Ce puteți face dacă vă întâlniți cu animale sălbatice în pădure

0

Administratorii paginii de facebook Comuna Tarcau Neamt au publicat o informare utilă cu privire la interacțiunea dintre om și animal sălbatic.

„Având în vedere semnalarea în ultimele zile în comunele învecinate precum și în zonele forestiere limitrofe comunei Tarcău a prezenței animalelor sălbatice din speciile URS BRUN și PORC MISTREȚ, ținând cont că în această perioadă se recoltează ciuperci comestibile și fructe de pădure, vă aducem la cunoștință câteva reguli de comportament pe care vă recomandăm să le respectați!

În cazul semnalării de animale sălbatice periculoase în intravilan (curți, clădiri, grajduri, anexe, grădini, livezi) vă rugăm să rămâneți în case, adăpostiți și să apelați imediat la numărul unic de urgență 112!”, se arată pe pagină.

REGULI DE URMAT:

1. Mersul în pădure trebuie făcut în grupuri de minimum 5 persoane, de preferat fiecare să dețină un telefon mobil, și care nu se îndepărtează prea mult una de alta.

2. În cazul în care, din varii motive, o persoană rămâne singură și se întâlnește cu ursul sau alt animal sălbatic, păstrarea calmului este cea mai importantă.

3. Un mic zgomot preventiv înaintea contactului vizual cu animalul poate să fie suficient pentru a-l îndepărta. Foarte important de reținut este că în momentul contactului vizual cu ursul, zgomotul nu mai poate fi considerat o armă pentru om, ci o amenințare la adresa animalului care, nu are cum decât să agraveze situația.

4. Retragerea trebuie să fie făcută în liniște, în direcția opusă de locul în care se află ursul, fără mișcări bruște. După ce ursul dispare din peisaj, drumul continuă în grup compact, cu zgomot moderat, fără pauză și cu maximă atenție spre ieșirea din pădure.

5. Urșii sunt atrași de stâne sau de locuri împădurite precum și de zonele de unde își pot procura hrana. Cele mai bune rezolvări, în zonele de risc, sunt călătoritul într-un grup compact cu zgomot prevenitiv înaintea contactului vizual.

6. Ursul nu trebuie să fie niciodată provocat de către oameni. De cele mai multe ori, evitarea contactului vizual este suficientă pentru ca animalul să nu se simtă amenințat.

7. Dacă dă semne de agresivitate, lanternele și fumigenele roșii, flacăra unei brichete, ecranele telefoanelor, sunt cele mai bune arme pe care le poate folosi un om pentru a speria ursul.

8. Fuga este cea mai proastă decizie, inclusiv mitul cu „alergatul la vale”.

9. Îndepărtarea de urs se face cu fața către el, nu cu spatele. În cazul grupurilor, mișcările trebuie să fie aceleași pentru a lăsa impresia animalului că vede un singur corp. Mișcările haotice îl pot face să atace, la fel ca zgomotul dacă deja a avut loc un contact vizual.

10. Dacă se mișcă dintr-o parte în alta, de pe o labă pe alta, rapid, se ridică în două picioare sau țipă agresiv este aproape sigur că în trei-patru minute maximum va ataca. În acest timp, pot fi pregătite mijloace de apărare, ca torțe, fluiere cu sunet foarte intens, sprayuri cu piper sau în cazul în care sunteți însoțiți de câini de companie aflați în lesă să-i eliberați!

11. Nu provocați animalul sălbatic și dacă este posibil sunați la 112 în cazul unui atac, pe cât posibil din aplicația 112, cu indicarea cât mai exactă a localizării ( poziția GPS).

Sursa: Comuna Tarcău Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate