Ceremonial de excepție la Tarcău în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial

2

În aceste zile se împlinesc 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, iar la nivel național se organizează manifestări de comemorare a acestui eveniment care a condus la Marea Unire din 1918. Prin Hotărârea Guvernului României nr. 821/2015, cu modificările şi completările ulterioare, a fost aprobat Programul Naţional al manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial, iar la propunerea primului ministru, preşedintele României a acordat Înaltul Său Patronaj activităţilor. Ministerul Apărării Naţionale îi invită pe cetăţeni să asiste la toate aceste activităţi de comemorare a eroilor Primului Război Mondial.

Așadar, sâmbătă 27.08.2016, începând cu orele 21.00, un pluton de militari ai Batalionulului 634 Infanterie din Piatra Neamț din cadrul Brigăzii 15 Mecanizate a executat un marş tactic cu torţe pe itinerariul Biserica din satul Cazaci – Monumentul Eroilor din Tarcău. La sosirea acestora, a avut loc Ceremonia de depunere a jerbelor de flori la Monumentul Eroilor din Tarcău.

La ceremonia de la Monumentul Eroilor din Tarcău a participat, alături de oficialităţi, General maior Dr. Ioan MANCI – comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj Napoca care a declarat:

Acum 100 de ani se înființa Armata 4 de Nord. Acum 100 de ani, pe 27 august, erau pregătite detașamentele de avangardă, structurile de acoperire pentru a deschide trecătorile spre Ardeal. Detașamentul Bicaz avea în componență structuri din Divizia 14 Infanterie în zona Tarcău – Bicaz care într-o săptămână au pătruns spre Ardeal, să deschidă drumul către forțele principale. (…) În final s-a reușit realizarea României Mari.

La aceste manifestări au mai participat cadre militare active, în rezervă şi retragere, veterani de război, autorităţi locale şi judeţene, localnici, elevi.

Primarul comunei Tarcău, Iulian Găină, în calitate de gazdă a evenimentului, a menționat următoarele:

„Suntem convinși că alegerea ca loc de desfășurare a ceremoniei la Monumentul Eroilor din comuna Tarcău nu este întâmplătoare având în vedere mărturiile istorice privind faptele de vitejie ale înaintașilor locuitorilor din comuna Tarcău care au participat în Primul Război Mondial și care prin jertfa lor au contribuit la atingerea idealurilor naționale de eliberare a teritoriilor ocupate vremelnic de trupele austro-ungare și germane din Transilvania, Banat, Maramureș și Bucovina în perioada 1916-1918. La intrarea în Primul Război Mondial granița frontului se afla la circa 15-20 de km de Tarcău. Informațiile pot fi găsite în monografia comunei Tarcău. ”

Prefectul judeţului, Niculina Dobrilă, a fost prezent, de asemenea, la Marşul Tactic și a declarat: „Localitatea Tarcău reprezintă un punct de referinţă pentru armata română, pentru că în luna august 1916 subunităţi de militari au desfăşurat acţiuni de luptă în prima fază a ofensivei în Transilvania. Aceste acţiuni au constat în trecerea, prin surprindere, a frontierei muntoase, pentru a uşura trecerea munţilor de către grosul armatei de operaţii. Manifestarea de astăzi se înscrie în seria de evenimente dedicate omagierii celor 330.000 de eroi căzuţi in această conflagraţie mondială. Conform Programului Naţional activităţile se vor desfăşura, până în anul 2018. În aceste zile, la principalele trecători ale Carpaţilor se desfăşoară ceremonii şi manifestări omagiale pentru a marca centenarul intrării armatei romane în primul război mondial.


România a fost a treia țară din lume ca procent din populația țării pierdut în lupte sau din alte cauze legate direct de război: peste 600.000 de Români (dintre care cam jumătate soldați și jumătate civili) au murit între 1916 si 1918 – aproape 10% din populația de atunci a țării. Peste 330.000 de militari români şi-au pierdut viaţa în urma acestei conflagraţii mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populaţiei civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupaţie.

România Întregită s-a clădit, în principal, prin sacrificiul ostaşilor, căzuţi pe câmpurile de bătălie din ţară sau pieriţi în prizonierat, eroi care au pus mai presus de propria lor viaţă binele naţiunii.

Redăm mai jos proclamația către țară a Regelui Ferdinand I în ajunul intrării României în Marele Război de Reîntregire:

Români,
Războiul care de doi ani a încins mai strâns hotarele noastre a zdruncinat adânc vechiul așezământ al Europei și a învederat că pe viitor numai pe temeiul național se poate asigura viața pașnică a popoarelor.
Pentru neamul nostru el a adus ziua așteptată de veacuri de conștiința națională, ziua unirii lui.
După vremuri îndelungate de nenorociri și de grele încercări, înaintașii noștri au reușit să întemeieze Statul Român prin Unirea Principatelor, prin războiul independenței, prin munca lor neobosită pentru renașterea națională.
Astăzi ne este dat nouă să întregim opera lor, închegând pentru totdeauna ceiace Mihai Viteazul a înfăptuit numai pentru o clipă: unirea Românilor de pe cele două părți ale Carpaților.
De noi atârnă astăzi să scăpăm de sub stăpânirea străină pe frații noștri de peste munți și din plaiurile Bucovinei, unde Ștefan cel Mare doarme somnul lui de veci.
În noi, în virtuțile, în vitejia noastră, stă putința de a le reda dreptul ca într-o Românie întregită și liberă de la Tisa până la mare, să propășească în pace potrivit datinilor și aspirațiunilor gintei noastre.

Români,
Însuflețiți de datoria sfântă ce ni se impune, hotărâți să înfruntăm cu bărbăție toate jertfele legate de un crâncen război, pornim la luptă cu avântul puternic al unui popor care are credința neclintită în menirea lui.
Ne vor răsplăti roadele glorioase ale izbândei.
Cu Dumnezeu înainte!

Ostași,
V-am chemat ca să purtați steagurile voastre peste hotarele unde frații voștri vă așteaptă cu nerăbdare și cu inima plină de nădejde.
Umbrele marilor Voevozi Mihai Viteazul și Ștefan cel Mare, a căror rămășițe zac în pământurile ce veți desrobi, vă îndeamnă la biruință ca vrednici urmași ai ostașilor cari au învins la Răsboieni, la Călugăreni și la Plevna.
Veți lupta alături de marile națiuni cu cari ne-am unit.
O luptă aprigă vă așteaptă. Cu bărbăție să-i îndurăm însă greutățile și cu ajutorul lui Dumnezeu isbânda va fi a noastră.
Arătați-vă deci demni de gloria străbună.
Dealungul veacurilor un neam întreg vă va binecuvânta și vă va slăvi.

București, 27/28 august 1916

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. legio spune

    Nu stiu unde este pregatit balul ,masa si felicitarile, stiti cum este ,natia se bucura si da si din coada iar ,,protipendada” are parte numai de festivisme si iar festivisme !

  2. Ioan Taranu spune

    Ce am castigat in primul razboi mondial adica ardealul de la imperiul austro- ungar le-a dat inapoi guvernul Adrian Nastase padurile si petrolul austriecilor si 800.000 de români au murit degeaba noi santem stapani doar cu numele.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate