Cercetătorii pot implanta imagini false în mintea oamenilor

0

studii medicaleCercetătorii japonezi au descoperit o modalitate prin care pot implanta imagini false în mintea oamenilor, modificând astfel percepția lor asupra lumii și chiar și modul acestora de a gândi. Cercetătorii au descris noua lor tehnică în cotidianul Current Biology, declarând că au obținut acest rezultat fără a interacționa în mod activ cu gândurile subiecților lor, determinându-i însă să își modifice, fără să își dea seama, simțul de percepție.

Șeful acestui experiment, Takeo Watanabe, a explicat că acest exercițiu simplu de spălare a creierului ar putea ajuta la găsirea unor noi modalități de tratare a unor tulburări cognitive cum ar fi depresia și autismul. El speră să poată ajuta pacienții să-și întărească anumite conexiuni sănătoase și să le elimine pe cele mai puțin dorite.

Ca un prim pas, echipa a hotărât implantarea unor distorsionări vizuale simple în mintea subiecților, convingându-i să vadă niște gratii negre ca fiind roșii. Pentru asta, i-a convins să se concentreze pe gratiile respective în timp ce erau conectați la niște aparate care măsurau activitatea creierului. În acest timp li s-a cerut să ”încerce să își regleze cumva activitatea cerebrală” astfel încât, la un moment dat, să vizualizeze un cerc gri compact, cât mai mare posibil. În acest timp, aparatele observau activitatea din ariile vizuale primară și secundară ale creierului participanților, folosind aceste date pentru a manipula mărimea cercului gri care le apărea acestora. Celor cu un tipar mental asemănător tipului de activitate specifică vizualizării culorii roșii, li se arătau cercuri mai mari, convingându-i însă că ei erau cei care făceau exercițiul corect și care controlau dimensiunea cercurilor.

După ce au repetat experimentul  mai mult de 500 ori de-a lungul a trei zile, voluntarii au început să-și controleze activitatea mentală, astfel încât, indiferent la ce se gândeau când priveau gratiile negre, activitatea din ariile vizuale primară și secundară se asemăna cu modelele asociate culorii roșii.

De-a lungul experimentului, fără să își dea seama, aceștia s-au autocondiționat să asocieze orice gratii negre cu acest gen de activitate mentală, asemenea câinilor lui Pavlov.

În ziua următoare încheierii experimentului, voluntarilor li s-a arătat un număr de modele de gratii de diverse culori si li s-a cerut să descrie ce culoare văd. Uimitor, cei care au avut cele mai bune rezultate în prima parte a testului au perceput gratiile ca fiind roșii, chiar dacă nu erau.  Efectul s-a dovedit a persista chiar și la 5 luni de la experiment.

Watanabe speră ca, într-o zi, să poate folosi acest experiment pentru a ajuta oamenii pentru a se vindeca de depresie și autism.

Sursa: www.iflscience.com.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate