Ce ar trebui să știți despre Omicron și cum vă puteți proteja

0

Tulpina Omicron, cu transmisibilitate crescută, prezintă mai multe mutații care îi influențează comportamentul. Omicron se răspândește semnificativ mai rapid decât tulpina Delta, în țări în care transmiterea comunitară a fost documentată, cu o dublare a numărului de cazuri la două-trei zile. Riscul asociat acestei noi tulpini rămâne foarte ridicat.

Când un virus este larg răspândit și provoacă multe infecții, iar probabilitatea ca virusul să sufere mutații crește. Cu cât virusul are mai multe ocazii să se răspândească, cu atât are mai multe șanse să sufere modificări.

Tulpina Omicron este mai contagioasă decât tulpinile anterioare. Omicron a fost depistată în majoritatea țărilor, după ce a fost identificată în noiembrie 2021. Formele de boală provocate de Omicron au un risc mai redus de spitalizare decât cele cauzate de tulpina Delta.

Nu trebuie considerată însă o tulpină „blândă”. Se preconizează că nivelul sporit de transmisibilitate va conduce la creșterea numărului de persoane spitalizate, fapt care supune personalul sanitar din linia întâi și sistemele de sănătate unor presiuni sporite, având ca posibil efect un număr mai mare de decese.

Tulpinile SARS-CoV-2, inclusiv Delta, pot provoca forme grave ale bolii sau decesul. De aceea este foarte important să se prevină răspândirea virusului și să se reducă riscul individual asociat expunerii la virus.
Dovezile de până acum sugerează că trecerea prin boală oferă un nivel mai scăzut de protecție împotriva Omicron decât împotriva celorlalte tulpini, cum ar fi Delta.

Cum pot să mă protejez și cum îmi pot proteja familia împotriva tulpinii Omicron?
• Cel mai important este să reduceți riscul de expunere la virus. Pentru a vă proteja și a-i proteja pe cei dragi:
• Purtați o mască care acoperă nasul și gura. Aveți grijă să aveți mâinile curate când puneți și scoateți masca.
• Păstrați distanța fizică de minimum un metru față de ceilalți.
• Evitați spațiile inadecvat aerisite sau aglomerate.
• Deschideți ferestrele pentru a aerisi mai bine spațiile interioare.
• Spălați-vă mâinile frecvent.
• Vaccinați-vă! Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure și eficiente..

Vaccinați-vă, chiar dacă ați avut COVID-19. Deși persoanele care au trecut prin boală pot dezvolta un anumit nivel de imunitate naturală la virus, nu se știe cât durează și cât de puternică este protecția. Vaccinurile oferă o protecție mai sigură.
Vaccinarea cu schema primară a persoanelor încă nevaccinate și administrarea dozelor de rapel (booster) persoanelor ce au primit schema primară în urmă cu mai mult timp rămân prioritare pentru a reduce numărul de cazuri ce necesită tratament, a spitalizărilor, a formelor severe de COVID-19 și reducerea presiunii asupra sistemului sanitar.

Informare DSP Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate