Ceas Floral la Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra-Neamț

0

  Ceea ce acum 5 luni părea o inițiativă poate prea îndrăzneață, ia astăzi forma ceasului floral ce a răsărit sub zidurile Colegiului Național „Petru Rareș” Piatra-Neamț. În vreme de sărbătoare, membrii comunității rareșenilor au plănuit până la cel mai mic detaliu desfășurarea proiectului în așa fel încât orice turist amator de fotografie, orice șofer grăbit care traversează pasajul Străzii Ștefan cel Mare sau oricare alt locuitor veteran, care a admirat orașul în toate formele prin care acesta a trecut până astăzi, au acum șansa de a admira noua înfățișare pe care a căpătat-o fațada liceului nostru.

Inițiativa s-a născut odată cu ideea domnilor directori – domnul prof. Grigoruță Oniciuc și doamna prof. Claudia Jora, care se aflau în căutarea unei idei deosebite de reamenajare a spațiului situat chiar la strada principala, spre intrarea principală a Colegiului. Astfel, sugestia a fost transmisă mai departe către Consiliul Școlar al Elevilor, de unde Ilinca Leșovschi și Robert Băltog au preluat inițiativa, diseminând informația în rândul colegilor lor.

  Ideea a început să se materializeze odată cu apariția șansei de finanțare din partea Fundației pentru Parteneriat și MOL România, prin programul ”Spații verzi urbane” spre care s-a depus un proiect de către Asociația de Părinți – „Petru Rareș”, proiect care în final aprobat, a susținut investițiile printr-o sumă de 10.000 ron. S-a alcătuit apoi echipa de proiect, alcătuită dintr-un coordonator de proiect (Loredana Dinu, vicepreședintele Asociației de Părinți – Petru Rareș), un coordonator de educație ecologică (prof. biologie Aloma Veiss) și 5 voluntari de implementare (Robert Băltog, Ilinca Leșovschi, Rareș Apetrei, Aurelia Dinu, Ștefania Toma).

Însă greul abia aici a început. Lucrările propriu-zise au fost corelate cu ample activități în spiritul protejării naturii. Așadar, au urmat luni încărcate de activități, mobilizări de sute de voluntari, sesiuni de informare, ecologizări, activități sportive și, nu în ultimul rând, ore de muncă pentru decopertarea, pregătirea și amenajarea finală a ceasului.

Ținem să menționăm ajutorul deosebit venit din partea doamnei profesor Aloma Veiss, coordonator al activităților de responsabilizare ecologică și de promovare a atitudinii eco-conștiente și a unui stil de viață sănătos, precum și ajutorul din partea Agenției pentru Protejarea Mediului, reprezentată prin doamna Irina Ciobotaru, care s-a ocupat de instruirea voluntarilor (în număr de 60) anterior ecologizării în spațiul sugerat și de sesiunea de informare desfășurată de Ziua educației nonformale (20 mai 2019) la care unde au participat aproximativ 250 de elevi din clasele IX-XI.

Lucrările pe spațiul vizat au exclus de asemenea orice material ce ar fi putut dăuna mediului. De alegerea speciilor de plante și dispunerea acestora s-a ocupat un specialist peisagist din partea SC Urban SRL Piatra Neamț, care ne-a consiliat pe tot parcursul proiectului, în așa fel încât plantele să poată supraviețui și peste iarnă în condiții adecvate, de îngrijirea lor ocupându-se în continuare elevii liceului.În fazele amenajării, voluntarii nu s-au dezis de muncile mai puțin plăcute, ci s-au implicat și în decopertarea spațiului ce acoperă nici mai mult, nici mai puțin de 425 mp: ei au luat parte, așadar, la degajarea terenului de frunze și crengi, nivelarea și finisarea suprafețelor, extragerea manuală a arborilor și arbuștilor și extragerea rădăcinilor, precum și la evacuarea  manuală a resturilor degradabile și nedegradabile în afara zonei de lucru, pentru ca, în cele din urmă, să realizeze plantarea diferitelor specii de plante perene. Ulterior, spațiul din exteriorul ceasului propriu – zis a fost amenajat cu rulouri de gazon. Mai mult decât niciodată însă, ne-am bazat pe forțele proaspete ale elevilor Colegiului – care s-au angajat voluntar să susțină prin toate mijloacele această inițiativă și au fost prezenți trup și suflet la tot ceea ce a implicat acțiunea lor de voluntariat.

După cele cinci luni în care s-a lucrat la acest proiect, avem garanția unui rezultat admirabil. Am reușit să aducem o schimbare pentru spațiul aflat cândva în totală neconcordanță cu frumusețea zonei, despre care acum suntem siguri că își va lăsa puternic amprenta asupra imaginii Municipiului Piatra-Neamț și a comunității sale.

Și mai mult decât atât, comunitatea Rareșului se mândrește acum cu o echipă mai consolidată, mai eficientă și mai pregătită pentru provocările ce vor sosi. Ne bucurăm că am reușit să ne atingem pe deplin obiectivele stabilite cu cinci luni în urmă și le mulțumim tuturor celor care au făcut acest fapt posibil!

Ilinca Leșovschi din partea echipei de Proiect – ”Ceas floral la Colegiul Național Petru Rareș”

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate