Ce își propun primarii de comune din Neamț pentru 2019

3

Am întrebat mai mulți primari de comune din Neamț ce își propun pentru noul an. Unii au avut amabilitatea să ne răspundă civilizat, alții au fost mai aroganți sau au evitat să răspundă.. Unii de abia așteptau ocazia să transmită ce planuri au pentru comună, alții nu sunt aproape deloc interesați decât de ce le pică din cer și așa mai departe. Dumneavoastră, cititorii, sunteți cei mai în măsură să interpretați răspunsurile domnilor primari.

Acozmei Emilia, primarul comunei Bălţăteşti: Pentru acest an îmi propun și vreau să duc la bun sfârșit toate cele 5 proiecte ce le am în derulare.

Dănuț Petraru, primarul comunei Bîra: Să fie sănătate, liniște și să continuăm proiectele începute.

Cezar Mihai Voroneanu, viceprimar cu atribuții de primar în comuna Bârgăoani: Să asfaltăm drumurile sătești, să facem un pod și multe alte proiecte.

Cazimir Mihai, primarul comunei Boghicea: Ne propunem multe… vedem câte putem realiza. Avem destule probleme, printre care alimentarea cu apă, asfaltare, grădiniță nouă, școală, reabilitare teren de sport prin fonduri europene.

Georgeta Blaj, primarul comunei Boteşti: Multe… întâi să văd ce buget am. Ca priorități, finalizare canalizare și apă, finalizare primărie- sediu nou, teren de sport, școli…trotuare, gaz metan.

Doinel Grumăzescu, primarul comunei Bozieni: Am semnat în GAL Elisabeta Doamna un contract cu AFIR Iași și vreau să îl pun în aplicare- covor asfaltic pe str. Eternității, Găiești. Un alt proiect european semnat pe GAL este Modernizare și dotare Cămin multifuncțional. Urmează achiziția la 64 de costume naționale, 40 de scaune, un video proiector, mese de tenis, biliard etc. Căminul de la Bozieni va deveni multifuncțional, deschis pe parcursul zilei pentru tineri.
De asemenea, avem finanțare pentru alți 23 de km- extindere apă-canal pentru satul Cuci.
De asemenea, organizez cu sfințenie ziua comunei Bozieni în a doua decadă din luna august și manifestări dedicate eroilor și copiilor.

Lozonschi Daniel, primarul comunei Brusturi: Să fim în slujba cetățeanului.

Coroamă Dumitru, primarul comunei Ceahlău: Sănătate, că apoi, ușor- ușor, le facem pe toate.

State Gheorghe-Daniel, primarul comunei Cîndeşti:Multe… Drumurile sunt pe primul plan. Am un proiect pe ordonanța 28, am început cu 5 km de asfalt și trebuie să-l termin. Mai am un proiect depus la București, pentru 14 km.

Aurel Ciocanel, primarul comunei Costişa: Îmi propun să îl parcurgem cu bine. Am 2,3 proiecte de finalizat, și anume modernizare 16 km străzi, alimentare cu apă, canalizare, extindere Primărie.

Constantin Păduraru, primarul comunei Dochia: Să fiu sănătos și să continui proiectele pentru comună.

Șoican Iosif, primarul comunei Doljeşti: Să fim sănătoși și să facem lucruri cât mai bune pentru a dezvolta comuna.

Ion Nechifor, primarul comunei Drăgănești: Mă rog la Dumnezeu să am sănătate.

Ioniţă Ion, primar interimar al comunei Dragomireşti: Îmi propun multe… să ne ducem proiectele la bun sfârșit.

Mihai Michiu, primarul comunei Dulceşti: Avem două investiții pe hotărâre de guvern, drumuri și reabilitare de grădiniță.

Gheorghiu Cristinel Vasile, primarul comunei Farcaşa: Ne propunem multe, dar… să vedem în funcție și de buget. Vrem să modernizăm niște drumuri, în jur de 4 km, avem autorizația de construcție eliberată. Vrem să începem branșamentele la rețeaua de canalizare. Anul trecut, din cauza calamităților, vreo 5 luni aproape nu am putut să ne mișcăm. Vrem să mai depunem un proiect pentru alimentare cu apă și extindere canalizare pentru trei sate. Am depus la CNI o documentație pentru torenții de la Bușmei, unde au fost probleme mari. Sperăm să fim ajutați cu fondurile necesare.

Bereșoae Pavel, primarul comunei Gherăeşti: Să duc la final cât mai multe obiective pentru comună, cu ajutorul lui Dumnezeu.

Manea Gheorghe, primarul comunei Ghindăoani: Multe…. Avem însă în derulare niște proiecte, pe care ne propunem să le finalizăm. Amintesc aici alimentarea cu apă (mai avem 20% de realizat), modernizare și asfaltare drumuri comunale. Avem în plan să facem un studiu de fezabilitate și un proiect pentru aducerea de gaze în comună, împreună cu comunele limitrofe, UAT-uri membre într-o asociație de dezvoltare. Sperăm să reabilităm și căminul cultural. Și să depunem încă un proiect pentru modernizare drumuri comunale.

Ciubotaru Vasile, primarul comunei Girov: Să finalizăm ce avem început de anul trecut. Să terminăm cu asfaltarea, școala, gazul, PNDL 3… TOT ce e pentru comunitate… centru civic… si să finalizăm și cu plata datoriilor istorice pe care le-am preluat, căci până acum am plătit vreo 26 de miliarde.

Băbuţă Vasile, primarul comunei Gîdinți: Nu pot să propun nimic, până nu am bugetul.

Alexandroaia Vasile, primarul comunei Grinţieş: Foarte multe, sper să le și duc la bun sfârșit. Am multe proiecte depuse. Mă gândesc în primul rând la infrastructură, pentru a face viața oamenilor mai ușoară.

Constantin Mătasă, primarul comunei Grumăzești: Am lucrări foarte serioase: gazul metan și afaltare de drumuri.

Lupu Gavril, primarul comunei Hangu: Să începem lucrările la investițiile pe care le avem restante.

Baciu Ioan, primarul comunei Horia: Am început construcția unui dispensar nou la Cotu Vameș și anul acesta vrem să îl finalizăm. Începem un nou proiect de asfaltare străzi în comuna Horia. Ne dorim să amenajăm și parcarea de la cimitirul Cotu Vameș. De asemenea, lucrăm la un nou proiect, prin care să modernizăm și restul străzilor din comună. Au mai rămas în jur de 4 km de asfaltat.

Săbărel-Vanea Roșu, primarul comunei Icuşeşti: Să îmi termin proiectele în derulare și, în funcție de buget, să începem alte proiecte.

Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă: Să continuăm, în primul rând, cu extinderea rețelei de apă-canalizare. Avem programul aprobat, licitația făcută. Urmează să facem contractul cu firma care a câștigat licitația. De asemenea, avem un program prin GAL, 50 % cu fonduri europene, 50% din fonduri proprii, pentru realizarea unui centru medical 24 din 24 ore la nivelul comunei.

Rotariu Vasile, primarul comunei Mărgineni: Îmi propun să fiu sănătos și să rezolv toate problemele comunității, căci sunt foarte multe. Am mai multe proiecte de investiții: 5 km de drum, o punte pietonală între Mărgineni și Hoisești, încălzire termică la școală… să vedem și ce buget vom avea. Din banii pe care îi adun de la oameni… nu știu dacă rezist 3 luni de zile.

Bîrjoveanu Ioan Marcel, primarul comunei Moldoveni: Îmi propun să fac lucruri mai bune și mai multe decât anul anterior. Am și niște proiecte care au stat mai mult pe hârtie și vreau să le derulez fizic, în teren, cu sănătate și cu spor.

Ticușor Vasiliu, primarul comunei Petricani: Pentru anul 2019, avem planuri ambitioase pentru modernizarea comunei Petricani si va voi detalia pe scurt ce am inceput in acest an, ce voi incepe si ce vreau sa finalizez pana la sfarsitul anului curent, sau mai precis pana la sfarsitul acestui mandat.

INFRASTRUCTURA

“Modernizare drumuri de interes local, in comuna Petricani, judetul Neamt” Aceasta investitie este in totalitate din bugetul local al comunei Petricani, valoarea fiind de 4,235,298.04 lei, in aceasta suma face parte proiectarea si executia lucrarii. In total sunt 9 strazi, lungimea totala fiind de 5 km. Aceasta lucrare se va finaliza in vara acestui an si se vor moderniza 2.5 km de strazi in satul Boistea si 2.5 km in satul Petricani.

“Demolare si construire doua poduri noi din beton armat peste raul Topolita, satul Petricani, comuna Petricani, judetul Neamt” Pentru aceasta investitie avem semnat contractual de finantare cu MDRAPFE, valoarea este de 3,320.12 lei, in acest moment este in licitatie proiectarea acestei lucrari, urmand sa scoatem la licitatie executia si speram ca in toamna acestui an, cetatenii din satul Petricani sa se bucure de aceste doua poduri, extrem de importante pentru locuitorii zonei “Cotroceni”.

“Modernizare drumuri de interes local, in comuna Petricani, judetul Neamt” La aceasta investitie avem momentan STUDIUL DE FEZABILITATE si toate avizele necesare pentru obtinerea autorizatiei de construire. Acest SF contine un numar de 26 de strazi in lungime totala de 11 km si speram sa ii gasim finantare sa modernizam si aceste strazi. Nu visez sa asfaltez aceste strazi anul acesta,, dar daca reusesc acest lucru anul viitor sunt foarte bucuros. Valoarea acestui proiect este de 8,945,485.41 lei. Mai sunt cateva investitii ce se vor realiza la drumurile si podurile din comuna noastra, pe cheltuiala Consiliului Judetean Neamt.

UTILITĂȚI

Anul trecut ne-am asociat șapte comune pentru a implementa un proiect comun „INFIINTARE RETEA DE DISTRIBUTIE GAZE NATURALE IN COMUNA PETRICANI, JUDETUL NEAMT”. Acum suntem la stadiul studiului de fezabilitate, acesta fiind un proiect mai amplu și mai costisitor. Este un proiect de viitor, speram ca la sfârșitul anului 2020 sa ajungă conducta cu gaz la toți locuitorii comunei noastre.

EDUCATIE

“Modernizare Scoala Gimnaziala nr. 1 sat Tolici, comuna Petricani, judetul Neamt” Aceasta investitie este inceputa, insa din cauza conditiilor de iarna s-au sistat lucrarile, urmand sa inceapa cand se va incalzi afara. Finantarea este de la MDRAPFE, valoarea acestui proiect fiind de 748,077.69 lei si se va finaliza pana la sfarsitul lunii iunie.

“Modernizare Scoala Gimnaziala nr. 2 sat Tolici, comuna Petricani, judetul Neamt” Aceasta este o investitie tot prin MDRAPFE, avem contract de finantare in valoare de 700.000 lei fara TVA, in acest moment este in stadiul de proiectare, urmand sa scoatem la licitatie executia. Nadajduim sa terminam aceasta investitie pana la inceputul anului scolar 2019-2020.

“Reabilitarea, dotarea si darea in folosinta a unui centru comunitar integrat, in comuna Petricani, judetul Neamt” Centrul Comunitar Integrat este o scoala, un fel de after school, iar in interiorul acestuia va functiona si un cabinet medical cu medic si asistent. Este un proiect cu finantare europeana, depus pe POCU si finantat de catre Ministerul Fondurilor Europene. Valoarea intregului proiect este de 3.5 miliarde de euro, constructia si dotarea acesteia valorand in jur de 750.000 lei. Momentan este scoasa la licitatie constructia acestui centru, iar in septembrie se va invata il el.

CULTURA SI SPORT

“Construire si dotare camin cultural in sat Petricani, comuna Petricani, judetul Neamt” Caminul cultural este depus pentru proiectare si executie la Compania Nationala de Investitii, noi am facut Studiul de Fezabilitate si am scos avizele de la institutiile aferente. Valoarea acestuia este de 4,629,471.39 lei. Un termen aproximativ pentru finalizarea acestei investitii nu stim exact, deoarece CNI face proiectarea si executia.

“De Craciun, Acasa” Speram sa avem un buget bun in acest an, ca sa putem realiza a treia editie a concertului din a treia zi de Craciun la Petricani.

“Infiintare spatiu public de agrement – teren de sport, in localitatea Boistea, comuna Petricani, judetul Neamt” In acest moment se lucreaza la proiectarea acestui teren, finantarea este din fonduri europene – AFIR 25.000 de euro, urmand ca diferenta de aproximativ 40.000-50.000 de euro sa o punem de la bugetul local al comunei Petricani. Si aceasta investitie va fi finalizata pana in toamna anului 2019 daca licitatia la construstie va decurge in parametric normali.

MEDIU

In colaborare cu Apele Romane, pe finantarea lor se va reprofila raul Topolita de la granita satului Tarpesti pana la Rabaia-Petricani, astfel casele de pe malul Topolitei vor fi in siguranta in caz ca vin apele mari.

URGENTA

In colaborare cu o retea de telefonie mobila, vom construi o antena(releu) de distribuire a semnalului telefonic. Aceasta antena se va construi pe un deal in satul Tolici, la o inaltime de aproximativ 250-300 m, iar prezenta acesteia sa fie un real folos pentru posesorii de telefoane mobile din satele Tarpesti si Tolici, unde in prezent semnalul telefonic, in unele locuri lasa de dorit. Aceasta antena speram sa se construiasca in primavara acestui an, din disctutiile care le avem noi cu reprezentantii firmei de telefonie.

Nicorescu Neculai, primarul comunei Piatra Șoimului:Mi-aș propune foarte multe, dar toate pleacă de la buget. Până nu am bugetul făcut, nu știu de ce să mă apuc. În primul rând, m-aș ruga să fim sănătoși.

Holmanu Constantin Augustin, primarul comunei Pânceşti: Pentru noul an îmi propun să reușesc să continui toate proiectele începute. Avem un proiect pe fonduri europene- o dotare cu utilaje a Serviciului Comunal care e la ultima tranșă de plată. Am început cel mai mare proiect de când sunt în primărie- înființarea rețelei de apă și canalizare, e la faza de licitație și sper să începem lucrările anul acesta. Am un dispensar care trebuie finalizat și definitivarea ucrărilor la școli. Ca și noutăți, am depus la Minister un proiect pentru înființarea unui cămin cultural și pregătim acum un proiect pentru modernizarea unui drum comunal.

Vasile Dorneanu, primarul comunei Pipirig: În anul 2019, îmi propun să rezolv în continuare cât mai multe dintre problemele comunității și să implementez proiectele care sunt în derulare sau la care am deja semnate contractele de finanțare precum și să obțin finanțare pentru celelalte proiecte depuse.

Croitoriu Cristian, primarul comunei Podoleni: Sănătate în primul rând, că după aia le facem pe toate.

Vasile Emil Dascălu, primarul comunei Poienari:Ne propunem multe, nu știu cât vom reuși… Urmează să atribuim un contract la o extindere de apă canal. Avem pe GAL modernizarea unui tronson de 1.1km dintr-un drum comunal, cu șanse de extindere cu încă 1km, încercăm să continuăm în satul Săcăleni.
Încercăm să finanțăm DC129 care face legătura cu satul Săcăleni. Sper să obținem fonduri guvernamentale. Fonduri europene nu putem accesa pentru că suntem o comunitate micuță și nu ne încadrăm. Poate găsim o posibilitate anul ăsta să reușim.

Țarălungă Sebastian Bogdan, primarul comunei Războieni: Nu pot să îmi propun nimic până nu văd alocațiile financiare, să vedem pe ce ne axăm.

Motfolea Vasile, primarul comunei Rediu: Eu, unul, nu vă pot da niciun răspuns, deocamdată.

Ciobanu Manole, primarul comunei Români: Am de finalizat apa și canalizarea, modernizarea drumurilor prin PNDL 1 și PNDL 2-alți 6 km de asfalt. M-am apucat de extindere și modernizare Primăria comunei Români din fonduri proprii. Am făcut o asociere pentru gazul metan, magistrala ar urma să alimenteze Secuieni, Moldoveni, Bahna și Română- noi vom fi capăt de linie.

Chirilă Nicu, primarul comunei Ruginoasa: Îmi propun să fiu sănătos și să am răbdare cu politicienii noștri care, în ultima perioadă, nu că își bat joc de noi, primarii, ci de nația noastră. Mi-aș dori să se țină cont de autoritățile publice locale pentru buna desfășurare a activității și ridicare nivelului de trai. Mă refer mai ales la autoritățile locale care nu prea au auto- finanțare. Comunele cu o populație scăzută nu prea mai au acces la proiectele europene, și nici la fondurile naționale. Încercăm să băgăm său în carne grasă, cum se mai spune la noi, în Moldova. Adică cei mici rămân tot cerșetori și necăjiți. Sincer, doare. Și de-aici vin voturi pentru mai mari noștri. Mi-e jenă mi-e silă, mi-e scârbă.

Iacob Gheorghe, primarul comunei Sagna: Finalizarea proiectelor începute.

Dascălu Valeria, primarul comunei Săbăoani: Să realizez niște proiecte importante. Am un dispensar în lucru, pentru care am primit bani de la Guvern prin PNDL2- 20 de miliarde. Tot prin PNDL 2, avem 20 de miliarde pentru 2,5 km de asflaltări. De la buget, vom reabilita și moderniza piața agroalimentară anul acesta.

Oatu Sorin, primarul comunei Ștefan cel Mare: Îmi propun să fie toată lumea sănătoasă și să putem finaliza toate proiectele pe care le avem în derulare.

Constantin Machidon, primarul comunei Tazlău: Avem multe, dar… să vedem bugetul. Avem proiecte finanțate, iar lucrările urmează să înceapă la canalizare, iluminat public, un pod peste râul Tazlău și 2 km de drum, cât a mai rămas de asfaltat. Să se încălzească și ne apucăm de treabă.

Lucaci Ștefan, primarul comunei Tămășeni: Să fac cât mai multe pentru comună. Să continuăm acele proiecte începute: terminarea lucrărilor de asfaltare- continuăm pe Adjudeni încă 3,5 km. Suntem în fază de licitație pentru lucrările de extindere și realibitare Școala Tămășeni, urmează și finalizarea terenului de sport sintetic la Adjudeni. Suntem în faza de licitație și pentru acea lucrare mare cu pista de biciclete, trotuare, rigole și acostamente pe DJ C201 de la intrare în Tămășeni până la ieșire din Adjudeni, și pe o parte, și pe cealaltă. Și alte proiecte pentru care sperăm să obținem finanțare.

Vasile Mărculeț, primarul comunei Timișești: Continuarea lucrărilor începute și începerea unor noi lucrări: asfaltare, gaz, dispensar, grădiniță, platformă gunoi și toate celelalte proiecte la care lucrăm.

Butnariu Petru Dorin, primarul comunei Ţibucani: Pentru noul an, îmi propun terminarea proiectului de canalizare- 9,2 km (realizat în proporție de 95%), terminarea proiectului aducțiune cu apă (ultimii 15,4 km), terminarea terenului de sport multifuncțional la Școala nr.1 din centrul comunei. Suntem în stadiul de pornire a lucrărilor pentru o grădiniță cu două săli, într-o colaborare cu Ministerul Educației, printr-un program european. Mai am de executat două stații de autobuz pe traseul din comuna Țibucani.

Tănăselea Ion, primarul comunei Urecheni: În primul rând să fim sănătoși. În al doilea rând, avem suficiente proiecte, dar așteptăm bugetul, pentru că marea majoritate a proiectelor sunt cu cofinanțare de la bugetul local. Prioritate are modernizarea drumurilor comunale și sătești. Avem un proiect în derulare și unul pe care urmează să îl depunem la Ministerul Dezvoltării- 10 km de asfalt. Mai avem un proiect pe AFIR eligibil fără finanțare (când au fonduri, se semnează contractul de finanțare- n.r.), pentru canalizare și stație de epurare, altul pentru modernizarea și dotarea căminului cultural, tot pe fonduri europene, eligibil fără finanțare. Mai avem un proiect depus de GAL pentru moderniizarea dispensarului. Avem în vedere și proiectul cu gaz metan.

Maria Adriana Petrariu, primarul comunei Vînători-Neamt: Îmi doresc să fiu sănătoasă, să am putere de muncă și să realizez/ finalizez ceea ce mi-am propus încă de la începutul mandatului.

Gheorghe Murariu, primarul comunei Văleni: În primul rând, să avem sănătate, că e mai presus ca toate. Apoi, să facem ceva în folosul comunității, angajamentele luate față de cetățeni să le duc la bun sfârșit. Va fi un an încărcat, am patru proiecte care trebuie să le încep și să le finalizez.

Filip Ioan, primarul comunei Zănești: Să fiu sănătos.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. vali spune

    Satele din Neamt, in marea lor majoritate arata ca acum 30 de ani. Foarte putini primari si-au facut treaba ca sa ridice cat de cat nivelul de trai al taranilor dar toti, absolut toti primarii, si-au ridicat rapid propriul nivel de trai in timpul mandatului !

  2. Onelian dalmatio spune

    Bicaz Chei, Damuc , Bicaz Ardelean au terminat toate prioritățile ori au trecut la Harghita.

  3. Florin spune

    In 2019 aceleași Vechi Probleme: apa ,Ptr a nu mai sta cu WC u in fundul curții asta și la case cat și la școli, ulițe pe care sa se pună asfalt , poduri Nimic Nou subt soare .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate