Ce trebuie sa stii despre construirea unui garaj sau a unei magazii in curte

1

Construirea unui garaj sau a unei anexe in curte poate fi o idee buna daca vrei sa-ti protejezi bunurile de intemperii, dar si de razele soarelui. Desigur, acest proiect necesita timp si efort, insa daca esti motivat si iti planifici cu atentie fiecare pas, il poti finaliza cu succes.

Pentru inceput, trebuie sa iei in calcul dimensiunile anexei sau ale garajului, in functie de lucrurile pe care vrei sa le adapostesti acolo si sa iti stabilesti un buget. Daca ai nevoie de o suma suplimentara de bani pentru a-ti realiza planurile, vezi ce solutii ai. O varianta simpla si rapida ar fi sa apelezi la credite.

De ce documente ai nevoie?

Probabil stii deja ca indiferent de locul in care vrei sa construiesti garajul, magazia sau anexa, acesta va necesita o autorizatie de constructie. Exceptie de la regula fac constructiile metalice.

Din punct de vedere legal, constructile metalice nu sunt considerate structuri monolite, ceea ce inseamna ca pot fi montate si utilizate fara autorizatie de constructie sau alte tipuri de documentatie. Acest lucru nu se aplica insa in cazul constructiilor clasice care sunt considerate anexe ale casei.

Ca sa iti construiesti o anexa sau un garaj este obligatorie o autorizatie, iar pentru a o obtine, ai nevoie de dovada care atesta plata taxei aferente, copie dupa actul de proprietate, doua planuri cadastrale la scara 1/2000 si doua planuri cadastrale la scara 1/500.

Urmatorul pas este realizarea proiectului tehnic conform cerintelor urbanistice specifice amplasamentului, apoi obtinerea unui aviz de la Agentia pentru Protectia Mediului.

Dupa eliberarea certificatului de urbanism, realizarea planului garajului si obtinerea permiselor necesare, trebuie sa depui la primarie un dosar pentru a primi autorizatia de constructie. Dosarul trebuie sa cuprinda documente precum dovada achitarii taxei pentru emiterea autorizatiei, proiectul de autorizare primit de la proiectanti, certificatul de urbanism, avizele necesare, copie dupa actul de proprietate asupra constructiei existente si a terenului.

Dupa primirea autorizatiei poti incepe realizarea constructiei, care trebuie sa respecte proiectul tehnic. Executia constructiei poate fi realizata fie de o firma specializata, fie in regie proprie.

Ce materiale alegi pentru constructie?

Unul dintre cele mai populare materiale de constructii pentru garaj este betonul celular autoclavizat sau, pe scurt, BCA. Popularitatea sa se datoreaza numeroaselor avantaje pe care le ofera, printre care durabilitate, rezistenta si economie energetica.

Ce face totusi BCA-ul un executant atat de bun? Considerat unul din cele mai bune materiale moderne destinate lucrarilor de zidarie, BCA-ul are o structura poroasa, in interiorul caruia aerul este inchis in milioane de pori minusculi, distribuiti uniform. Acest lucru il transforma intr-un material cu o capacitate de izolare termica si fonica superioara si totodata intr-un material de zidarie extrem de usor.

Cu toate acestea, structura aerata nu ii slabeste din rezistenta, zidul din BCA suportand orice tip de acoperis.

Avand performante structurale si caracteristici tehnice superioare, printre care rezistenta termica de invidiat, o constructie din BCA este mult mai economica decat una cu pereti din placa deoarece retine caldura mai mult timp.

Un zid din BCA de minim 35 de centimetri grosime ofera o protectie optima impotriva frigului, dovedindu-si totodata eficienta si in lunile toride de vara, cand temperaturile exterioare ridicate devin o problema pentru calitatea aerului din interior.

Un alt aspect al BCA-ului care starneste interes este reprezentat de faptul ca pentru producerea lui se folosesc resurse aproape inepuizabile din natura – ciment, var, nisip, ghips si apa. De altfel, intr-un metru patrat de BCA, doar 20 de procente este reprezentat de materia prima, restul de 80% fiind, de fapt, milioane de pori de aer. Tocmai aceasta compozitie il face un bun izolator termic.

Peretii realizati din BCA „respira”, ceea ce inseamna ca o constructie facuta din beton celular autoclavizat nu va avea niciodata probleme legate de condens chiar daca nu este izolata termic suplimentar. Ba chiar am putea adauga ca nu este necesara izolarea termica suplimentara deoarece materialul in sine are proprietati temoizolatorii cu totul demne de lauda, ceea ce implica pe deasupra si costuri de constructie mult mai reduse.

In plus, greutatea volumetrica mica, rezistenta mecanica foarte buna la compresiune, intindere si incovoiere, capacitatile izolante fonice de exceptie fac din BCA materialul principal de constructie, mai ales in zonele cu risc seismic mare.

Pe deasupra, are o foarte mare rezistenta la foc si este practic imun la infiltratiile de apa, lucru ce exclude din start formarea igrasiei.

In concluzie, ridicarea unui garaj sau a unei magazii depinde de mai multe lucruri, cum ar fi dimensiunile spatiului, materialul folosit, dar si bugetul disponibil. Daca pentru moment nu ai toti banii pentru acte si materiale, mai ai rabdare pana ii economisești sau incearca sa obtii un credit IFN. Astfel, te poți apuca de treabă, îți vei putea duce planurile la bun sfârșit mult mai rapid și te vei bucura de spațiul suplimentar de care ai nevoie.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Mirela Dumitriu spune

    o gramada de bani ot svize cs da construiesc o magazie din osb. Stat mafiot si hot

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate