Ce nu ți se spune, dar trebuie să știi în caz de cutremur, blackout sau alte dezastre

0

În primul rând trebuie să înțelegi că în cazul unor dezastre majore în România autoritățile sunt depășite total și sunt șanse reale să trebuiască să te descurci pe cont propriu.

Din păcate, și infrastructura din România este depășită, iar în cazul unui cutremur podurile cad, stâlpii cad pe șosele trași de tonele de cabluri, deci deplasarea oricui ar trebui să te ajute cu ceva va fi foarte îngreunată și va trebui să te descurci singur o perioadă mai mare de timp decât te-ai aștepta.

Pentru a face față unei situații de dezastru în care trebuie să te descurci singur este cât mai bine să faci parte dintr-un grup. De asta este foarte important ca preventiv să ai stabilit cu toată familia sau cu prietenii apropiați un loc de întâlnire într-o astfel de situație.

Următorul lucru foarte important este să ai la îndemână, cel mai bine în afara locuinței, în portbagajul mașinii, de regulă, haine groase și încălțăminte pe care să le folosești în situația în care ești nevoit să ieși în grabă din locuință. În același loc e bine să ai un aparat radio portabil, de preferabil cu acumulatori, care se încarcă solar nu doar la priză pentru a nu fi rupt total de informațiile centralizate și a ști ce îți recomandă autoritățile să faci.

Dacă trec mai mult de 3 zile și nu vin forțe specializate în ajutor, este foarte important să te îndepărtezi de orice aglomerație urbană și să eviți contactul cu alți indivizi, în special cu grupuri, deoarece chiar și oamenii normali devin extrem de periculoși când caută mâncare pentru copil, ajutor pentru o persoană iubită aflată în suferință sau alte lucruri necesare supraviețuirii.

Restul sfaturilor cu ce rezerve de hrană, apă, medicamente etc. trebuie să ai le găsești și le-ai auzit de mai multe ori. Important este să înțelegi că sfaturile autorităților sunt formulate în așa fel încât să nu te sperie, dar realitatea în cazul unui dezastru de proporții este una foarte dură, iar România nu este nici pe departe pregătită să facă față la așa ceva. Trebuie să fii pregătit tu să te descurci singur în cazul în care nu vei face parte din micul procent de oameni pe care autoritățile vor reuși să-i ajute imediat după o catastrofă.

I.R.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate