecialelor la locul producerii evenimentului, pompierii militari au utilizat pentru stingerea incendiului mijloace de prima interventie, precum si o cisterna de 5 tone, tractata de un utilaj forestier (TAF) care era realimentata de la o distanta de aproximativ 2 km.
Prin interventia pompierilor militari, sprijiniti de voluntari din cadrul SVSU Targu Neamt, SVSU Vanatori, SVSU Pipirig, 6 calugari si 3 padurari de la Ocolul silvic al Manastirii Neamtului, s-a reusit salvarea celor doua constructii aflate in patrimoniul cultural national (Biserica schitului Pocrov – in slavona Acoperamantul Maicii Domnului – si turnul clopotnitei), construite in anul 1714. De asemenea a fost salvata o alta constructie (praznicarul), din lemn.
La momentul sosirii fortelor de interventie la schit incendiul se manifesta cu violenta (flacari de 20 m), fiind intetit de vantul deosebit de puternic. Au fost afectati si 6 copaci, aflati in imediata apropiere, pentru impiedicarea extinderii incendiului la fondul forestier fiind necesara taierea acestora cu ajutorul motofierastraielor. In incendiu au fost distruse doua constructii (ansamblu de chilii si adapost pentru animale), cu o suprafata de aproximativ 600 mp (cladirile afectate de incendiu nu erau incluse in patrimoniul cultural).
Incendiul a fost cauzat de cosul de fum neizolat termic corespunzator (la trecerea prin plafonul bucatariei cosul de fum nu era izolat termic corespunzator fata de materialele combustibile din constructie).
La locul interventiei a ramas un echipaj din cadrul Detasamentului de Pompieri Targu Neamt pentru a preveni o eventuala reaprindere a incendiului.

ISU Neamt

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate