Cea de-a doua sesiune a Comitetului Interguvernamental româno-palestinian

0

Ministrul afacerilor externe român, Titus Corlăţean, şi omologul său palestinian, Riad al-Malki, au condus astăzi, 12 februarie 2014, lucrările celei de-a doua sesiuni a Comitetului Interguvernamental româno-palestinian. Precedenta reuniune a avut loc la Ramallah, în perioada 28 februarie – 1 martie 2011.

La această sesiune au fost prezenţi miniştri şi înalţi responsabili din partea ministerelor care au participat la prima reuniune a Comitetului – externe, finanţe, sănătate, agricultură şi afaceri interne, precum şi reprezentanţi ai unor ministere nou participante: educaţia, turismul, lucrările publice, tineretul şi sportul.

În cadrul momentului de deschidere a lucrărilor în plen de către miniştrii de externe român şi palestinian, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a transmis un mesaj din partea primului ministru al României, Victor Ponta.

În intervențiile din cadrul reuniunii, cei doi miniştri de externe au salutat evoluţia ascendentă înregistrată în relaţiile bilaterale din ultimii ani, materializată prin schimburile frecvente de vizite la nivel înalt. Ministrul Titus Corlăţean a arătat că România va sprijini şi pe mai departe dezvoltarea capacității instituţionale a Palestinei, iar în acest sens a transmis disponibilitatea părţii române de a oferi cursuri de formare în diplomaţie, medicină de urgenţă, precum şi un transfer de expertiză în domeniile agricol şi financiar. A reamintit, în context, că România oferă anual unilateral 30 de burse studenţilor palestinieni în domeniile medicină, inginerie şi apărare civilă.

Sesiunea plenară a fost urmată de semnarea a trei documente juridice, menite să aprofundeze cooperarea bilaterală în domeniile politico-diplomatic, consular şi economic: Protocolul de Cooperare între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Afacerilor Externe al Palestinei, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Palestinei cu privire la eliminarea obligaţiei vizei pentru titularii de paşapoarte diplomatice şi, respectiv, Memorandumul de Înţelegere cu privire la cooperarea economică între Guvernul României şi Guvernul Palestinei.

În marja reuniunii au avut loc, de asemenea, întâlniri separate între miniştrii afacerilor externe român şi palestinian, precum şi între responsabilii de sectoare de activitate ai celor două părţi.

Convorbirile purtate între şefii diplomaţiilor română şi palestiniană au prilejuit un schimb de opinii aprofundat cu privire la aspecte de cooperare practică între cele două ministere de externe, precum şi o trecere în revistă a evoluţiilor recente în dosarul negocierilor de pace israeliano-palestiniene. Cu acest prilej, partea română a reiterat susţinerea pentru implementarea soluţiei promovate de Foaia de Parcurs a Cvartetului Internațional pentru Orientul Mijlociu (constând în reglementare cuprinzătoare a conflictului prin constituirea statului palestinian, care să convieţuiască în pace şi securitate alături de statul israelian) și a arătat că însăşi desfășurarea lucrărilor Comitetului interguvernamental se înscrie în logica sprijinului concret pe care România îl poate aduce în acest sens.

Discuţiile între responsabilii de sectoare de activitate au permis trecerea în revistă a stadiului implementării proiectelor convenite în urmă cu trei ani, la precedenta reuniune a Comitetului, precum şi stabilirea unor noi proiecte de cooperare, iar pentru ministerele care au participat pentru prima dată la lucrări, un prim contact pentru identificarea domeniilor de interes, a posibilităţilor de cooperare şi stabilirea calendarului acţiunilor avute în vedere.

În marja lucrărilor Comitetului au avut loc, de asemenea, primiri ale delegaţiei palestiniene la preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea şi vice-preşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu.

În cursul după-amiezii, s-a desfăşurat la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României un Forum de Afaceri Româno-Palestinian, la care au participat conducerea instituţiei menţionate, reprezentanţi ai instituţiei omoloage palestiniene, respectiv Federaţia Camerelor de Comerţ, Industrie şi Agricultură a Palestinei, precum şi numeroşi reprezentanţi ai unor companii româneşti şi palestiniene. Au fost de față miniştrii de externe român şi palestinian, acestuia din urmă alăturându-i-se întreaga delegaţie palestiniană. În deschiderea Forumului, ministrul Titus Corlăţean a transmis interesul părţii române pentru creşterea schimburilor bilaterale pe linie economică, pe măsura dialogului politic frecvent existent între cele două părţi, şi a încurajat realizarea de contacte directe între mediile de afaceri român şi palestinian. Totodată, a salutat finalizarea Memorandumului de Înțelegere între Camera de Comerț și Industrie a României și Federația Palestiniană a Camerelor de Comerț, Industrie și Agricultură, precum şi iniţierea Acordului privind instituirea unui Consiliu de Afaceri româno-palestinian.

Lucrările reuniunii Comitetului interguvernamental au prilejuit un schimb aprofundat de vederi între părţile română şi palestiniană referitor la o gamă largă de teme de cooperare bilaterală şi au identificat obiective ambiţioase de acţiune pentru viitor.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate