Ce știu și ce spun comercianții nemțeni despre noua Lege a Pieței, la 4 zile după intrarea ei în vigoare

8

Potrivit legii, de la 1 mai, comercianții din piețe nu își vor mai putea vinde produsele dacă nu au atestat de producător. Legea nr. 145/2014 înlocuiește certificatul de producător cu atestatul și introduce carnetul de comercializare, în care micii producători au obligația să scrie, la sfârșitul fiecărei zile, produsele agricole și cantitățile totale vândute în ziua respectivă. Cei care nu vor respecta această regulă riscă amenzi de până la 22.500 lei.

Vă invităm să urmăriți ce știu și ce au de spus comercianții și micii producători care își vând produsele în piața orașului Piatra Neamț despre aceste noi reglementări, la 4 zile după intrarea lor în vigoare. În finalul materialui video, aflăm și ce instrucțiuni au primit micii producători domiciliați în afara orașului, la înmânarea noilor documente și ce au înțeles ei că au de făcut pentru a se supune noii legi.

În final, venim în sprijinul micilor producători și comercianți cu câteva detalii legate de noua Lege a Piețelor și sancțiunile prevăzute în caz de nerespectare a acestor noi reglementări:

Potrivit art. 10 al Legii nr. 145/2014, intrate în vigoare la 1 mai, producătorii agricoli care NU își vând produsele în piețe agroalimentare, târguri sau piețe ambulante, sunt obligați sa elibereze fiecărui cumpărător o filă din carnetul de comercializare la orice produs cumpărat, indiferent de cantitate. Cu alte cuvinte, carnetul de comercializare a produselor agricole funcționează precum un chitanțier.

Cei care aleg să îşi vândă marfa în pieţele agroalimentare au obligaţia de a înscrie, la sfârşitul fiecărei zile, în fila din carnetul de comercializare a produselor, produsele agricole vândute şi cantitatea  acestora. În plus, aceştia, sunt obligaţi ca în timpul transportului mărfi de la locul de depozitare la locul de comercializare să completeze o filă din carnetul de comercializare cu cantitatea transportată şi structura sortimentală. De asemenea, acelaşi act normativ stabileşte că producătorii agricoli sunt obligaţi să afişeze la locul de vânzare eticheta de produs, care conţine informaţii cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obţinerii produsului şi preţul de vânzare. În caz contrar, sunt pasibili de o amendă care va fi cuprinsă între 100 lei şi 300 lei.

Reglementările în vigoare prevăd şi o serie de sancţiuni pentru producătorii care nu ţin cont de regulile privind atestatul de producător şi carnetul de comercializare. Astfel, cei care utilizează carnetul de comercializare fără să respecte regimul de utilizare al filelor pot fi sancţionaţi cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei. De asemenea, producătorii agricoli care transportă produse agricole de la locul de deţinere la locul de comercializare, dar nu respectă obligaţia de a deţine o filă completată corespunzător cantităţilor şi structurii sortimentelor transportate, pot primi o amendă de la 3.000 lei la 4.000 lei.

Amenzile cresc considerabil în cazul în care producătorii comercializează produse, însă nu au un atestat de producător valabil şi un carnet de comercializare a produselor. În această situaţie amenzile sunt între 15.000 lei şi 22.500 lei.

Atenţie! Vânzarea produselor cumpărate de la terţe persoane în baza carnetului de comercializare este interzisă. Carnetul de comercializare se utilizează exclusiv pentru producţia proprie. Dacă producătorii vând, în baza carnetului de comercializare, alte produse decât cele din producţia proprie, atunci fapta constituţie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei.

Atestatul de producător este valabil un an calendaristic de la data emiterii şi este vizat semestrial, prin aplicarea ştampilei şi a semnăturii primarului comunei, oraşului sau municipiului, după caz.

A.L.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
8 Comentarii
  1. legio spune

    Nu va suparati dar ziarista respectiva nu-i consultant economic ea nu da consultatii financiare ,ziarista doar pune intrebarile si consemneaza un raspuns sau scrie un articol. Fiecare interesat consulta un specialist si nu mai aruncati cu piatra . Ce ma bucura este faptul ca nu voi mai vedea producatori ,care nu au muncit in gradina in viata lor si sa stiti ca acesti ,,producatori” din piete sant in majoritate pensionari, care nu au legatura cu gradina iar evaziunea fiscala din pietele de gros sint enorme. Poate scapam de ,,discriminatii” astia care bantuie pietele.

  2. radu spune

    DANUT AI PERFECTA DREPTATE

  3. Vasile spune

    Un ziarist adevarat este bine informat, un aspirant la această profesie are de învățat. Profesionistul are rolul de a învăța și informa corect. Producătoarea din Grumăzești cerea un lucru simplu să i se explice cum se completează acele documente. Păcat că domnișoara n-a putut s-o lămurească, transformând reportajul în ceva penibil. Trec peste acest aspect și ramăn în continuare un fidel cititor al acestui ziar realizat de tineri aflați la început de drum.
    Succes !

  4. Dănuț spune

    Poate reușim sa mai scăpăm de tuciurii care cumpără marfa de la piața de en-gros, și o revand în piata mare.

  5. Nicolae spune

    Urat din partea multor comercianti ca au evitat sa raspunda , insa ultima doamna a fost foarte sincera si foarte dornica de a afla ce trebuie sa faca ca sa fie totul ok din punct de vedere legal .
    Nota 2 pentru reporterita pentru ca avea 3 intrebari si nu era documentata suficient cu privire la noile reglementari .

    1. feraru marcel spune

      Apoi, oamenii de la Grumazasti is recunoscuti ca producatori, le plac oitele, au si albine cu miere, care-i fac dulci si lipiciosi si au toti atestat…. Unul are si gogoserie si atestat de presedinte de termopane….Momentan vinde gogosi umflate cu diferenta de la 24 la 9 Navaliti acum de cumparati, ca i-a inchide ANAF-ul gogosmecheria !

    2. Ziar Piatra Neamt spune

      ADMIN: Zilnic stăm de vorbă cu oameni din zeci de domenii de activitate. Nu avem cum să fim documentați pe toate.
      Mai mult de atât, punem întrebări normale de oameni normali… nu foarte documentați.
      De regulă ne pregătim subiectele dar suntem departe de a ne crede perfecți.
      Mulțumim pentru atenționare.

      1. feraru marcel spune

        O greseala recunoscuta-i pe jumate iertata !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate