”Cheile Bicazului niciodată n-au aparținut de Județul Neamț” a declarat Nagy Istvan

5

Un litigiu teritorial-administrativ iscat cu ani buni în urmă între județele Harghita și Neamț s-a soluționat pe 12 iunie 2019 favorabil pentru autorităților harghitene. Cheile Bicazului au fost câștigate în instanță pentru județul Harghita, la Tribunalul Prahova, însă decizia nu este definitivă și va fi atacată cu recurs de către autoritățile județului Neamț.

Cheile Bicazului niciodată n-au aparținut de județul Neamț. S-a încercat practic în 1987, printr-o eludare a legii în vigoare la vremea respectivă, cele două oficii de cadastru au încercat să rupă din teritoriul administrativ al municipiului Gheorgheni. Acest lucru se încearcă a se clarifica astăzi. Trebuie să așteptăm rezultatul final al acestui proces. Cazul e din anul 1987, dat fiind faptul că aceste date erau secrete, abia în 2003 a ajuns la cunoștința noastră ce au făcut cele două oficii, a declarat Nagy Istvan, secretarul orașului Gheorgheni.

Întrebat de ce autoritățile din Harghita ridică pretenții asupra canionului Cheile Bicazului care se află în prezent în administrarea județului Neamț, primarul comunei Bicaz Chei, Gheorghe Oniga a răspuns ironic: Probabil nu vor să se mai numească Cheile Bicazului, ci vor să se numească ”Strâmtoarea Becaz”, cum spune domnul președinte.

Dincolo de haz, primarul Gheorghe Oniga descrie pe larg cazul și aduce și câteva precizări legate de soluția dată de instanța din Prahova:  Secretarul care era în funcție în anul 1998, a semnat un proces-verbal de grănițuire, lucrare comandată de județul Harghita, respectiv orașul Gheorgheni, în vederea efectuării lucrărilor de cadastru în interiorul orașului, proprietatea intravilan și extravilan. Cu niște bani europeni la momentul de atunci, dacă nu mă înșel, și cu o firmă specializată din Ciuc, care conform Legii 2/68 n-au făcut altceva decât au stabilit limitele teritorial-administrative între Neamț și Harghita. Oficiul Județean de Cadastru Harghita și Oficul Județean de Cadastru Neamț și înstituțiile competente din domeniul respectiv recunosc această limită – limita care a fost până acum. H.G. 540/2000 la care face referire instanța  – dusă în eroare prin nu știu ce moștenitori, face o confuzie cu administrarea drumurilor naționale. Pentru că H.G. 540/2000 nu face altceva decât să împartă drumurile acestea naționale ca și administrație: administrate de Iași până la Km 32, administrate de Ciuc de la Km 32 până în Brașov.

Deci este vorba de Direcția de Drumuri Iași și Direcția de Drumuri Brașov, care administrează drumurile din mai multe județe și comune. Asta nu înseamnă că Regionala Brașov sau Regionala Iași administrează drumuri în Neamț, Neamț e în Iași sau dacă administrează o parte din drumurile din Harghita, Harghita e Neamț.

Eu cred că instanța a fost indusă în eroare de un foarte bun avocat care a pus ca în cap legea drumurilor și a judecat-o pe Legea 2/68 care se referă la împărțirea teritorială administrativă a țării. Legea 2/68 stă la baza împărțirii administrativ-teritoriale. În cazul nostru, limitele sunt pârâul Cupaș, Km 28, nicidecum Km 32, care este una dintre limitele naturale și apoi baza stâncii, creasta dealului la întrare în Lacu Roșu – dreapta Gheorgheni, stânga Neamț. Stațiunea Lacul Roșu a aparținut și aparține Harghitei, dar Cheile Bicazului sunt în Neamț.

Eu consider că o lege nu poate fi schimbată după cum vor unii sau alții, indiferent cine este la guvernare astăzi sau mâine și indiferent dacă mai au nevoie sau nu de voturile UDMR-ului. 

Consultat fiind pe acest subiect, prefectul de Harghita Jean-Adrian Andrei, subliniază că soluția dată în acest proces nu este definitivă și că trebuie urmărită evoluția cazului. Acesta precizează că: Oricum, este foarte clar că limitele reale sunt stabilite prin hotărâre judecătorească, pentru orice putere judecătorească are putere de lege și trebuie să fie puse în aplicare cu sprijinul Oficiilor Județene de Cadastru Neamț și Harghita.

Un punct de vedere asupra acestui litigiu teritorial-administrativ a fost solicitat și președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba. Până la acest moment nu am primit niciun răspuns, însă de îndată ce vom obține declarația șefului CJ, o vom face publică.

Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene menționează că ”La prima vedere, pare o neconcordanță în felul cum s-au apreciat limitele județelor, instanța apreciind ca fiind limita de județ drumul național DN12 Gheorgheni – Lacul Roșu, ținând cont de HG 540/2000, care reglementează categoriile funcționale ale drumurilor publice, și nu de Legea nr. 2 din 1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României.

Şi înainte de legea din 1968, dar şi după, hotarul este pe pârâul Cupaş, deasupra Cheilor Bicazului. Cheile sunt în totalitate ale județului Neamţ. Așa au fost și așa trebuie să rămână!”, a conchis Ionel Arsene.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
  1. razesul spune

    Budapesta nu-i chiar asa departe, am mai fost acolo de 2 ori…..

  2. ARDELEAN spune

    BRAVO LOR , MERITA , NU STAU CU COATELE PE GARD/IN CARCIUMA CA NEMTENII!

  3. Paul Bacosca spune

    Harghita a fost, este și va fi a românilor și a României!

  4. Ileana stana spune

    Și ce dacă trece la Harghita ,pleacă din țară cu cheile Bicazului?

    1. ARDELEAN spune

      CORECT, AVETI DREPTATE, SA ADMINISTREZE HR. CHEILE,NT ORICUM ESTE INCAPABIL, NU POT FI FURATE CHEILE!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate