Cea de-a 5-a ediție a campaniei Traffic Snake România debutează luni, 17 septembrie 2018

0

 

În 11 orașe din țară, anul școlar începe, printre altele, cu implementarea celei de-a cincea ediții a campaniei „OSCAR, ȘARPELE HOINAR”, versiunea Traffic Snake Game (T.S.G.) în România. Peste 7700 de elevi vor participa anul acesta la campania care a fost creată pentru a încuraja elevii, părinții și cadrele didactice să adopte metode durabile de deplasare către școală, cum sunt: mersul pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun.

În România, campania TSG s-a derulat sub denumirea „Oscar, şarpele hoinar”, activităţile elevilor incluzând trei paliere: etapa pre-campanie, campania propriu-zisă şi etapa post-campanie, care va avea loc la o lună după finalizarea jocului efectiv, pentru a se măsura efectele pe termen mediu şi lung.

Ulterior campaniei, datele din toata ţara sunt analizate şi înregistrate pe site-ul oficial al campaniei (www.trafficsnakegame.eu/romania) de către Asociaţia „Oraşe Energie România”, coordonatorul naţional al campaniei.

La cea de-a 4-a ediție (2017) a campaniei cei peste 9000  de  elevi participanţi au obţinut  economii de peste 65.000 km care nu au mai fost parcurși cu mașina, conducând la o reducere de peste 9.000 de kg a emisiilor de CO2.

Anul acesta campania va debuta, ca și în anii precedenți, sub egida Săptămânii Europene a Mobilității. Cele 48 de școli înregistrate vor juca TSG în perioada 17-28 septembrie , în 11 localități: Aiud, Bistrița, Deva, Făgăraș, Mizil, Moinești,  Piatra-Neamț, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Târgu Mureș şi Zalău.

Mergând pe jos sau cu bicicleta, copiii devin conștienți de mediul înconjurător și își dezvoltă aptitudini privind siguranța în deplasare, precum și capacitatea de a anticipa acțiunile celorlalți participanți la trafic. În plus, mersul pe jos sau cu bicicleta contribuie la atingerea necesarului zilnic de mișcare fizică recomandată. Un alt beneficiu provine din descongestionarea zonelor adiacente școlilor. TSG își propune să combată o serie de percepții negative privind siguranța în trafic și să promoveze modurile de deplasare durabile ca fiind distractive și sănătoase.

După primele 4 ediții, „OSCAR, ȘARPELE HOINAR” a înregistrat rezultate record – economii de 43.483 kg CO2 și 267.104 km deplasări sustenabile (km care nu au mai fost parcurși cu mașina).

TSG a generat schimbări de comportament nu doar în perioada campaniei, ci și pe termen lung.

Campania demonstrează că preferințele elevilor pentru transportul durabil au crescut cu 23% față de nivelul de referință:

Rezultatele obținute de fiecare școală, sau la nivelul fiecărui oraș, pot fi vizualizate pe site-ul oficial al campaniei https://www.trafficsnakegame.eu/romania/?news=a-5-cea-editie-a-campaniei-oscar-sarpele-hoinar-debuteaza-in-data-de-17-septembrie-2018

Despre Traffic Snake Game

Traffic Snake Game (TSG) are ca principal grup țintă elevii și părinții acestora. Campania constă într-un joc distractiv și ușor de implementat. Pe lângă jocul efectiv, fiecare școală participantă este încurajată să organizeze acțiuni conexe și să educe elevii cu privire la aspecte legate de trafic și mobilitate, mediu înconjurător și sănătate.

Rețeaua Traffic Snake Game a fost creată pentru a extinde și reproduce acest exemplu în Europa. Principalul scop al rețelei este de a implementa campania TSG, de a extinde impactul acesteia și de a disemina rezultatele și experiențele participanților. Proiectul european Traffic Snake Game Network, implementat în România de Asociația „Orașe Energie România”, a fost cofinanțat în perioada 2014-2016 prin programul Intelligent Energy Europe al Uniunii Europene.

Datorită rezultatelor importante pe care campania le-a avut în România și pentru a continua bunele practici, anul acesta 11 municipii din țară au decis să participe la această campanie, Municipiul Piatra-Neamț semnând în acest sens un Acord de parteneriat cu Asociația „Orașe Energie România”, coordonatorul național al campaniei.

Cinci școli din municipiul Piatra-Neamţ au răspuns invitației primăriei de a se înscrie în campanie, iar numărul total al elevilor participanți este de 1310. Școlile implicate în campanie sunt:

  • Școala Gimnazială „Daniela Cuciuc” – Coordonator Carmen Nohai
  • Şcoala Gimnazială „Nicu Albu” – Prof. Coordonator Daniela Domnica
  • Şcoala Gimnazială Nr.2 – Prof. Coordonator Gabriela Ramona Atomei
  • Şcoala Gimnazială Nr.8 – Prof. Coordonator Carmen Gal
  • Colegiul Tehnic „Spiru Haret” – Prof. Coordonator Alina Ramona Militaru

Primăria municipiului Piatra-Neamţ încurajează părinții elevilor ca, pe durata celor două săptămâni de campanie, să adopte metode de deplasare durabile către școală, permițându-le astfel celor mici să-și dezvolte aptitudini și deprinderi legate de siguranța circulației, să devină autonomi și încrezători, contribuind astfel și la descongestionarea traficului în zona școlilor și, implicit, la reducerea emisiilor poluante.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate